Destinul tragic, al Tinerilor Crestini din Diaspora Romana:

Iubiti frati romani, spre deosebire de toate stirile crestine din lumea virtuala, publicatiile noastre reprezinta o drama tragica, care caracterizeaza si ilustreaza vieti reale, ale crestinilor romani din Diaspora. Articolele noastre reprezinta un conflict foarte complex si puternic, cu intamplari si situatii tragice, care se da intre doua generatii crestine. Cea mai afectata si lovita-n soarta generatie suntem noi, tinerii romani nascuti sau crescuti in America si Canada, care de ani de zile ne luptam pentru: supravietuire, recunoastere si acceptare in bisericile romane. A doua generatie sunt frati mai in varsta si pastorii nostri, care de-o viata se lupta din rasputeri, pentru a-si pastra si mentine: pozitiile dominante, puterea totala, si controlul absolut in bisericile dansilor. Pastorii si lucratorii nostri in general, datorita impotentei dansilor de-a predica si-n limba engleza, eii sunt ingroziti ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara, si ca rezultat isi vor pierde functiile si salarul. Frati mai invarsta si batrani din poporul roman sunt inspaimantati, ca acceptandune si pe noi isi vor pierde: limba, cultura, oboceiurile si traditiile romanesti din biserici. Noi tinerii traim groaza de-a fi respinsi si alungati, groaza unui necunoscut care ne pandeste la usa, groaza izolari si a singuratati din bisericile romane, cat si pericolul de-a ne pierde pentru todeauna de la credinta... Cititi in continuare...

marți, 24 februarie 2009

Tinerii Romani Americani raspunde acuzatiilor aduse:

.
Stimati frati romani!!! A-m scris acest articol, ca raspuns la email-urile primite recent si publicatia facuta cu privire la noi pe site-ul "SRAJERUL" in dara de 2 Martie 2009, http://groups.yahoo.com/group/strajerul/message/1931.

Un prieten sau frate roman spune: Acum 20 de ani am primit un vis de la Domnul in care era prezentat un Congres al tineretului. Erau sute si chiar mii prezenti. Erau foarte multi. Deodata s-a dat anuntul ca Congresul a hotarit ca TINERII SA NU MAI VORBEASCA ROMINESTE. Am ramas uluit si m-am trezit. Iata implinirea visului: Intr-un raport al "Tinerilor Romini Americani" ei cer numai 30 de minute de slujba in biserici in limba engleza"......
.
In scrisoarea dansului acest prieten (la care nu-i stim numele) sustine: ca noi "Tinerii Romani Americani" am fi acei tinerii din visul dansului, care am hotarat: "ca tinerii in general, sa nu mai vorbeasca limba romana". Si pentrul ca stim, ca multi dintre dvs. ati primit prin Email acesta asa zisa "descoperire Dumnezeiasca", v-am ruga sa ne permitei, s-a raspundem acestor argumente, pentru ca toti frati romani s-a aflati adevarul despre noi si sa fiti linistiti, ca nu ne luptam pentru eliminarea limbi romane, dimpotriva o suportam si credem ca ar fi bine, ca toti tinerii romani din diaspora s-a vorbeasca si limba romana. V-a spunem inca de la inceput, ca noi iubim poporul roman si facem aceasta lucrare, cu o mare responsabilitate si cu multa frica si temere de Dumnezeu.
.
Stimate prietene, care a-ti avut acest vis si a-ti pornit aceasta miscare!!!Referitor la visul dvs., permiteti-ne sa v-a spunem. Regretam ca v-ati trezit din somn, inainte de-a afla ce s-a intamplat la acel Congres dupa darea acelui anunt. Daca in visul dvs. era vorba de "Tinerii Romani Americani", puteati afla: "ca toti tinerii ne-am fi napustit asupra acelui om care a facut acel anunt si l-am pus la pamant, i-am fi legat mainele si piciarele si i-am fi acoperit gura ca sa nu mai poata vorbi". Am fi facut aceasta, pentru faptul ca nici noi nu dorim ca tinerii romani din Statele Unite s-a nu vorbeasca limba romana, dimpotriva facem eforturi si ne luptam, ca toti tinerii din America si Canada s-a vorbeasca si s-a inteleaga romaneste. Ne dam seama ca majoritatea dintre noi cei care intelegem si limba romana suntem foarte avantajati. Multi dintre noi am ajuns sa-L cunoastem pe Dumnezeu si s-a intelegem legea Lui, datorita faptului: ca am inteles mesajul in limba romana predicat in bisericile noastre. In acelasi timp suntem constienti de faptul: "ca cunoscand mai multe limbi, nu avem nimic de piedut ci doar de castigat". Din tot continutul comentariului dvs. ne dam seama ca nu ne cunoaste-ti. V-a spunem cu tarie "daca ar fi fost vorba despre noi in visul dvs. cu siguranta ca acest vis nu a fost de la Dumnezeu". Iar daca visul dvs. a fost de la Dumnezeu, "fiti linistiti ca nu este vorba despre noi". Prbabil ca v-a trebui s-a mai asteptati inca 20 de ani, pentru o alta generatie de tineri.
.
O alta problema care o avem cu visul dvs. este: daca visul dvs. era de la Dumnezeu si este vorba despre noi, in miile acelea de tinerii vazuti de dvs., nu putati s-a vedeti doar tineri, datorita faptului ca cu noi avem cam tot ata de multi: parinti si chear si bunici. Avem frati de toate varstele, care nici nu vor s-a cnceapa ca cineva sa impuna tinerilor sa nu vorbeasca limba romana. Nu stim din ce religie faceti parte, dar remarcam la dvs. un mod ciudat de-a sta de vorba cu Dumnezeu. Cand noi am inceput aceasta lucratre de salvare a tinerilor romani, s-a stiti ca nu ne-am dus s-a deschidem Biblia la intamplare (cum credem ca-ati facut dvs.), ca s-a vedem ce ne v-a spune Dumnezeu. Modul nostru de abordare a fost total diferit de al dvs. Cand i-am cerut Lui Dumnezeu sa ne raspunda la intrebarea noastra ca "daca este dupa voia Lui s-au nu s-a pornim aceasta lucrare, noi ne-am pus pe genunchi". Iar rspunsul nu l-am cerut sa ne fie dat in vis. Asa cum stiti din Biblie, visurile sunt de mai multe feluri si nu prezenta o siguranta pentru noi, ca Dumnezeu este cel ce ne-a vorbit. Am lasat la latitudinea lui Dumnezeu sa ne dea Raspunsul dupa buna lui cuviinta. Asa ca dupa multa rugaciune si mai mult timp, l-am primit printr-un om a lui Dumnezeu pe care nu l-am cunoscut si nici dansul nu ne-a cunoscut pe noi. Un om pe care daca nu-l trimetea Dumnezeu, nu avea de unde sa stie, cine suntem, pentru ce ne-am rugat si ce avem in plan.
.
Am remarcat ceva la uni frati romani: "cand nu le convine ceva, vin cu tot felul de asa zise descoperii". Cand am inceput aceasta lucrare, multi ne-au scris: "ca au aflat", "ca li s-a spus", "ca au simtit", "ca li s-a descoperit" s. a m.d, ca suntem niste tinerii care vor cu orce pret s-a luam functiile pastorilor romani. Ne-au dat versete din Biblie in care spune: "ca nu este bine s-a ne luptam s-a scoatem pastori romani afara din bisericile noastre, pentru ca dansi sunt alesi de Dumnezeu. Ne-au spus: "opritivaaaa fratilorrrrr!!!!!!" De cand avem biserici in care se predica si in limba engleza si-au realizat ca nici un pastor nu si-a perdut functia si salarul si nici nu sunt in pericol sa si-l piarda, uni s-au opit. In ultima vreme, foarte multi dintre dvs. via-ti format o alta idee. "Am aflat", "mi-a spus Dumnezeu", "a-m visat", "am primit un indemn", "mi s-a descoperit": "ca acesti tineri v-or s-a scoata limba romana din bisericile noastre. Pe eiiiii fratilorrrrrrrr! Si ati inceput s-a trimeteti o multime de email-uri la frati romani. Uni dintre acesti frati au inceput s-a ne scrie: "ca nu este bine s-a impunem tinerilor s-a nu vorbeasca limba parintilor lor". Adevarul este ca argumentele dvs., atat primul cat si al doilea, este doar o inchipuire, o imaginare, lipsita de orce adevar si este total gresita. Cu cateva zile in urma, un tanar a gasit acesta asa zisa: "descoperire Dumnezeiasca" pe un site crestin si ni-a tremes-o noua. Am citit-o si ne-am zis intre noi: "sarmani frati romani, cat de gresti sunt". Ne intrebam: "dupa ce o s-a realize-ti ca si noi iubim poporul roman si ca nu vrem sa scotem limba romana din bisericile noastre, oare ce-o sa ne mai gasi-ti??? Iubiti frati romani opritiva!!! Singurul lucru pe care il dorim noi este, "acela de a salva acesta generatie tanara pentru Inparatia Lui Dumnezeu". Nu ne intereseaza atat de mult metoda salvari, cat ne intereseaza salvarea in sine.

Am inteles, ca foarte multi dintre dvs. sustineti cu tarie: "ca tineri romani din America si Canada, sa-si pastreze limba, cultura si religia poporului de unde a provenit". S-a stiti ca si noi dorim acelasi lucru. Haideti totusi s-a vedem, unde a gresit poporul roman, pentru ca asa cum stim, nu a reusit s-a faca aceasta. Daca ne v-om uita la celelalte popoare care au emigrat in Statele Unite, vom gasim un popor care intr-adevar si-a rezolvat problema limbi si culturi poporului de unde a provenit. Acest popor ese poporul evreu. Asa ca v-om discuta, daca ne permite-ti, despre istoria acestui popor. Am citit si am avut ocazia sa discutam istoria evreilor cu mai multi: tineri, profesori si parinti evrei din Statele Unite. Nu demult am ascultat la televizor un interviu a unei famili de evrei, sot si sotie, care au fost trimesi de Hitler in lagarele de la AUSCHWITZ pentru a fi executati. Va rugam sa cititi mai departe, pentru ca este un interviu foarte interesant si este legat de situatia critica in care se afla poporul roman la ora actuala.
.
Pe scurt vom incerca sa redam marturiserea facuta de ei, pentru ca este o marturie vie, (nu este ceva inventat de noi) si suntem siguri ca uni dintre dvs. ati auzit deja despre eii la televizor. In interviul dansilor, acesti evrei sot si sotie foarte in varsta acum, explicau felul de viata a evreilor inainte de razboi, in timpul razboiului si dupa razboi. Din marturisirea dansilor am aflat, "ca evrei inainte de razboi erau un popor: rautacios, foarte egoist, invidios, mandri de sine, injosea pe cel sarac si invidia pe cel bogat. (Nu ca seamana mult cu evrei zilelor noastre???). Aflam ca sucesul si inbuibarea i-a facut sa-si uite poporul, limba si cultura parintilor lor. Erau niste individualisti, dezinteresati de-a se ajuta intre ei. Cu toate ca majoritatea aveau success si bani, nu-i interesa de loc viitorul evreilor ca natiune in lume. Sinagogile erau singurul loc unde mai puteau fi gasiti impreuna, dar si acolo erau intr-un numar foarte mic. "Eram pe cale de disparitie" spuneau acesti oameni.
.
Cu ajungerea lui Hitler la putere am ajuns sa realizam, "ca in ochii oamenilor suntem evrei, aratam la fel si eram considerati la fel". Pe Hitler si oameni lui, nu i-a interesat cat de bogati sau saraci am fost, nu i-a interesat cat de pregatiti sau mai putin pregatiti am fost. Faptele noastre bune sau rele, nu aveau nici o importanta in fata Nazistilor. Numele nostru de evreu ne condamna la moarte. In lagarele din AUSCHWITZ ne-am vazut singuri, separati de restul lumi. Ni se parea ca o lumea intreaga este impotriva noastra si ne condamana la moarte. Deabea atunci am realizat ca suntem evrei si trebuie sa ne unim, altfel riscam sa fim stersi de pe fata pamantului. Toti avem aceiasi soarta. In aceste puscarii am inceput sa ne adunam in grupe si sa discuta situatia noastra. "Lagarele din AUSCHWITZ, ne-au unit inpreuna". Faceam totul posibil ca cel putin unul dintre noi sa scape sa ajunga afara din lagare naziste si apoi din tara, ca sa poata lua legatura cu evrei din alte tari. Uni am reusit, iar alti si-au pierdut viata incercand. "Printre cei care am scapat cu viata, am fost eu si sotia" spunea batranelul. Apoi a continuat spunand ca "inca din lagar stiam, ca in America sunt un numar destul de mare de evrei". Iar America era singura tara din lume care ar putea sa ne ajute. Aceasta ne-a determinta sa facem totul ca sa ajungem in Statele Unite. Ajunsi aici, ne-am dus in fata congresului American, sa le spunem situatia noastra si sa le cerem ajutor. Intradevar ne-au ascultat, dar ne-au spus: "ca dansi nu pot sa ne ajute". Midia anunta zilnic, miile de evrei care erau maltratati si omorati in lagarele Naziste. Ne uitam la cei din jur si nimanui nu-i pasa. Vazand aceasta, am inceput sa luam cartile de telefoane si sa sunam toate persoanele cu nume evreiesc. Foarte incet am inceput sa ne adunam. Eram tot mai multi de la o zi la alta. Am inceput sa ne formam. Uni ne-am facut pancarde si am iestit pe strazile oraselor. Alti au stat zi si noapte in fata casei albe. Datorita dezastrului care-l faceau Nazisti in toata Europa si datorita insitenteor noastre, dupa un timp destul de lung, conducerea Americi a hotarat sa intre in acest razboi. Asa ca, au trimis trupele Americane in Europa, dupa care asa cum stiti, Hitler a piedut razboiul, iar evrei au fost eliberati.
.
Dupa terminarea razboiului, ne-am unit si-am continuat lupta. Am facut totul, ca toti evrei sa fie liberi si sa aiba posibilitatea de a se stabili oriunde vor in lume. In tarile unde ne-am stabilit, toti ne-am ajutat intre noi. Evrei emiganti veniti din alte tari, desi nu-i cunosteam, i-am primit cu drag in casele noastre. Cei cu famili mai mari, le-am asigurat o locuinta gratuita. La toti le-am asigurat imediat un loc de munca si o scoala pentru copii. Fiecare dupa ce s-au ridicat, a facut acelasi lucru. Impreuna am inceput sa construim: gradinite, scoli, licee si biserici, ca educatia care o primeste copii nostri in scoli, sa fie controlata. Aceasta ne-a ajutat ca sa ne invatam copii: limba materna, religia si cultura poporului evreu. Sucesul evreilor din zilele noastre, se datoreaza faptului: "ca am fost uniti si ne-am ocupat mult de educatia copiilor". "In tot raul a fost si un bine: "o catastrofa si un nebun (ca Hitler), a unit poporul evreu pentru todeauna" spune batranica. Pe scurt, aceasta a fost istoria acestui popor, relata de acesti doi evrei, sot si sotie.
.
V-am spus toate aceste, ca sa v-a datiti seama: "cum si in ce inpejurari a ajuns poporul evreu, s-a rezolove aceasta problema de a inplementa limba si cultura tinerilor evrei". Si acum pentru ca stiti, am vrea sa v-a intrebam: "cati dintre dvs. sunteti gata s-a faceti ce-a facut poporul israel dupa razboi???" Am inteles: "ca vreti pastrarea limbi si culturi poporului roman, foarte bine". Va intrebam: "ce s-a facut la nivel de comunitate pentru noi??? Vreti limba si cultura poporului roman, dar nu s-a facut absolut nimic ca sa se pastreze. Aceasta este: "ca si cum am vrea sa ajungem in Rai fara fapte". Frati romani din America si Canada!!! poporul roman de aici nu este un popor unit. Majoritatea sunt individualisti asa cum era si poporul israel inainte de-al doilea razboi mondial. Probabil o catastrofa si un nebun ca Hitler, ar reusi s-a uneasca si poporul roman, asa cum a unit poporul evreu. Intrebarea noastra este: "suntem noi gata sa platim pretul care l-au platit evreii???" Ca sa obtinem cresterea constiintei apartenentei noastre nationale si cultivarea cunoasterii Limbii Romane trebuie unitate de vointa, ceva fonduri si logistica corespunzatoare. Americani au o vorba: "IT TAKES A VILLAGE TO RAISE A CHILD". Ceia ce cereti dvs., nu poate fi rezolvata la modul individual, de o familie, de un parinte, s-au de un tanar. Aceasta opera educativa uriasa necesita unitate la nivel de comunitate, necesita lupta si sacrificii, necesita bani, asa cum a facut-o si continua sa o faca poporul evreu, peste tot in lume. (Nu stim daca stiti, majoritatea evreilor, atat cei care au copii, cat si cei care nu au copii, investesc in fiecare an, 5% din venitul dansilor in educatia generatiei noi.)
.
Cati dintre dintre romani din Diaspora, au facut aceasta??? Sa stiti ca si noi iubim poporul roman, si-am dorit mult sa invatam limba si cultura poporului nostru, dar unde si cu cine??? Pentru faptul, ca niciodata pe nimeni nu ia interest soarta noastra, am ajuns niste oameni: fara limba, fara cultura si fara popor. Suntm perduti intr-o lume care nu ne apartine. Si mai rau decat atat: prin faptul ca azi ne scoateti din bisericile romane, majoritatea ne vom pierde: "si sufletele, mantuirea si religia parintilor nostri". Faptul ca nu studiati si nu stiti nimic despre noi, va face s-a veniti cu niste: argumente, vise, descoperiri imaginare, prejudecati si idei, nefondate si nedocumentate, pentru care Dumnezeu va v-a cere socoteala intr-o zi. Defapt puneti la cale: "blocarea lucrari lui Dumnezeu de salvare a copiilor si tinerilor". Intrebarea este: "daca v-eti reusi s-a opriti aceasta lucrare de salvare a tinerilor, oare tinerii v-or invata apoi mai mult limba romana???" V-or deveni eii oare peste noapte, mai mari patrioti romani??? NU fratilor!!! Spunem NU nu pentru faptul ca tineri nu ar dori s-a invete romaneste, s-au nu ar iubi poporul roman; spunem NU pentru faptul ca nu au unde si cu cine s-a invete limba si cultura poporului nostru. Asa cum va spuneam mai sus, expresia americana: "IT TAKES A VILLAGE TO RAISE A CHILD". Sa stiti ca nu un parinte singur poate rezolva ceia ce cereti dvs. Si pentru ca uni ne intrebati: "ce vrem s-a rezolvam prin alocarea a 30 de minute predica si-n limba engleza", va putem spune, ca singurul lucru pe care il dorim este ca, "daca tot ne-am pierdut limba si cultura poporului nostru, nu am vre sa ne pierdem si mantuirea sufletelor noastre". Acesta-i singurul motiv pentru care cerem o predica si-n limba engleza. Asa ca, daca cu povestile si visurile/vedeniile dvs. veti reusi sa blocati aceasta lucrarea de salvare a tinerilor, ganditiva ca v-a veni o zi, cand veti da socoteala in fata Lui Dumnezeu, pentru sufletele acestor tineri. Domnul Isus sa ne dea la toti multa intelepciune.
.
Iubiti frati romani!!! suntem constienti ca mii dintre dvs. v-eti citi acest articol si uni poate veti lua comentariul nostru ca o insulta adusa la adresa poporului roman din Diaspora. Am dori sa v-a spunem, "ca nu intentionam s-a insultam pe nimeni". Faptul ca ne luptam sa ramanem in bisericile si comunitatea romana, este dovada ca noi iubim poporul roman". Nu am vrea sa ne intelegeti gresit, "sa stiti ca noi nu v-a condamnam pentru faptul, ca n-ati reusit s-a faceti pentru noi ceia ce-a facut poporul evreu pentru tinerii evrei". Stim ca circumstanetele vieti sunt diferite pentru fiecare dintre noi si nu toti ati avut posibilitatea de-a ne ajuta. In articolul acesta ne-am simtit obligati s-a explicam acestui frate s-au prieten, situatia critica in care ne aflam si-n acelasi timp s-a aratam motivele care au cauzat si cauzeaza pierderea tinerilor din bisericile noastre. Uni ne spun, "sa facem lucrarea aceasta din dragoste si cu multa dragoste". Well, va rugam sa ne ertati fratilor!!! dar si noi suntem oameni si ne este foarte greu sa aratam asa o multa dragoste, unor oameni care isi arata ura si dispretul fata de noi si se lupta cu orce pret sa ne scoata afara din bisericile romane. Ne simtim, "o generatie de sacrificiu" la dispozitia unor oameni pe care nu-i intereseaza: ce spunem noi, ce spune parinti noastri s-au ce spune Dumnezeu pin cuvantul Evangheliei. Ei stiu doar una, "afara cu eii". Faca Dumnezeu ca problema tinerilor sa se rezolve cata mai repede, pentru ca lupta aceasta ne produce si noua multe rani si nu ne este deloc usor.
Multa pace.
Din dragoste si mult respect: "Tineri Romani Americai".

3 comentarii:

Anonim spunea...

In toate bisericile romanesti daca doriti sa intzelegeti predicile aveti casti si pe cineva care translateaza .Asha ca vorbele astea sunt doar sa raneasca direct anumite persoane.Mai ales cel care a scris doleantele a scris foarte bine romaneste.Dumnezeu nu bate cu bota si sa nu uite ca gura bate ``dorsala``.

Anonim spunea...

Domnul sa va dea carti in limba romina si sa mai cititi si sa va cultivati findca cei din Rominia se pun pe invatat si invata doua libi straine si cei din America dorm cu telecomanda in mina si au timp de tv si de cinema dar sa puna mina sa invete ceva nu sunt instare.

Anonim spunea...

Dacă ai fi de gros cât eşti de prost ai vedea ce ţii la uşă,lasăte de păstorie şi iate de ciobănie,tu eşti fiara 666 ,pentru ca eşti medic si poţi să le injectezi pupincuristulte