Destinul tragic, al Tinerilor Crestini din Diaspora Romana:

Iubiti frati romani, spre deosebire de toate stirile crestine din lumea virtuala, publicatiile noastre reprezinta o drama tragica, care caracterizeaza si ilustreaza vieti reale, ale crestinilor romani din Diaspora. Articolele noastre reprezinta un conflict foarte complex si puternic, cu intamplari si situatii tragice, care se da intre doua generatii crestine. Cea mai afectata si lovita-n soarta generatie suntem noi, tinerii romani nascuti sau crescuti in America si Canada, care de ani de zile ne luptam pentru: supravietuire, recunoastere si acceptare in bisericile romane. A doua generatie sunt frati mai in varsta si pastorii nostri, care de-o viata se lupta din rasputeri, pentru a-si pastra si mentine: pozitiile dominante, puterea totala, si controlul absolut in bisericile dansilor. Pastorii si lucratorii nostri in general, datorita impotentei dansilor de-a predica si-n limba engleza, eii sunt ingroziti ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara, si ca rezultat isi vor pierde functiile si salarul. Frati mai invarsta si batrani din poporul roman sunt inspaimantati, ca acceptandune si pe noi isi vor pierde: limba, cultura, oboceiurile si traditiile romanesti din biserici. Noi tinerii traim groaza de-a fi respinsi si alungati, groaza unui necunoscut care ne pandeste la usa, groaza izolari si a singuratati din bisericile romane, cat si pericolul de-a ne pierde pentru todeauna de la credinta... Cititi in continuare...

vineri, 15 august 2008

"Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2007"

"Tinerii Romani Americani"
"Romanian American Youth"
tineriiromaniamericani@yahoo.com


Catre Bisericile Romane.
Stimati frati si surori! Raportul nostru prezinta, situatia actuala a "Tinerilor Romani Americani", progresul nostru in decursul acestui an, cat si pierderile care au avut loc. Problemele, cu care se confrunta tineretul roman din America sunt aceliasi, legate de cunoasterea (sau mai putin cunoasterea) a limbii romane si dorinta noastra, ca o parte din programele bisericilor, sa fie prezentate si in limba engleza. Noi precizam, ca datorita lipsei de predici in limba engleza, tineretul „roman” din Statele Unite si Canada, se simte: izolat, neglijat si inlaturat. In final, acesti tinerii se pierd, din lipsa de hrana spirituala adecvata.

Dorim sa mentionam, ca situatia tinerilor romani din Diaspora, este aceiasi in toate Bisericile Romane si de orce fel. Aceasta miscare a fost pornita de catre fratii penticostali, dar la ora actuala, avem frati si surorii din aproape toate denominatiile crestine. Majoritatea tinerilor in special din Bisericile: Baptiste, Adventiste, cat si din celelalte Biserici Evanghelice, ne spun, ca si ei au aceiasi problema, si sunt in aceiasi situatie ca si noi. Datorita acestui fapt, in realizarea cu succes a acestei lucrari, solicitam ajutorul tuturor fratilor romani si din toate denomenatiile crestine.Pe durata acestui an, noi am discutat problema "Tinerilor Romani Americani", cu mai multi frati si surori din mai multe biserici, atat tineri cat si mai in varsta. Majoritatea fratilor si surorilor de aici, cat si frati mai in varsta, inteleg necesitatea de a se predica si in limba engleza in bisericile noastre, si ne asigura de suportul si dragostea lor. Eii vad necesar aceasta, pentru ca tanara generatie, sa ajunga sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa inteleaga legea Lui.

Din experientele noastre personale in lupta aceasta, realizam tot mai mult, caci cei care se opun si se impotrivesc acestei lucrari, sunt in majoritate pastori romani din Statele Unite si Canada si nu atat de mult bisericile. Si aceasta credem noi, ca se datoreaza faptului; ca eii nu pot, sau nu se simt confortabili sa predice si in limba engleza. Datorita acestui fapt, credem ca le este frica, ca in timp, vor fi marginati de catre generatia tanara. Din discutiile noastre, cu mai multi frati si surori din mai multe biserici, am realizat ca aceasta nu se va intampla. Dimpotriva, atat generatia tanara, cat si generatia dansilor, doresc ca pastorii romani sa ramana in bisericile romane si ii vom suporta cu toata dragostea. Datorita faptului, ca majoritatea pastorilor romani-americani, nu pot sa predice si in limba engleza; dorinta noastra este, si credem ca ar fi bine, ca in bisericile romane de aici, sa avem doi pastori. Unul dintre ei, pentru mesajele in limba romana; ia celalalt, pentru mesajele in limba engleza. Fiecare dintre acesti pastori, la fiecare serviciu divin, sa aiba timp limitat in programele biserici. Aceasta este, dorinta fratilor si surorilor romani de aici, si majoritatea sunt de acord cu aceasta solutie.

In decursul acestui an, am observat si ceva progrese in ceea ce priveste cerintele tinerilor, in unele dintre bisericile romane. Foarte rar si nu in toate bisericile, se mai accepta din cand in cand si ceva mesaje in limba engleza. Spre surpriza noastra, recent am aflat, despre fratele "Teofil Scorte"; un tanar alungat dintr-o biserica in alta, a fost acceptat de catre Biserica Philadelfia din Chicago. In aceasta biserica, i s-a facut si ungerea de "Youth Pastor", (pastor pentru tineret), prin fratele “Lazar Gog” si pastorul acestei biserici, "Florin Cimpean". "Praise the Lord".Vrem sa mentionam, ca aceasta a fost promisiunea si profetia lui Dumnezeu, fata de mama acestui tanar inainte de moarte. Situatia acestui tanar, a fost amintita si in una din scrisorile primite la articolul nostru. Cei ce doriti sa cititi acest mesaj, va rugam sa intrati la adresa pe internet: http://groups.google.com/group/tinerii-romani-americani/web/from-c-i.Aflam de la tinerii din Chicago, ca acest tanar, a crescut in bisericile romane din Statele Unite si este un bun exemplu pentru "Tinerii Romani Americani"; este foarte credincios si capabil de a predica in limba engleza, cat si de a se ocupa de generatia tanara. Noi speram, sa i se ofere si timp in programele biserici, altfel ungerea lui este irelevanta.

Spunem aceasta datorita faptului, pentru ca in majoritatea cazurilor in bisericile romane de aici, tineri capabili si cu pregatire, sunt tinuti pe banca. Oricum, noi consideram aceasta un succes, ii multumim lui Dumnezeu pentru aceasta, cat si suportorilor nostri pentru ajutorul in rugaciune. Am vrea sa mentionam, ca promovarile "tinerilor" in bisericile romane din America, cat si trimeterile lor la scoli teologice, sunt foarte rare. Din cate stim noi, la nivel de tara; un numar foarte mic de tineri, ajung sa fie pusi in lucrare. In acelasi timp, au fost ani in sir, cand nu s-a trimes nici un tanar la nici o scoala teologica si nu s-a facut nici o promovare de nici un fel tinerilor. Durerea mare este, caci datorita limbi diferite care o vorbim, si pentru a salva aceasta generatie; bisericile romane americane au nevoie de tineri, sau persoane capabile sa predice in limba engleza, "acum" si in fiecare biserica romana.

In bisericile romane-americane, majoritatea ungerilor de: diaconi, prezbiteri s-au pastori, se fac in general fratilor mai in varsta, dintre emigranti romani de aici. Recent am aflat, ca in Sacramento, intr-o biserica de aproximativ 50 de membri, cinci persoane dintre frati mai in varsta, au fost unsi pentru a fi pusi in lucrare. Tot la aproximativ 10 membri, avem cate un: pastor, prezbiter sau diacon in bisericile noastre. Nu vrem sa nu ne intelegeti gresit, noi nu credem ca este ceva rau cu aceasta. Problema noastra este, nici unul dintre acesti frati, nu sunt capabil de a predica si in limba engleza; ajutand prin aceasta generatia tanara. Iar o alta problema care o avem cu eii, este faptul ca: majoritate dintre acesti frati, dupa ce au fost unsi, din recunostinta fata de pastori pentru ca au fost avansati, devin suport-ori de baza a pastorilor nostri. Cu toate ca si eii au copii, care sunt in aceiasi situatie ca si noi, sustin ideea, de a se predica doar in limba romana in bisericile noastre.

Vrem sa mentionam, ca in aceasta biserica din Sacramento, s-a rezolvat si problema tinerilor si a limbi engleze. Tinerii au plecat toti. Vedeti iubiti frati romani? Aceasta este durerea noastra, nu cum ne scriu uni, ca alergam dupa posturi. Daca posturile ar fi motivatia luptei noastre, atunci credem ca ne-am grabi sa publicam si lista "Tinerilor Romani Americani", ca sa se stie, cui s-a i se ofere aceste posturi. "Ce ziceti, make sens"? Sa stiti, ca nu o facem pentru posturi si Dumnezeu ne este martor, ca spunem un mare adevar. Ceia ce vedem noi este, datorita nevegheri si a intereselor personale, in curand, toate bisericile romane de aici, vor ajunge ca si aceasta Biserica Romana, din Sacramento. "O mana de frati romani batrani, tare la cerbice cum scrie Biblia si fara nici un tanar".

Ceia ce ne ingrijoreaza pe noi, cu privire la bisericile romane-americane, este faptul ca, de-si sunt personae capabile sa predice in limba engleza pentru tineri, acesti frati sunt inlaturati s-au tinuti pe banca. In schimb in ce priveste frati romani; sunt cazuri cand la un singur program, predica doi sau chiar trei frati si toti acestea predica in limba romana. Avem cazuri, cand frati capabili sa predice in limba engleza, li sa cerut sa predice in romaneste. Ceia ce vedem noi este, o rautate si o impotrivire de a ajuta tinerii, care exista in majoritatea pastorilor romani, din Statele Unite si Canada. Aceasta ne face sa credem, ca eii se lupta cu orice pret, ca generatia tanara, sa nu se simpta bine in bisericile noastre. Ca urmare acesti tinerii, sa paraseasca bisericile romane americane, pentru totdeauna.Iubiti frati! Datorita stricaciuni si tehnologiei avansate, ispitirile si ofertele diavolului pentru tineri din secolul nostru; sunt mai multe, decat a fost in toate secolele trecute puse impreuna. Vrem sa va afisam, doar cateva dintre aceste tentatii si servicii gratuite, oferite in general tinerilor.

Oferte gratuite, din partea Diavolului si a slujitorilor lui:1. "Pornografie gratuita" pe internet; 24 de ore la zi, 7 zile la saptamana.2. "Muzica cu melodii demente gratuita"; care distruge tineri, atat sufleteste cat si mintal.3. "Femei stricate cat si barbati"; care ofera serviciile lor mizerabile, fara nici un ban, sau chiar platesc tineri solicitati, pentru ai convinge.4. "Literatura stricata"; puteti gasi la orice ora si nu costa absolute nimic.5. "Jocuri gratuite pe internet", care explora: violenta, crime, si stricaciune.6. "Mese de dragoste", se ofera tinerilor in unele orase americane, de catre religii diavolice.7. "Drogurile sunt gratuite", pentru tineri incepatori.8. "Educatie gratuita in stricaciune", este oferita tinerilor: la scoala, televizor, cat si la telefonul de buzunar.9. "Barurile de noapte"; sunt cazuri cand, ofera mancare si bautura gratuita tinerilor, pentru ai castiga ca clienti.10."Transport si ingrijire gratuita", oferite de restaurantele si barurile de noapte tinerilor cazuti, datorita consumului mare de alcool. Acesti tineri sunt luati pe brate, pusi in masinile patronilor si sunt transportati gratuit, fiecare la casa lui.

Ce ziceti fratilor, de acesti samariteni milosi?In concluzie, Diavolul si slujitori lui, fac totul pentru a castiga un tanar; dau chiar mii de dolari pentru un suflet. In schimb, in bisericile romane de aici, se sacrifica mii de suflete tinere pentru dolar, (pentru un salar). Ce durere.Poate va intrebati, ce fac pastorii romani americani pentru a ajuta tinerii, ca sa reziste acestor temptatii? Da intradevar, fac si eii ceva, predica in romaneste tinerilor; "aruncand o samanta nepotrivita, la un pamant nepotrivit". Au si eii predici: despre pacatul curviei, pericolul homosectualitati si altele; dar in limba romana. Datorita faptului, ca majoritatea tinerilor nu inteleg romaneste, aceste predici sunt doar pentru frati mai in varsta; care nu mai sunt tentati, s-au ispititi de aceste pacate. In unele biserici avem si ceva predici in limba engleza pentru tineri, din cand in cand: odata la luna in unele biserici, o data la doua luni in altele, sau de doua ori pe an, este ceva mai obisnuit. Dar ceia ce este si mai dureros, este faptul ca, in majoritatea bisericilor romane-americane, nu se predica de loc si in limba engleza pentru tineri. Sa stiti, ca si bisericile romane de aici, cheltuiesc bani pentru lucrare. Avem si noi mese de dragoste pentru tineri, dar linga farfuria cu langosi sau mititei, mai punem un castron si pe el un biletel pe care scrie, "dai cat poti", s-au in unele cazuri se spune verbal. Facem chiar mai mult decat atat; sunt cazuri, cand invitam pastori romani din alte state americane si le dam chiar mii de dolari, pentru o predica in limba romana. Dar nu vom invita, nici unui pastor american sa predice in limba engleza pentru tineri; desi serviciile dansilor, eii le fac in numele Domnului, si sunt de obicei gratuite.

Iubiti frati! Va rugam sa ne iertati, ca in raportul nostru pentru anul 2007, nu putem sa va aducem vesti prea bune. Lupta noastra a fost foarte grea, pierderile sunt multe si durerea este destul de mare. Nu ne putem lauda, mai cu nimic. Faclia, care odata ardea in inimile noastre cu putere, este aproape stinsa. Nu stim cati din noi vom rezista aceasta lupta si vom ramanea, sa va dam raportul pe anul 2008. Desi descurajati, ne rugam totusi la Dumnezeu sa se indure si de noi, ca anul acesta in care am intrat sa ne aduca: succes, prosperitate si intelegere. Pentru viitor vom incerca, sa ne apropiem mai mult de Dumnezeu. La oameni am apelat si realizam, ca uni, nu ne vor accepta cu nici un pret, iar alti, ar dori sa ne ajute, dar nu pot..

Catre, Pastori Romani din Statele Unite si Canada.Stimatii pastori romani! In curand se implineste un an, de cand am publicat articolul, Drama Tinerilor Romani din America, apel catre dvs. si bisericile romane. In acest articol, ne-am exprimat dorinta, ca in bisericile noastre de aici, sa se predice si in limba engleza. Si aceasta, datorita faptului, ca majoritatea tinerilor, nu inteleg mesajul evangheliei in limba romana. In decursul acestui an, impotrivirile dvs., au fost peste asteptarile noastre si lupta Diavolului impotriva tinerilor, a fost foarte grea. Acum intelegem tot mai mult si concluzitionam; caci uni dintre dvs. prin ignorarea problemei, iar alti foarte diplomatic, puneti tinerii in situatia de a parasi bisericile romane.

Aceasta este, ceia ce am realizat noi, din experientele noastre personale cu dvs. Spunem aceasta si datorita faptului, ca ne este foarte greu, daca nu imposibil, sa gasim pastori romani americani; care sa ne inteleaga si sa accepte cerinta tinerilor. Datorita faptului, ca pierdem foarte multi tinerii din bisericile romane, in articolul nostru v-am rugat, sa va apropiati de tineri cu: dragoste, gingasie si intelepciune. Ceia ce vedem si ne spun tinerii, este total diferit de ce v-am cerut noi. Atitudinea multora dintre dvs. fata de eii, este o stare: aroganta, agresiva si hastila. La multi tineri, le este frica sa se mai apropie, de pastori romani-americani.

Cei din conducerea "Uniunea Bisericilor Penticostale Americane", ne-ati promis prin scrisori; ca in cadrul Uniuni, se lucreaza la un proiect destul de concret si bun pentru tineri. Sa stiti, ca ne-am bucurat de lucrul aceasta. Am vrea sa va intrebam, ce sa intamplat cu proiectul dvs. si cat timp va trebui sa asteptam finalizarea lui? In curand se implineste un an de zile si nu vedem nici o schimbare, in ce priveste situatia tinerilor. Ne intrebam, daca nu cumva proiectul dvs. nu a fost aprobat de membri Uniuni? Si aceasta, datorita faptului, ca majoritatea pastorilor romani-americani, nu pot sau nu se simt confortabili sa predice si in limba engleza. In acelasi timp, nici nu vor sa conceapa, ca altcineva sa preia aceasta lucrare.

Cat despre acel proiect, daca tot mai lucrati la finalizarea lui, v-am ruga, sa nu bagati in el prea multa filozofie. Cerinta si dorinta tinerilor, este foarte sincera si simpla, "sa se predice si in limba engleza la serviciile divine, cel putin 30 de minute." Ca sa faceti aceasta, nu aveti nevoie de programe speciale, proiecte, intruniri la nivel de tara si nici chiar la nivel de Uniune. Singurul lucru de care aveti nevoie, este "bunavointa la individual". In decursul acestui an, am primit mai multe scrisori prin e-mail de la pastori romani. Am citit si recitit scrisorile dvs.; vroiam sa intelegem tot mai mult, motivatia faptului de ce nu va ocupati de generatia tanara. Vom incerca sa va raspundem, la unele dintre aceste scrisori primate:

1. Multi dintre dvs., motivati pierderea tinerilor spunand; “ca tinerii sunt vinovati, ca nu au invatat limba romana si n-au decat s-o invete”; de parca mantuirea sau Dumnezeu, ar avea ceva de a face cu limba pe care o vorbim. In acelasi timp, ne uitam la dvs. Majoritatea sunteti in America de: 10, 15, s-au 20 de ani, aveti toate posibilitatile sa invatati limba engleza, la nivelul de-a o putea folosi de la amvoanele bisericilor. Ati avut, toate scolile posibile din America la dispozitia dvs. Majoritatea, ati fost suportati financiar cu salar de biserica, nu a-ti avut de mers la lucru ca si toti ceilalti frati. Dar in ciuda posibilitatilor dvs., nu v-ati straduit sa faceti aceste studii. In schimb, judecati tinerii, care sunt majoritatea timpului, intre americani si in scolile americane si fara posibilitatea, de a frecventa o scoala romana. Ce ziceti, nu este aceasta strigator la cer?.

2. Alti ne-ati scris, “ca parinti sunt vinovati si pedepsiti, pentru ca nu si-au invatat copii lor romaneste”. Nu va intelegem, pe ce va bazati cand spuneti aceasta si unde ati gasit scris; ca parinti vor fi pedepsiti, ca nu si-au invatat copiii lor o limba straina s-au alta. Majoritatea parintilor romani-americani, in cursul zilelor lucratoare, nu si-au putut permite sa stea acasa cu copii lor, pentru a-i invata romaneste. Eii nu au avut nici un suport financiar si luxul dvs. Au fost nevoiti sa lucreze din noapte pana-n noapte, sa-si suporte familia, biserica, cat si cei ramasi in Romania. Alti au facut ba chiar mai mult, au ajutat familiile sarace, au construit biserici si orfelinate din resursele lor. De ce ne miram noi este; cu cata usurinta judecati acesti oameni, din confortul care vi l-au creat ei. Ce ziceti?

3. Uni frati ne scrie, “ca am cazut in blestemul lui Dumnezeu, pentru ca am plecat din Romania, in aceasta tara bogata, sa ne inbogatim”. Am vrea sa stiti iubiti frati, ca uni am plecat din Romania, la porunca lui Dumnezeu si ajunsi aici, lupta noastra a fost in vremea aceia, sa suportam libertatea crestinilor din Romania in vremea comunista si sa ajutam familiile sarace din tara. Nu toti romani crestini din America, au avut timp sa se inbogateasca. In schimb, ne uitam la majoritatea pastorilor romani si situatia materiala care o aveti aici. Am vrea sa stiti, sunt foarte multi crestini romani in Statele Unite si Canada, care inca nu au ajuns la nivelul dvs. de trai.Iar cat despre blestem; este posibil, ca am cazut sub blestemul lui Dumnezeu care spune, "blestemat sa fie omul care se increde in om". Ne-am increzut in pastori romani; am facut sacrificii mari, v-am construit cele mai frumoase cladiri bisericesti, gandindu-ne la viitorul de maine al nostru si al copiilor nostri. La majoritatea, v-am asigurat o locuinta, starea materiala si multe alte beneficii pastoresti. Toti ne-ati promis multe pana v-ati ridicat, si-n promisiunile dvs., a fost inclusa si tanara generatie. Acesti tineri, care astazi datorita pastori romani-americani, sunt pusi in situatia, de a parasi bisericile romane, pentru totdeauna. Da in-tradevar, credem caci cu ceva am gresit in fata lui Dumnezeu, pentru ca altfel, nu ar fi ingaduit toate acestea peste noi.

4. Alti ne intrebati, “ce dorim sa ne faceti? Chemarea dvs. a fost pentru romani si Romania”. Frate draga! in Biblia noastra scrie cam asa; "mergeti in toata lumea, (nu numai in Romania) si propovaduiti Evanghelia la orice faptura, (nu numai la romani)". Desi nu scrie dar se sub-intelege; ca sa mergeti in toata lumea, sa propovaduiti Evanghelia; va trebui sa si invatati limba acestor tari. Iar ceia ce am dori noi de la dvs. este: daca in ciuda posibilitatilor dvs., de a invata limba engleza in aceasta tara, nu v-ati straduit sa-o faceti, cel putin, lasati pe alti sa se ocupe de tinerii. Nu blocati lucarea lui Dumnezeu, pentru generatia urmatoare.

5. Majoritatea dintre dvs. folositi; "scuza secolului", "ca vezi doamne, e generatia secolului aceasta de tinerii; care nu vrea sa-l slujeasca pe Dumnezeu si ca atat in America cat si in intreaga lume, generatia tanara se departa de biserica". In acelasi timp, tot dvs. ne predicati de al amvoanele bisericilor; ca crestinismul in lume a crescut si creste intr-un raport foarte mare. Care dintre aceste doua argumente, este cel adevarat? In acelasi timp; mii de tineri va roaga sa-i ajutati, predicandu-le si pe limba lor, ca sa poata sa inteleaga legea lui Dumnezeu si sa ramana in biserica si nu o faceti. Sa stiti, ca si noi am avea multe de spus, despre generatia secolului dvs., dar ne vom opri aici.

6. Uni ne spuneti, “Tinerii Romani Americani, stiu suficient romaneste, pentru a intelege mesajul Evangheliei in limba romana". Am vrea sa-i multumim, fratelui "Florin Cimpean", pentru prezentarea care a facut-o la conventie, cu tinerii din Statele Unite. Ne-am bucurat, cand la aceasta conventie a Bisericilor Penticostale, care a avut loc in Chicago, acest pastor "Florin Cimpean" a intrebat tinerii, daca stie cineva ce inseamna cuvantul "vrajmas"? Datorita faptului, ca subiectul predici dansului a fost: "Puterea iubirii vrajmasilor". Spre mirarea acestui frate si a multora, nici unul dintre tinerii intrebati, nu au stiut ce inseamna acest cuvant si nu au putut sa-i raspunda la intrebare. In schimb; toti tinerii au inteles ce inseamna cuvantul in limba engleza"enemy" (vrajmas) si tot in limba engleza, au dat o explicatie perfecta, a ceia ce inseamna acest cuvant.Ce ziceti iubiti Pastori Romani, stiu tinerii de aici romaneste? Tot o sa mai folositi argumentul aceasta? Ce credeti dvs.; daca “Tinerii Romani Americani”, nu inteleg nici chiar cuvintele uzuale din vocabularul roman, cati tineri inteleg predicile dvs., la dialectul inalt la care le vorbiti de obicei? Sa stiti, ca majoritatea dintre ei, nu inteleg mai nimic. De multe ori se intreaba, daca vorbiti romaneste sau in alte limbi. Vedeti dragi pastori romani, cam asa inteleg tinerii nostri predicile dvs. si cu asa o hrana ii hraniti sufleteste, la fiecare serviciu divin.

7. Alti ne intrebati, “ce vreti oamenilor, sa americanizati Bisericile Romane?” Nu frate draga, am vrea sa pregatim tinerii pentru cer si sa-i inrolam in lucrarea lui Dumnezeu de maine. Ceia ce dvs., se pare ca nu vreti sa o faceti. Vrem ca doctrina bisericilor romane, in care ne-am nascut si crescut, sa o ducem mai departe, fie chiar si intre americani si in limba engleza. Ce nu am gasit, in nici una din scrisorile dvs. este; ca nu se gaseste un singur pastor roman, sa zica; "da intradevar, suntem si noi vinovati, de pierderea acestei tineri generatii", puteam face mai mult pentru eii si salvarea sufletelor lor si nu am facut mai nimic.

Iubiti pastori romani! In decursul anilor, ne-ati distrus sufleteste prin ruperile de biserici, cauzate in majoritate de dvs. Ne-ati produs niste rani, care nu s-au mai vindecat niciodata si ati fost o adevarata problema, pentru emigranti romani de aici. Ne aducem aminte, cu cata ravna si dragoste, am pus umar langa umar si am construit, printe cele mai frumoase cladiri bisericesti; gandindu-ne, la viitor si la copii nostri. Toti ne-ati promis multe, pana v-ati ridicat. Dupa deschiderea noilor biserici si terminarea proiectelor, foarte repede ati uitat totul. Dupa ce v-ati atins scopul, ce s-a observat la majoritatea dintre dvs. a fost, asemanator ca si in vremea comunista, cu lideri comunisti; "frica ca nu cumva, cineva sa v-o ia inainte si sa va pierdeti postul". Apoi va-ti urcat pe niste inaltimi, la care putini au mai putut sa ajunga.

Cand ne-am aratat nemultumirile, ne-ati facut sa intelegem; ca aceasta este voia lui Dumnezeu si lucrarea la care ati fost trimisi. Ca sa va justificati actiunea; ati mers in Biblie si ne-ati dat versete care relatau, cum ca: odata, Dumnezeu a curatat Cerul, cand la scos pe Diavolul si slujitorii lui din slavile ceresti; Domnului Isus cand a fost pe pamant, a curatat templul tatalui; iar dvs. sunteti trimisi sa curatati bisericile romane. Apoi ati luat biciul si a-ti inceput curatenia casei Domnului, cum spuneati dvs. Loviturile au fost grele si necrutatoare, ne-ati distrus moral si sufleteste.Iar cat despre cheltuielile pentru constructii de biserici, ne-ati lasat sa stim; ca acesti bani i-am dat Domnului, iar dvs., nu ne datorati nimic si nu aveti nici o obligatie fata de noi. Daca nu ne convine, nu avem decat sa plecam. Ba uni ati facut chiar mai mult; ati facut liste cu uni dintre membri, pentru a fii exclusi din biserica. S-a ajuns pana acolo, ca nici usieri nu au mai fost "safe", in bisericile romane. Si sub forma aceasta, in cele mai multe cazuri, ati rupt biserica. In vremea aceia, majoritatea dintre noi v-am vazut slabiciunile, v-am gasit vinovati si nu am mai putut sa va mai ascultam predicile.

Desi sacrificiile pentru constructii de biserici au fost foarte mari, am acceptat pierderile, v-am lasat in plata Domnului si am plecat mai departe. Am format o alta biserica si am construit sau cumparat o alta cladire, cu un alt pastor; prin venele caruia curgea acelasi sange de roman si avea aceiasi mentalitate comunista si rezultatele au fost la fel. Am repetat aceasta, pana am ajuns sa construim: sase, sapte, sau chiar opt biserici intrun oras; cu toate ca toti am fi putut incapea intruna dintre ele. V-am iertat, in schimb ne este foarte greu sa uitam, drama acestor vremuri.Iar acum, realizam tot mai mult; ca toate bisericile construite de noi, vor ramanea pastorilor romani si celor cativa care va vor suporta. Spunem aceasta datorita faptului; ca nu faceti nimic pentru generatia tanara si ne scoateti din nou, din bisericile romane construite de noi, atat pe tineri cat si pe parinti. Recent am aflat ca; in Seattle-Washington, zece familii de crestini romani, au fost anuntati ca membri intr-o biserica americana. Adevarul este, acesti frati, sau saturat de luptat si de a apela la mila pastorilor romani, pentru ajutor in salvarea copiilor lor.In schimb, in Phoenix-Arizona; pastorul roman "Petru Lascau", are o alta lista si a facut un alt anunt. Zece familii de crestini romani, impreuna cu copii lor; sunt pe lista de a fii exclusi din Biserica Elim, construita de ei. Si aceasta pentru ce? Pentru ca au indraznit, sa-si arate nemultumirile fata de pastorul nostru roman, pentru ceia ce face. Cei ce doriti sa cititi acest articol, intrati pe internet la adresa: http://groups.yahoo.com/group/strajerul/message/143 .

Ne spun uni frati, cum cu cativa ani in urma, acest pastor avea o alta lista. Cinci familii de crestini romani, din orasul Chicago, au fost pusi pe lista de a fi exclusi din Biserica Philadelfia; care in vremea aceia, era pastorita de dansul. Sa stiti, ca a si reusit sa faca aceasta. La excluderea acestor familii, peste doua sute de membri, au parasit aceasta biserica. Motivatia a fost, ca l-au gasit pe pastor vinovat si nu pe familiile in cauza. In vremea aceia, acesti frati, l-au lasat pe pastorul nostru in plata Domnului; au plecat mai departe si au format o alta biserica, si asa a luat fiinta, Biserica Emanuel din Chicago. Vedeti iubiti pastori romani, acestea, sunt doar o parte din amintirile mai putin placute, avute cu dvs. si cam asa v-ati aratat dragostea fata de noi, in decursul anilor. Noi asa va cunoastem si v-am ruga sa nu va suparati pe noi, pentru faptul ca ne ingrijoram de viitorul tinerilor din bisericile romane; cu pastori romani americani.

Cu durere va spunem, ceia ce face acest pastor, ati facut-o mai multi dintre dvs. si continuati s-o faceti cu generatia tanara si parinti lor. Diferenta este, uni o faceti mai diplomat si la o schela redusa si lista dvs. cu cei ce vor fi exclusi, nu este publicata. Multi ne-ati intrebat, de ce nu vrem sa iesim din anonimat, (de la intuneric la lumina, cum va exprimati uni) si sa va dam lista cu "Tinerii Romani Americani". Daca vom face aceasta, ve-ti sta de vorba cu noi, si ve-ti rezolva si problema tinerilor. Ce ziceti, daca nu va cunosteam si faceam greseala aceasta, supravetuiam un an de zile? Cu siguranta ca nu.

Daca nu ne inselam, din experientele noastre din trecut; credem ca stim si metodele unor pastori de aici, de a rezolva problema tinerilor; odata ajunsi sa aflati cine suntem. Am vrea sa stiti, ca nu am vrea sa fim exclusi din nici o biserica romana si nu prin metoda aceasta, am dori sa rezolvati problema noastra. Am aflat, ca dupa publicarea articolului nostru, au fost tinerii fortati sa plece din unele biserici romane. Greselile care le-au facut acesti tineri, au fost niste lucruri mai de nimic si nu pacate. Datorita acestui fapt, noi credem ca v-ati legat de eii, gandinduva, ca sunt implicati in lucrare cu "Tinerii Romani Americani". Am vrea sa stiti, ca acesti tineri au fost nevinovati si straini de cauza. Ne-am bucura, daca l-ati cere iertare si i-ati chema inapoi. Ne referim la acel grupul de 20 de tineri, din acea biserica romana-americana, cei in cauza stiti despre cine este vorba. Sinceri sa fim, noi ne miram de chemarea unor pastori romani de aici si care li-o fi fost trimeterea, pentru-ca biblic nu-i intelegem.

Iubiti pastori! Ani de zile v-am ascultat predicile, prin care ne-ati spus ce inseamna: "adevarata jertfa si daruire"; "pilda cu samariteanul milos"; "jertfa Domnului Isus", s-au ; "Porunca Iubiri", care a fost si subiectul predicilor, folosit la Conventia Bisericilor Penticostale din Chicago. Ce fraze minunate si ce cuvinte frumoase. Teoretic, ne ati aratat o dragoste de nedescris, practic, nu vedem nimic. Ce ziceti iubiti pastori romani? Se pare ca si dvs., aveti aceiasi problema ca tot restul lumi. Este simplu si usor sa predicam Biblia; dar este foarte greu sa punem in practic ceia ce spunem. Aveti grija pastori dragi, caci judecata lui Dumnezeu, va incepe din casa lui Dumnezeu si cu dvs. Atat noi cat si dvs., suntem chemati la slujire si nu la dictatura.

Ne aducem aminte, de o vorba romaneasca care spunea; "faceti ce spune popa, dar nu faceti ce face popa". Oare chiar asa sa fie, chiar credeti ca la aceasta ne-a chemat Dumnezeu, doar sa dam sfaturi la alti? Intotdeauna ne-am gandit, ca aceasta fraza, a fost si este relevanta in alte denominatii crestine si nu la penticostali. Se pare, ca ne-am inselat. V-a fost atat de greu sa ne dati, 30 de minute din program predica in engleza; pentru o generatie intreaga de "Tineri Romani Americani", printre care, sunt inclusi chiar si copii dvs. Si aceasta pentru ce? Pentru a fi salvati, de la o moarte sigura (spirituala).

Ne-am uitat la uni dintre dvs. in decursul anilor; cu cata usurinta sfatuiti tineri, sa se duca ca misionari, in triburile din Africa s-au tarile arabe musulmane. Apoi, sa invete limba acestor tari, pentru a propovadui Evanghelia la orice faptura si uni v-au ascultat. Au lasat totul, si-au riscat viata pentru Dumnezeu si Evanghelie si azi sunt intr-un pericol de moarte. A venit vremea, cand alti tineri va roaga pe dvs. sa le dati 30 de minute predica in engleza, pentru a intelege mesajul Evangheliei si legea lui Dumnezeu. Ati putea sa faceti aceasta, fara nici un risc si nu v-ar costa absolut nimic si nu o faceti.

Ce-ati zice stimati pastori? Daca Dumnezeu ar chema tinerii misionari inapoi, sa predice generatiei lor Evanghelia si v-ar trimete pe dvs. in schimb sa-i inlocuiti. Ne intrebam oare ce ati face? Dupa cate va cunoastem noi, noi credem ca ati lua-o pe urmele lui Iona. Intrebarea este, daca in America nu ati vrut sa predicati si in limba engleza; ce a-ti face in Afica, sau tarile arabe. Este posibil, ca a-ti face si acolo o regula ca si aici in Statele Unite, care suna cam asa: "Toate sufletele acestor tari, care doresc mantuire, nu au decat sa invete in primul rand limba romana si apoi sa vina la noi, sa le propovaduim Evanghelia". Ne intrebam, oare cati africani sau arabi ar invata limba romana si care ar fi succesul dvs.? Cate suflete ati aduce la mantuire? Cu siguranta ca nici unul.

Sunt lucruri, pe care nu le-am inteles si poate nu le vom intelege niciodata. Avem intrebari, la care nu le gasim raspunsul, ca de exemplu: "De ce Doamne…. si pana cand….?" Din respect fata de dvs. si pentru a nu va degrada in fata oamenilor, am evitat sa mai publicam, toate raspunsurile primate la articolul nostru pe internet. Am vrea sa stiti, ca am castigat chiar mii de suportori pentru cauza noastra, dar cu durere va spunem; ca am pierdut si tineri in lupta aceasta.Am pierdut frati si prieteni dragi; uni au fost scosi din biserici, sub o forma sau alta, iar alti, sau saturat de asteptat si apelat la mila pastorilor romani americani. Oricum noi nu vom dispera. Ne-am bucurat totusi, ca pentru prima data in istoria Conventiilor Romane Americane, la Conventia Bisericilor Penticostale, care a avut loc in Chicago, ne-ati ascultat si dorinta noastra. Ne-ati dat si noua o predica in limba engleza, prin pastorul mult iubit de tineri, fratele "Leonard Semenea". Noi consideram aceasta un succes si va multumim.

In luna Noiembrie anul 2007, v-am cerut sa ne acceptati in bisericile romane de aici; la sarbatoarea nasteri Domnului Isus, o predica in limba engleza pentru tineri. Un numar mic dintre dvs. ne-ati ascultat, dar majoritatea nu. Mai avem o rugaminte si v-o facem din timp. V-am ruga daca ati putea, sa ne acceptati o predica in limba engleza la sarbatorile de Pasti. Ce ziceti? Intotdeuna i-am judecat, pe cei care se duc la biserica doar de Pasti si de Craciun, pentru a-si acumula hrana sufletului. Am ajuns sa ne bucuram, chiar si de aceasta hrana sufleteasca. Ca si saracul din Biblie; ne vom multumi si cu resturile de mancare, care cad de pe mesele generoase ale generatiei dvs.Anul acesta, v-am cerut 30 de minute din program predica in engleza si la majoritatea vi s-a parut foarte mult. Am vrea sa va spunem, ca ne vom multumi chiar si cu mai putin timp; nu vom inlatura nici chiar faramiturile cazute. Cu siguranta, ca aceasta hrana nu este suficienta, dar va fi totusi mai mult decat nimic. Am vrea sa stiti, ca lupta noastra pentru a ramane linga Dumnezeu si in Bisericile Romane, a fost foarte grea si multi tineri, sunt istoviti de puteri, raniti sufleteste si foarte descurajati.

Iubiti frati! Se pare, ca comunismul si dictatura comunista, a lasat in generatia dvs. niste urme grele; niste obiceiuri care v-au intrat in sange. Ceia ce vedem la majoritatea dintre pastori romani de aici, este aceiasi mentalitate a liderilor comunisti; "frica de a nu va pierde postul si lupta de a inlatura, pe toti cei care ar prezenta un pericol, existentei dvs." Ce este foarte dureros, este faptul, ca acum dati in generatia tanara. Ei vad si se mira sarmani, de tot ceia ce faceti si se intreaba: "De ce Doamne"? Eii nu au experienta comunista si nu va inteleg. Le este foarte greu sa priceapa de ce; una predicati de la amvoanele bisericilor si alta faceti in practic.Au ajuns sa se intrebe: daca motivatia existentei bisericilor romane de aici, este intradevar de a aduce suflete la mantuire; s-au este doar, un club romanesc si un interes personal. Sunt tineri, care au ajuns intradevar sa va cunoasca pe uni dintre dvs. si datorita acestui fapt, nu-i mai putem aduce in bisericile romane. Eii nu mai vor sa aiba nimic de a face cu pastori romani americani si nici cel putin nu vor sa stea de vorba cu noi, in legatura cu aceasta. Au plecat si pentru totdeauna. Am vrea sa va spunem iubiti pastori romani, ca atat dvs. cat si cei care va sustin, ati devenit, o adevarata pricina de poticnire pentru noi toti. Intotdeauna au fost probleme, cu majoritatea pastorilor romani de aici; dar ceia ce faceti acum cu generatia tanara, depasete orice limita. Este in directa contradictie, cu chemarea care va facut-o Dumnezeu.

Sa stiti, ca nu avem nici o satisfactie sa scriem aceste scrisori si sa va aratam partile negative din viata dvs., in fata oamenilor. Am fi vrut sa uitam, tot ceia ce a fost si pentru totdeauna; dar problemele actuale cu pastori romani, ne ingrijoreaza si ne simtim obligati, sa va amintim de trecut. Nu o facem cu placere, ci cu durere si din disperare. We really hate to do this to you guys, bat you giving us no choice. Am dori sa intelegeti, ca am suferit destul si viata de crestini cu pastori romani americani, nu a fost usoara. Iar acum, noi nu credem ca este corect ceia ce faceti in bisericile romane. Majoritatea fratilor romani din Statele Unite si Canada, s-au sacrificat si au construit: sase, sapte sau chiar opt biserici intr-un oras. Nici cel putin una dintre aceste biserici, nu accepta copii acestor frati si nici predici si in limba engleza pentru eii. Toate programele sunt in romaneste si toate pentru fratii romani si aceasta, datorita neputintei pastorilor romani-americani de a predica si in limba engleza.Ne-am bucura, daca v-ati schimba atitudinea, cel putin fata de generatia tanara. “V-am ruga, sa lasati toate interesele dvs. personale, in grija Domnului si sa puneti, lucrarea lui Dumnezeu inainte.” Ganditi-va, ca aceasta fraza, ne-ati spus-o si dvs. noua de mai multe ori; cand aveati nevoie de ajutor financiar si mana de lucru, pentru terminarea proiectelor "si noi v-am ascultat". Am dori sa ne ascultati si dvs. pe noi si sa va ocupati mai mult de acesti tineri si de mantuirea sufletelor lor. Adevarata chemare, la care ne-a chemat Dumnezeu.

Ganditiva, ca tineti cheile imparatiei lui Dumnezeu in mainile dvs. si pe generatia tanara ii inchideti afara. Datorita pastorilor romani americani, acesti tineri, vor peri din lipsa de cunostinta si hrana sufleteasca.De ani de zile frecventam "Conventiile Bisericilor Romane Americane" gandindu-ne; ca poate, la una dintre aceste intruniri, iubiti nostri pastori romani se vor gandi si la noi, si vor ridica problemele si nevoile "Tinerilor Romani Americani" in fata audientei, la nivel de tara. In fiecare an va asteptam nerabdatori, si de fiecare data ne gandim ca poate anul acesta, ve-ti avea ceva si pentru tineri. Ne uitam la dvs, si ne rugam lui Dumnezeu, sa se indure si de noi. Dar se pare, ca de fiecare data, rugaciunile noastre sunt insuficiente, pentru a puterea atinge cerul si inimile dvs.In general aceste evanghelizari sunt mai mult in romaneste, iar problemele ridicate, sunt doar pentru romani. Problemele "Tinerilor Romani Americani" raman aceleiasi, cauze neadresate si nerezolvate de la un an la altul. Am dori sa va intrebam dragi pastori: Chiar nu aveti nimic pentru noi? De fiecare data, ne întoarcem de la aceste întruniri spre casele noastre, cu aceiasi durere in inima. Ne spunem in sinea noastra; "La nimeni nu-i pasa de noi".

Am vrea sa stiti iubiti frati, ca de-altfel si noi suntem romani. Diferenta este, ca noi ne-am nascuti pe un pamant strain. Suntem mandri ca ne-am nascut din neamul romanesc, si am dori sa ramanem in Bisericile Romane. De ce nu vreti sa ne ajutati? Ganditiva, ca pentru generatia noastra, este ca si cum harul, ar fi fost deja luat de la Neamuri. Ne simtim: neglijati si inlaturati, lasati in voia sorti, si a lumi inconjuratore ostile neprihaniri.Stim ca-n decursul anilor in aceasta tara, parinti nostri au construit un numar mare de cladiri bisericesti, mari si frumoase. Stim si faptul, ca toate acestea le ve-ti lasa intr-o zi, goale si pustii. Vor ramanea ca o floare batuta de vanturi si lipsita de petale. Ele sunt doar ziduri si fara viata, sortite deteriorari, si vor arde odata, cu tot ce-i pe pamant. Am vrea sa va intrebam: Nu a-ti vrea sa ne acceptati in cel putin, una dintre ele? Cand ve-ti pleca spre vesnicii, va ramanea cel putin o biserica vie intr-un oras. Am dori mult sa ramanem si noi cel putin cu atat di parte dvs. Secole intregi o vom ingriji si pretui ca pe o comoara, in amintirea dvs. si a celor dragi. Dupa ani de zile, am vrea sa putem sa aratam si noi copiilor nostri: locul unde l-am intalnit pe Dumnezeu; cladirea in care am fost botazati; locul in care am gasit acea fiinta minunata, de care ne-am indragostit si-am luat-o in casatorie, si multe alte amintiri placute.

Asa cum dvs. si parinti nostri o faceti cu noi, ducandune in Romania. Dupa opt ore de zbor si alte cateva ore de condus, cu cinci mile la orara, pe niste autostrazi care se inmoaie dupa ploaie, strazi nenorocite. Ne duceti intru-n pustiu la o cladire, gata sa se darame. Va opriti in fata acestei "adunari", cum o numiti dvs., va uitati la ea cu atata placere, de parca ar fii, cea mai frumoasa constructie de pe pamant. Imbratisa-ti stalpi de la intrare si vi se umple ochi de lacrimi. La plecare, ne umpleti capul cu tot felul de amintiri din viata dvs. legate de acel loc. Desi nu vedem prea mult din tot ce ne aratati, ne dam seama ca pentru dvs. acel locas inseamna foarte mult. Am vrea sa stiti ca si pentru noi aceste biserici inseamna, tot atat de mult. Avem amintiri in aceste caladiri, care nu le vom uita nici cand. V-am ruga sa nu ne scoateti afara din ele.

Speram, ca ne ve-ti intelege durerea si ne ve-ti asculta cererea. Daca ve-ti face aceasta, va promitem ca pe viitor, va vom scrie scrisori din dragoste si de multumire. Nu ne intelegeti gresit, in toate aceste 20 de pagini, nu va cerem nimic mai mult, decat 30 de minute predica in engleza, la serviciile divine. Sa stiti, ca nu suntem interesati, cum si prin cine faceti aceasta lucrare. Un singur lucru va cerem, sa o faceti si cat mai curand. Am vrea sa va spunem ca: in ciuda arogantei dvs. si a tot ce ne scrieti; “we hold you guys responsible” in fata lui Dumnezeu si-n fata Bisericilor Romane; pentru aceasta generatie tanara si sufletele lor. Am vrea sa stiti, caci cei de care va atingeti acum, sunt copii nostri si tinem mult la ei, mai mult decat la orice lucru din lumea aceasta si-i vrem pentru cer. Atat in post si rugaciune, cat si pe alte cai, ne vom lupta cu ei si pentru ei si pana la capat. Suntem direct responsabili pentru sufletele lor, in fata lui Dumnezeu; atat noi cat si dvs. Asa ca, cu toate ca ne ignorati, crezand ca in timp vom disparea. "We will not give up". Sperand ca ne intelegeti frustarea, v-am ruga sa ne iertati, daca prin continutul acestui raport, am suparat sau jignit pe cineva. Sa stiti, ca nu aceasta este intentia noastra.

Am dori sa mentionam, ca in numarul mare de pastori romani americani de aici, exista si un numar foarte mic dintre eii; cu frica si temere de Dumnezeu. Acesti pastori, se lupta sarmani, din toate puterile lor sa ajute generatie tanara. Am vrea sa stiti iubiti frati, ca noi va vedem si ne bucuram de ceia ce faceti. V-am ruga sa ne iertati, pentru ca datorita majoritati, am fost nevoiti sa ne adresam in general, la pastori romani americani. Vom incheia, multumind suportorilor nostri pentru ajutorul moral si in rugaciune. Multumim tuturor, pentru timpul si atentia dvs. Cu ocazia sarbatorilor de iarna, va transmitem: traditionala urare, "La multi ani", va dorim un an nou si fericit in Cristos si zicem, ca Domnul sa va binecuvanteze pe toti.

Din dragoste si mult respect, niste tineri si parinti responsabili din America.

Niciun comentariu: