Destinul tragic, al Tinerilor Crestini din Diaspora Romana:

Iubiti frati romani, spre deosebire de toate stirile crestine din lumea virtuala, publicatiile noastre reprezinta o drama tragica, care caracterizeaza si ilustreaza vieti reale, ale crestinilor romani din Diaspora. Articolele noastre reprezinta un conflict foarte complex si puternic, cu intamplari si situatii tragice, care se da intre doua generatii crestine. Cea mai afectata si lovita-n soarta generatie suntem noi, tinerii romani nascuti sau crescuti in America si Canada, care de ani de zile ne luptam pentru: supravietuire, recunoastere si acceptare in bisericile romane. A doua generatie sunt frati mai in varsta si pastorii nostri, care de-o viata se lupta din rasputeri, pentru a-si pastra si mentine: pozitiile dominante, puterea totala, si controlul absolut in bisericile dansilor. Pastorii si lucratorii nostri in general, datorita impotentei dansilor de-a predica si-n limba engleza, eii sunt ingroziti ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara, si ca rezultat isi vor pierde functiile si salarul. Frati mai invarsta si batrani din poporul roman sunt inspaimantati, ca acceptandune si pe noi isi vor pierde: limba, cultura, oboceiurile si traditiile romanesti din biserici. Noi tinerii traim groaza de-a fi respinsi si alungati, groaza unui necunoscut care ne pandeste la usa, groaza izolari si a singuratati din bisericile romane, cat si pericolul de-a ne pierde pentru todeauna de la credinta... Cititi in continuare...

vineri, 15 august 2008

Drama Tinerilor Romani din America

"Tinerii romani americani"
"Romanian American Youth"


Catre bisericile romane.
Stimati frati si surori! dorim prin acest articol, la cererea unor tineri si a unor parinti, sa punem in fata dumneavoastra si-n fata Bisericilor Romane, cea mai mare problema a tinerilor romani din Statele Unite si Canada. Va rugam sa ne sprijiniti atat in rugaciune cat si cu suportul dumeavoastra moral in aceasta lucrare. Suntem intr-o situatie foarte critica si destul de dificila in ce priveste generatia tanara. Nu ne-a fost usor sa publicam acest articol, dar este o realitate si nu am gasit o alta varianta.

Asa cum poate stiti, anii ‘80 au fost anii in care Dumnezeu a deschis o usa romanilor de a emigra in Statele Unite, iar dupa caderea comunismului, aceasta usa s-a inchis (partial). In anii ‘90 au fost, mai mult, doar intregiri de familii in SUA, iar in anii 2000 imigrarile s-au redus la un numar foarte mic. Foarte multi din noi, care am emigrat in anii ’80, avem acum copiii mari, copii care s-au nascut aici, s-au uni au venit la o varsta foarte frageda din Romania.

Eii sunt copii buni si ascultatori, majoritatea merg la licee si facultati, aici in Statele Unite, vorbesc perfect engleza, dar mai putin romaneste. Eii se descurca cu limba romana la nivel de familie, mai putin s-au aproape de loc la nivel de biserica. Un numar foarte mic aproximativ 5% pot sa scrie si sa citeasca in limba romana. Marea problema este, ca Bisericile Romane din America, se ocupa foarte putin s-au aproape de loc de generatia tanara. Aceasta se datoreaza faptului, caci pastorii romani au un vocabular de cuvinte in limba engleza foarte limitat si vorbesc cu accent romanesc, exprimandu-se destul de greu, ca si noi toti. Eii nu se simt confortabili sa predice in engleza, iar datorita acestui fapt in Bisericile Romane se predica doar romaneste, foarte rar s-au aproape de loc in limba engleza.

La ora actuala, este foarte necesar sa se predice in limba engleza copiilor nostri, cel putin 30 de minute la fiecare serviciu divin. Numarul copiilor din majoritatea Bisericilor Romane din Statele Unite, sub varsta de 25 de ani depasesc procentul de 70%, aproximativ 25% sunt parintii lor, iar 5% sunt fratii batrini care credem ca nu inteleg engleza. Aproximativ 95% intelegem limba engleza.Avem nevoie ca Dumnezeu sa scoata lucratori la lucru, care vorbesc limba engleza, pentru “Tinerii Romani Americani”. Sunt tineri si lucratotri intre noi care ar putea sa ajute aceasta lucrare si unii chiar au terminat o scoala teologica in Statele Unite, dar majoritatea sunt tinuti de o parte, sau chiar descurajati. Alti tineri care ar dori sa faca o scoala teologica, nu sunt trimesi la studii, ca nu cumva, se spune, sa ne aduca obiceiurile americanilor, in Bisericile Romane.

In decursul anilor, am ajutat tineri din Romania sa faca scoli teologice in Statele Unite, dupa care la terminarea lor, ei s-au intors in tara si azi sunt pastori de onoare in Bisericile din Romania. Eii au luat doar ce este bun din scolile americane si credem caci si copii nostri aici ar face la fel. Pastori nostri romani, devin o problema pentru generatia urmatoare, eii nu pot sa ajute tinerii nostri la nivelul la care ar trebui, dar nici nu vor sa lase pe altii sa-i ajute, cu riscul de a-si pierde de la credinta chiar propii lor copii. Si uni i-au si pierdut!

Este o frica, care a intrat intre pastorii nostri romani, de a nu-si perde functia sau salarul de pastor si asta datorita sistemului de vot si a numarului mare de tineri. Desi noi nu credem ca s-ar intampla asa ceva, pastorii nostri, intodeauna vor avea camp de lucru in Bisericile Romane, si ii vom suporta.Ei cunosc totusi, suficienta engleza si au o experienta destul de mare, de a indruma tanara generatie si pe noii pastori pe calea cea buna. Iar daca unii pastori, isi vor pierde postul de pastor intr-un fel sau altul, ne pare rau, dar credem ca e un pret prea mic de platit, pentru a salva o generatie de la pierzare. Noi credem caci sufletele acestor tineri, au o valoare mult mai mare in fata lui Dumnezeu, decat un post sau un salar de pastor.

Iar fratii americani din religia noastra, nu sunt invitati sa predice in Bisericile Romane, pentru “Tinerii Romani Americani”, pe motivul, fals, “sa nu ne aduca religia lor spus liberista intre noi”, ne spun eii, (noi romani am ramas blocati la capitolul purtarii imperative a baticului/naframii). Ce este foarte interesant, este caci foarte multi frati americani, predica destul de des cu traducator in Bisericile din Romania, fara probleme si sunt foarte solicitati.In acelasi timp, pastorii nostri roman din America fac evanghelizari in Romania si in alte tari din lume, in limba romana si credem caci este bine. Eii ne aduc vesti si casete filmate cu trezirile spirituale de acolo, de care ne bucuram. Durerea mare este, caci nu se ocupa nimeni de tineri de aici si nu vedem aceste treziri spirituale, in bisericile noastre si cu copii nostri. Nu cumva nu se simpt pastori si lucratorii romani de aici capabili sa o faca?...

Din mai multe discutii cu mai multi frati, am realizat ca; pastorii nostri considera, caci noi ne vom pierde tinerii oricum. Explicatia este: “Tinerii Romani Americani” după casatorie, in familiile lor vor vorbi doar engleza, iar copii lor nu vor intelege de loc romaneste, realizind acesta, eii vor parasi treptat Bisericile Romane. Noi ca parinti, nu vom accepta niciodata ideea caci ne vom pierde copii oricum, avem obligatia in fata lui Dumnezeu, sa-i conducem spre cer si ne vom lupta pentru aceasta.Acum din respect fata de noi ca parinti, copiii nostri vin cursiv la biserica, canta in cor si fanfare si majoritatea se boteza in apa , dar.. cam atit. Credem dar, caci datorita faptului caci nu ne ocupam de ei si nu le predicam Biblia in limba lor, acesti tineri nu isi inteleg integral chemarea si nu ajung la nivelul de al cunoasca pe Dumnezeu.

Eii nu simpt nimic pentru Bisericile Romane. Ceea ce deja se si vede, este caci dupa ce ei devin maturi, inainte si chiar dupa casatorie, un numar foarte mic dintre eii se duc in Bisericile Americane, dar cu durere va spunem, ca majoritatea nu mai frecventeza nici o biserica.Asfel in urmatori zece ani, Bisericile Romane din Statele Unite, vor pierde aproximativ 70% din membri, ceia ce in majoritate reprezinta tinerii, frumusetea bisericilor noastre.

Fapt concret este ca, in America, la ora actuala, sunt biserici de ordinul miilor, construite de emigranti de toate religiile, veniti din Europa si Asia inca de prin anii ’50-`60, care datorita faptului, ca nu s-au straduit sa le predice in engleza copiilor religia lor, acesti tineri s-au pierdut, iar astazi aceste biserici, functioneaza majoritatea cu mai putin de 10 membri, in niste sali mari, uneori de peste o mie de locuri. Toti acesti membri sunt trecuti de virsta de 60 de ani.Aceasta ne face sa credem, ca asa se va intampla si cu noi Romanii, daca nu ne vom stradui, astazi, sa schimbam acest sistem. Fratilor nu asteptati zece ani, ca sa aflati caci ceia ce va spunem noi este o realitate, caci va fi prea tirziu. Noi deja am pierdut un numar considerabil de tineri. In decursul celor 30 de ani, ne-am straduit sa construim foarte multe Biserici Romane in Statele Unite, foarte mari si foarte frumoase, iar acum cu durere va spunem, realizam caci copii nostri nu se vor bucura de nici una dintre ele.

Va rugam sa nu ne-o luati in nume de rau, acest articol nu este o barfa, noi iubim pastorii nostri si credem caci sunt alesi de Dumnezeu, si-i intelegem ca nu pot sa faca aceasta lucrare la nivelul la care ar trebui, dar am vrea cel putin sa nu blocheze lucrarea lui Dumezeu. Vrem ca impreuna cu ei si sub supravegherea lor; sa se faca introducerea limbi engleze in Bisericile Romane; sa se inceapa de’ indata trimiterea tineriilor la scoli teologice, iar la intoarcerea lor, ei sa fie unsi (ordinati) ca pastori si sa li se ofere camp de lucru in Bisericile Romane. Dar pana atunci; pastori nostri romani trebue sa se straduiasca sa predice si in limba engleza, chiar daca nu vor vorbi perfect, copii nostri sunt obisnuiti cu ei si nu ii vor injosi ( sau dispretui), nici noi ca parinti nu vorbim mai bine.

Ne cerem scuze fratilor batrini, noi va iubim si stim ca existenta Bisericilor de azi, se datoreza rugaciunilor si munci dumeavoastra si va rugam sa nu va opriti si chiar in cele 30 de minute, in care nu veti intelege predica in engleza, sa continuati sa va rugati pentru generatia noua. In secolul de azi, este mai necesar decat oricind, sa ne ocupam mai mult de generatia tanara decat de orice. Datorita technologiei avansate, ispitirile lor din partea Diavolului, sunt incomparabile cu secolile trecute. Acesti tineri, va trebui sa inteleaga Biblia si mesajul biblic ca sa supravetuiasca spiritual, nu 20 s-au 30 la suta, ci suta la suta. Ar fi bine ca pastori nostri sa contacteze pe fratii americani in directia aceasta, ei au tineri si chiar frati maturi cu pregatire corespunzatoare si suntem convinsi ca ne vor ajuta cu toata dragostea. Nu uitati ca, frati americani multi dintre ei, chiar acum, isi sacrifica timpul si banii lor, facand donatii si construind biserici si chiar orfelinate in Romania.

In concluzie, in momentul de fata, nu vedem nici o schimbare in bisericile noastre cu privire la tineri. Suntem parinti, ne iubim copii şi ii vrem pentru Cer. De multe ori ne intrebam si nu intelegem, de ce Dumnezeu zaboveste si nu intervine. Cu durere va spunem, pentru multi tineri acesta schimbare (salvare) e deja prea tarziu. Oricum noi nu vom dispera si nu ne vom opri aici, aceasta problema este la nivel de tara si in toate Bisericile Romane si de orice fel, stim caci Dumnezeu iubeste mult tineri si nu va sta pasiv la cererea lor. Cele mai mari treziri spirituale in lume, s-au facut prin ei si cu ei.

Fratilor!... cu rusine si strangere de inima va spunem, asa cum bine stiti, in decursul anilor, au fost multe lupte intre noi romanii crestini. Majoritatea problemelor dintre noi, au fost rezolvate prin ruperi de biserici. Am dori ca la aceasta lucrare, sa fim uniti si sa procedam cu mare gingasie si intelepciune, caci daca vom pierde aceasta lupta, o alta sansa nu vom avea, iar cu acesti tineri este posibil sa nu ne mai intalnim niciodata. Rugam pastori nostri cat si fratii batrini, sa nu se impotrivesca, ci dimpotriva sa incurajeze acesta lucrare. Este un sacrificiu prea mic, pentru o generatie atat de mare, nu cumva intr-o zi Dumnezeu sa ceara sufletele acestor tineri, din mainile dumeavoastra. Nu din lipsa de respect, s-au duh de razbunare va scriem aceste randuri, ci cu frica de Dumnezeu si cu durere in suflet.

Scopul nostru nu este de a injosi pe nimeni, tinta si lupta noastra este ca aceasta generatie tanara s-o crestem pentru Cristos.La conventia din anul 2006 in Arizona, am ascultat cu nerabdare pastorii nostri romani, precum: "Luigi Mitoi", "Lazar Gog", "Petru Lascau", "Cornel Avram", sau alti lideri ai Bisericilor Romane. Vroiam sa aflam viziunea lor de viitor pentru “Tinerii Romani Americani” si rezolvarea rapida a problemei lor. Cu durere va spunem, caci am fost foarte dezamagitii. Singurul pastor care a ridicat problema tinerilor la aceasta conventie a fost fratele "Leonard Semenea", din Seatle Washington, dansul a inteles necersitatea introduceri limbi engleze in Bisericile Romane Americane. Tinerii apreciaza mult suportul dansului si-i multumeste. Adevarat este, caci fratele Leonard Semenea este printre putini pastori romani, care poate predica tineriilor nostri in limba engleza fara retinere, el a venit la varsta de doi ani in Statele Unite, a facut teologia in scolile americane si vorbeste perfect engleza.

Va multumim anticipat, in numele Domnului Isus, tuturor fratilor pentru suportul (sprijinul) dumneavoastra, speram ca ne veti intelege durerea. Va rugam sa prezentati si sa puneti aceasta cerinta si nevoe legitima si urgenta a tinerilor in fata Bisericilor Romane, intru-n mod foarte intelept si plin de dragoste. Cerem Bisericilor Romane sa ne ajute in rugaciune cat si cu suportul lor moral. Credem caci impreuna aducand aceasta problema in fata Domnului, El o va rezolva. Iar daca cineva are vre-o revelatie din partea lui Dumnezeu cu privire la “Tinerii Romani Americani”, vam ruga sa ne lasati sa stim. Daca doriti sa va dati chiar si parerea dumeavostra personala, va rugam sa ne scrieti, la adresa pe internet: tineriiamericani@yahoo.com .

Multumim tuturor fratilor care ati inteles si ati raspuns pozitiv articolului nostru din publicatiile anterioare. Domnul sa va binecuvinteze. Va multumim tuturor, pentru timpul si atentia dumneavoastra.

DORIM MULT HAR SI PACE TUTUROR BISERICILOR ROMANE.
Din dragoste si mult respect, din partea unor tineri si parinti responsabili.


"Tinerii Romani Americani",
"Romanian American Youth"

Niciun comentariu: