Destinul tragic, al Tinerilor Crestini din Diaspora Romana:

Iubiti frati romani, spre deosebire de toate stirile crestine din lumea virtuala, publicatiile noastre reprezinta o drama tragica, care caracterizeaza si ilustreaza vieti reale, ale crestinilor romani din Diaspora. Articolele noastre reprezinta un conflict foarte complex si puternic, cu intamplari si situatii tragice, care se da intre doua generatii crestine. Cea mai afectata si lovita-n soarta generatie suntem noi, tinerii romani nascuti sau crescuti in America si Canada, care de ani de zile ne luptam pentru: supravietuire, recunoastere si acceptare in bisericile romane. A doua generatie sunt frati mai in varsta si pastorii nostri, care de-o viata se lupta din rasputeri, pentru a-si pastra si mentine: pozitiile dominante, puterea totala, si controlul absolut in bisericile dansilor. Pastorii si lucratorii nostri in general, datorita impotentei dansilor de-a predica si-n limba engleza, eii sunt ingroziti ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara, si ca rezultat isi vor pierde functiile si salarul. Frati mai invarsta si batrani din poporul roman sunt inspaimantati, ca acceptandune si pe noi isi vor pierde: limba, cultura, oboceiurile si traditiile romanesti din biserici. Noi tinerii traim groaza de-a fi respinsi si alungati, groaza unui necunoscut care ne pandeste la usa, groaza izolari si a singuratati din bisericile romane, cat si pericolul de-a ne pierde pentru todeauna de la credinta... Cititi in continuare...

sâmbătă, 10 ianuarie 2009

Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008

.
Stimati frati!!
.

S-au implinit doi ani de la formarea acestei miscari crestine, care si-a propus ca obiectiv: salvarea tinerilor romani din Statelele Unite si Canada. Datorita interesului mare pe care-l vedem in fratii nostri romani, prin sutele de scrisori primite cu privire la aceasta lucrare, ne simtim obligati sa va dam raportul progresului nostru pe anul 2008. Pentru cei care cititi pentru prima data articolele legate de: "Drama Tinerilor Romani din America", am vrea sa va spunem: la ora actuala in comunitatea romana crestina, se da o lupta intensa pentru salvarea tinerilor nascuti sau crescuti in America si Canada. Lupta pentru introducerea limbii engleze in bisericile romane. Motivul pentru care facem aceasta, sunt pierderile care au loc in bisericile noastre si dorinta noastra ca toti tinerii romani de aici, sa poata sa inteleaga cuvantul Evangheliei la serviciile divine din bisericile romane. In ultimii ani, am pierdut un numar considerabil de tineri, datorita faptului ca dintr-un motiv sau altul, majoritatea dintre ei nu inteleg suficient limba romana. Iar pastorii si lucratorii romani din bisericile noastre din: comoditate, patriotism sau lipsa de cunoastere a limbii engleze, renunta sa ajute aceasta generatie tanara cu predici si in limba engleza.
.

Singurul lucrul pe care il cerem noi, sunt doar 30 de minute predica in limba engleza la serviciile divine. Cerem aceasta, pentru ca aceasta generatie tanara sa intelega Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu in bisericile romane. In felul acesta sa-i salvam pentru cer..
Cu regert va spunem, ca cele mai mari impotriviri cu privire la aceasta lucrare, le avem in general din partea pastorilor romani-americani si nu din partea membrilor din biserici. Datorita faptului ca majoritatea pastorilor nostri nu pot sa predice in limba engleza, in loc sa se straduiasca sa-si inbogateasca vocabularul si sa-si perfectioneze accentul si limba engleza, prefera sa nu faca nici un efort si in felul acesta sa scoata tinerii afara din biserici. Unele biserici folosesc metoda: de-a ignora dorinta si cerinta tinerilor, continuand sa predice doar in limba romana, pana cand tinerii se vor satura de asteptat si vor pleca benevol. La ora actuala in majoritatea bisericilor romane din America si Canada, se predica doar in romaneste. Cu exceptia a patru biserici care le vom aminti mai jos, un proccent de apoximativ 5% dintre bisericile romane, accepta predica in limba engleza doar de trei s-au patru ori la an. Iar in unele biserici, a inceput sa se predice si in limba engleza doar la serile de tineret. Aceasta se face punand pe unul dintre tinerii mai curajosi la amvon. In cele mai multe cazuri, acesti tineri fiind nepregatiti pentru aceasta lucrare si fara experienta nu stiu ce sa predice, asa ca in general la serile de tineret, doar se canta si se roaga.
.

Dupa calculele noastre, peste 90% dintre membrii bisericilor crestine de aici, cunosc si limba engleza, intr-o suficienta masura pentru a intelege mesajul Evangeliei si in limba engleza. Avem chiar si foarte multi frati pensionari trecuti de saizeci si cinci de ani, care inteleg aceasta limba. Numarul fratilor mai in varsta care nu inteleg deloc limba engleza este foarte mic. Majoritatea dintre acesti frati, sunt de-o viata la credinta si cunosc Biblia destul de bine. Stand de vorba cu ei si cerandu-le unele sfaturi, realizam ca intr-adevar, fratii mai in varsta cunosc Biblia. Riscul ca ei sa se piearda de la credinta din lipsa de cunostinta, este practic inexistent. In schimb, nu acelasi lucru il putem spune despre generatia tanara. Datorita faptului ca frecventeaza bisericile romane si nu inteleg romaneste, pierderea acestor tineri de la credinta din lipsa de cunostinta, reprezinta un pericol foarte mare. Aceasta pierdere este simtita, in toate bisericile romane crestine, indiferent de confesiune. Cu toate acestea, pastorii nostri continua sa predice Evanghelia doar in limba romana, pentru fratii mai in varsta.
.

In lupta noastra de introducere si a limbii engleze in Bisericile romano-americane, avem si cateva aspecte pozitive. Din sutele de biserici romane din Staele Unite si Canada, patru dintre aceste biserici au inteles nevoia si dorinta tineriilor romani din America. Conducerea lor ne-a lasat sa stim: "ca accepta tinerii cu toata dragostea, sunt de acord si vad necesar sa ofere acestei generatii tinere, cel putin 30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine". Aceasta nu se va intampla doar: odata la an, odata la sase luni, sau odata la luna. Aceste programe in limba engleza vor avea loc, in fiecare duminica si la toate serile de tineret. "Praise the Lord".
.Aceste Biserici sunt:
.

1) "Biserica Apele Vii" din Glendale, Arizona, pastor "Marinel Mesaros"
2) "Biserica Philadelphia din Chicago", pastor "Florin Cimpean".
3) "Agape Bible Church", Portland, Oregon, Pastor "Avram Berghiano".
4) "Biserica Betezda" din Troy Michigan, Pastor: "Simion Timbuc".
.

Pastorii acestor biserici impreuna cu membrii lor, au renuntat la obiceiurile si traditiile romanesti, au lasat patriotismul si au pus lucrarea Lui Dumnezeu si salvarea tinerilor, mai presus de interesele personale. Noi le multumim din inima si zicem ca Dumnezeu sa le rasplateasca cu viata vesnica. Sa stiti iubiti frati, ca noi ne bucuram mult de acest progres. In acelasi timp, gandindu-ne la miile de tineri din celelalte biserici romane din America si Canada, care inca nu accepta predicarea si in limba engleza la serviciile divine, nu ne putem multumi doar cu atat. Daca progresul nostru de introducere si a limbi engleze in bisericile romane-americane, va consta doar in 4 biserici tot la doi ani, realizam ca mii de tineri din celelalte biserici, vor fi in pericolul de a pieri din lipsa de cunostinta. Aceasta ar echivala cu un dezastru pentru tinerii romani de aici si este inacceptabil, din punctul nostru de vedere. Asa ca vom continua lupta de salvare a tinerilor, atat cat va fi hotarat de Dumnezeu.
.
Asa cum bine stiti, anul acesta (2008) bisericile romane din America si Canada au organizat cea de-a patruzecea Conventie a Bisericilor Penticostale Romane, care a avut loc in Detroit, Michigan. Am dori sa comentam putin cu privire la desfsurarea conventiei. Inainte de-a face aceasta, am vrea sa multumim unor frati dragi, care la aceasta intrunire, au ridicat si sustinut cauza "Tinerilor Romani Americani". Domnul Isus sa-i binecuvinteze si sa le rasplateasca pentru aceasta cu viata vesnica. In primul rand, ii multumim fratelui pastor: "Leonard Semenea" pentru mesajul in limba engleza, care dupa parerea noastra a fost la inaltime. Noi ne bucuram mult de acest frate si-i multumim, atat pentru predicile in limba engleza, cat si pentru suportul si dragostea dansului, care si-o arata fata de generatia tanara. Dansul este printre putinii pastori romano-americani, care intr-adevar, intelege situatia noastra si face niste eforturi deosebite pentru a ajuta generatia tanara. Mai multi frati ne spun: "Sa mai terminam odata cu fratele: "Leonard Semenea" si sa nu-l mai ridicam in slavi". Fratilor!!! haideti sa fim corecti, acest frate a facut ceva, ce n-au reusit sa faca toti ceilalti pastori romano-americani in 40 de ani. "A introdus si limba engleza in conventiile romane". Pentru majoritatea tinerilor, predica dansului a fost toata hrana spirituala pe care am primit-o la aceasta conventie. Noi ii multumim acestui frate si ne vom ruga: "ca Domnul Isus sa-i dea multa putere in lucrarea Sa. Tot cu privire la aceasta conventie, am vrea sa-i multumim si pastorului "Teodor Luca". Desi la acesta conventie acest frate n-a predicat ci doar a facut unele anunturi, am dori sa va spunem, ca pentru noi fratele "Teodor Luca" a facut mai mult decat multi predicatori de la aceasta conventie. Inainte de-a anunta urmatorul vorbitor, a coment putin la adresa tinerilor din Statele Unite. Prin comentariul dansului, in cateva minute a spus situatia trista a tinerilor romani din America si Canada, necesitatea urgenta de-a se face ceva pentru acesti tineri, cat si pozitia dansului cu privire la noi. Noi ii multumim din inima si zicem ca Domnul Isus sa-l binecuvinteze impreuna cu intreaga sa familie.
La aceasta conventie, am ramas foarte surprinsi sa vedem pe peretii acestei sali, o multime de poze cu persoane de alta natiune si culoare, diferiti de poporul roman. Am aflat si faptul ca subiectul predicilor la aceasta conventie a fost: "Toata Evanghelia pentru toata lumea". Un miracol; majoritatea pastorilor romani-americani s-au hotarat sa evanghelizeze lumea! Noi ii felicitam pentru aceasta si credem ca evanghelizarea lumii este un lucru foarte frumos si este de altfel si o porunca Dumnezeiasca. In Biblie la Marcu 16 cu 15, Domnul Isus spune: "Duceti-va in toata lumea si propovaduiti Evanghelia la orice faptura". Un singur lucru i-am ruga pe pastorii nostri romani: Daca ar pute sa includa si "Tinerii Romani Americani" in salvarea lumii pentru Hristos, am dori atat de mult sa facem si noi parte dintre cei mantuiti si salvati de dansii pentru cer. S-a observat la aceasta conventie, ca majoritatea pastorilor nostri au transpirat ridicand problema evanghelizarii lumii, mai presus de evanghelizarea tineretului din bisericile dansilor. Noi ii stim pe pastorii nostri, drept mari patrioti romani. Nu ne predica in limba engleza, poate pentru faptul ca noi nu vorbim prea bine romaneste. Ne intrebam: oare in ce limba vor evangheliza lumea si cu cine vor s-o faca? Oricum ramane de vazut. Noi avem prieteni si colegi de scoala, din aproape toate natiunile pamantului. Vom incerca sa-i aducem cu noi in bisericile romane, sa vedem ce se va-ntampla. In conformitate cu angajamentul pe care pastorii romani si l-au luat la aceasta conventie, va trebui sa-i "acomodeze" pe acesti frati de alta natiune si culoare cu predica in limba engleza. Speram sa nu le ceara si acestor frati: africani, arabi, chinezi si toti ceilalti, sa-nvete romaneste, asa cum au facut-o cu noi. Este posibil ca predicand acestor frati din toate natiunile pamantului in limba engleza, sa ne primim - in sfarsit - si noi: "Tinerii Romani Americani" hrana necesara, intelegand Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu, ca sa putem supravetui spiritual in bisericile romane.
.
Faptul ca pastorii nostri si bisericile romane vor accepta frati de o alta natiune si culoare, pentru noi aceasta va fi o minune. Cunoscand bisericile noastre si pastorii romani, ne este foarte greu sa credem ca va veni vremea, cand oameni de alta nationalitate sau alta culoare, se vor hrani spiritual din cuvantul Lui Dumnezeu impreuna cu ei. Am dori sa va dam un exemplu: Nu demult, intr-o biserica romana-americana a intrat un tanar afro-american, de culoare neagra. Intrat in biserica tanarul s-a uitat peste popor, s-a orientat unde sunt asezati tinerii si s-a asezat pe un scaun linga noi. Observandu-l, mai multi frati romani au inceput sa se coteasca, unii dintre ei au inceput sa se uite in directia acestui tanar, de parca n-au mai vazut un negru, nici odata in viata lor. Desi tanarul de culoare nu facuse nimic pentru a tulbura biserica, s-a produs totusi o tulburare, care a simtit pana la anvon. Peste cateva minute, a venit la el un frate din biserica. Dupa discutia care a avut loc intre cei doi, am citit pe fata acestui tanar de culoare neagra o adanca tulburare. L-am vazut ridicandu-se repede in picioare si plecand afara in graba. Am aflat ca invitatia dansului de a se impartasi impreuna cu noi din cuvantul Lui Dumnezeu, nu era cea astepata de el. "He was not welcome in our church". Haideti sa fim corecti fratilor! Pastorii romani si bisericile noastre, nu ne accepta pe noi, copiii nascuti din poporul roman, doar pentru faptul ca nu vorbim si nu intelegem prea bine romaneste. Chiar credeti ca o sa accepte frati de o alta nationalitate si culoare, care nu vorbesc si nu inteleg deloc limba romana??? Noi credem ca singura posibilitate ar fi, daca ar face-o prin afisari de poze cu aceste persoane pe pereti bisericilor. Asa cum dealtfel au facut-o si la conventia din anul acesta 2008 din Detroit Michigan.
.

Uitandu-ne la pozele de pe peretii conventiei, cu cele 50 de persoane de alte nationalitati si de alte culori, diferiti de poporul roman, ne-am gandit: "La urmatoarea conventie n-ar vrea pastorii nostri si bisericile romane, sa afiseze pe peretii salii, 50 s-au chiar mai multe poze cu:
.

1). Tinerii care odata au fost in bisericile noastre, iar acum sunt pierduti datorita faptului: ca li s-a predicat doar in romaneste, iar ei n-au inteles mai nimic din mesajul Evangeliei in limba romana.
2). Tinerii, peste care pastorii nostri si-au pus mainile fiind adusi la binecuvantare. Ajunsi mari nu le-au mai dat nici o importanta, iar diavolul a profitat de ocazie, i-a inselat, iar acum acesti tineri au ajuns slujitorii lui.
3).Tinerii, care datorita faptului ca au cantat intr-un stil putin mai american, au fost scosi afara din biserica, spunandu-li-se: "sa plece la Americani cu asa o muzica". Da intr-adevar au plecat, dar in "lumea" americana, iar acum il slujesc pe cel rau.
4). Tinerii pe care Dumnezeu i-a incredintat fiecaruia dintre pastori romani ca sa-i pastoreasca. Crescuti mari si solicitand ajutor, pastorii nostri i-au ignorat, i-au respins, le-au inchis usa in nas. N-au avut timp de ei, pentru ca trebuiau sa se ocupe de fratii mai in varsta. Acesti tinerii s-au saturat de asteptat, s-au suparat pe bisericile romane si pe pastorii lor, si au plecat pentru totdeauna.
5). Tinerii care nu cu mult timp in urma au fost scufundati in apa botezului, si au facut un legamant cu Dumnezeu. La caticheza li s-a facut studiul biblic tot in romaneste, iar ei nu-au inteles mai nimic din tot ceea ce li s-a predat, n-au stiut cum sa-si pastreze viata si diavolul i-a castigat pentru el.
6). Tinerii perduti din turma Lui Christos, pentru care Dumnezeu le spune pastorilor nostri (Luca 15 cu 3): "sa lase turma, sa merga sa-i caute si sa-i aduca din nou in biserica" si nu-au facut-o.
.

Sa stiti caci am facut-o noi, ne-am dus i-am cautat si pe multi i-am gasit.
.

a). I-am gasit pe majoritatea, foarte distrusi fizic si sufleteste.
b). Pe alti i-am gasit departati de Dumnezeu, de familie si biserica.
c). Unii sunt lipsiti de toate cele necesare traiului de fiecare zi, ajunsi sa cerseasca mila altora.
d). Altii sunt lipsiti de un loc unde sa-si plece capul.
e). Iar pe altii, i-am gasit in puscariile americane.
.

Ne-am gandit: oare cum ar reactiona poporul crestin roman si pastorii nostri, vazand aceste poze cu acesti tineri pierduti, cazuti, distrusi, multi dintre ei de nerecunoscut. Oare nu li s-ar rupe inima, vazandu-i in starea in care au ajuns? Oare nu s-ar simti vinovati de sufletele lor? Acesti tineri care nu demult erau in bisericile noastre si cu putin efort, puteau fi salvati pentru cer. Dar din comoditate, patriotism, sau alte interese personale, au fost lasati sa se piarda pentru todeauna.
.

Ce ziceti iubiti pastori si frati romani??? N-ati vrea sa va schimbati atitudinea fata de tineri??? N-ati vrea sa faceti ceva pentru aceasta generatie tanara, chiar si in ceasul al doisprazecelea???
.
- Daca tot v-ati luat angajamentul sa evanghelizati Lumea:
- N-ati vrea sa incepeti aceasta lucrare, cu acesti tineri pierduti, din bisericile romane???

- Evanghelizarea lumii va cere lupta si pregatitire, iar noi va vedem pe majoritatea foarte obositi.
- N-ati vrea sa va ocupati mai mult de tinerii romani, pregatindu-i pe ei pentru aceasta lucrare???
- Pe multi va vedem inaintati in varsta, iar evanghelizarea lumi cere timp.
- N-ati vrea sa incepeti aceasta evangelizare cu noi, pregatindu-ne s-o ducem noi mai departe???
- Posibilitatea dvs. de-a evangheliza lumea in limba romana va fi un lucru foarte greu, daca nu chiar imposibil.
- N-ati vrea sa pregatiti tinerii pentru aceasta lucrare???
Sansele noastre de-a evangheliza lumea sunt mult mai mari.
- In evangelizarea lumi va trebui s-a includeti toate natiunile pamantului, iar noi vedem in poporul roman, destul de mult sovinism si rasism (ura de rasa si culoare).
- N-ati vrea sa ne pregatiti si sa ne predati noua stafeta??? Noi am crescut cu tinerii din aceste popoare, iar rasa si culoarea lor nu ne deranjaza.
- Am aflat, ca-n cei 40 de ani, crestinii romani din America si Canada datorita nefolosirii limbii engleze, nu au reusit sa aduca nici cel putin un american sau canadian la Hristos.

- N-ati vrea sa pregatiti noua generatie pentru aceasta lucrare??? Pentru noi limba engleza nu este o problema.
.

In decursul acestui an, in lupta noastra de salvare a tinerilor, am avut si niste experiente mai putin dorite. Mersul acestei lucrari, a decurs destul de bine, pana cand am inceput sa publicam pe internet, biserici care accepta tinerii si le ofera si predici in limba engleza. La scurt timp dupa aceste anunturi, au inceput si problemele. Se pare ca succesul nostru a infuriat iadul. De mai multe ori, site-ul nostru a fost atacat cu pornografie. Pe paginile de internet unde noi aveam de obicei articolele, s-au umplut cu poze pornografice. 20 de pagini au fost blocate si n-am mai putut sa le scoatem afara. Ne-am pierdut chiar si dreptul de proprietar al site-ului. O perioada de aproximativ doua saptamani, am fost disperati. Sunt zile in care site-ul nostru este vizitat de sute de frati, atat tineri cat si mai in varsta. Nu am fi vrut sa-i dezamagim sub nici o forma. Am avut si alte probleme, mult mai grave decat atacarea blog-lui nostru cu pornografie. Vedem tot mai mult, ca puterea intunericului a iesit la lucru si se lupta cu orice pret pentru generatia tanara. Realizam si faptul, ca nici infernul nu doreste ca-n bisericile romano-americane sa se predice si in limba engleza. Sunt ingroziti de faptul, ca tinerii vor intelege Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu, si vor fi salvati pentru cer. Asa ca, lupta noastra din anul acesta, nu a fost deloc usoara. Am avut momente in care ne-am vazut batuti, ne-am simtit invinsi. Multumim Lui Dumnezeu care in perioada aceasta de timp, si-n confruntarile avute, ne-a venit in ajutor. El ne-a prevenit din timp, de tot ce se va intampla. Ne-a spus sa nu ne fie frica, pentru ca El este cu noi. Ne-a incurajat sa mergem inainte, pentru ca trebue sa biruim. Pe de alta parte, ne-am si bucurat de faptul ca: "Tinerii Romani Americani" sunt pe lista prioritatilor Lui. Noi ii multumim Domnului din inima pentru ajutor, si-L rugam sa ramana cu noi si in continuare. Singuri, ne simtim prea slabi pentru o lucrare asa de mare.
.
La inceputul acestei lucrari, nu ne-am fi putut imagina ca cineva ne va ura atat de mult, pentru singurul motiv, ca cerem sa se predice si in limba engleza. Facand aceasta, pentru ca tinerii crescuti aici sa inteleaga Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu in bisericile romane. Datorita faptului ca ii ispitim asa de mult pe pastorii nostri cu predica in limba engleza, ni se pare ca vedem in unii dintre ei o ura personala fata de tineri, si am vrea sa va dam doar cateva exemple, din corespondenta si discutiile noastre avute cu ei:
..
1). Am ramas foarte surprinsi sa aflam ca unii pastori romani, se opresc scurt de-a ne blestema in numele Lui Cristos. Daca ne vom duce-n Biblie in Numeri 22 cu 12, il vom gasit pe prorocul Balam, la care ii spune Dumnezeu: "Sa nu te duci si sa nu blestemi copii lui Israel, ca i-am binecuvantat". Am vrea sa spunem pastorilor nostri: "si noi facem parte din poporul Lui Dumnezeu, am fost dusi la o binecuvantare si-am fost binecuvantati". Aveti mare grija iubiti pastori romani! Nu suparati pe Dumnezeu si nu va grabiti in a blestema tinerii si parintii lor. Pe Balaam l-a salvat o margarita de la moarte, nu stim cine va va salva pe dvs. daca ne veti blestema.
.

2). Avem pastori care ne spun: "Ma rog ca Domnul sa va faca sa muriti ca martiri, nu sa muriti luptand pentru 30 de minute predica in limba engleza". Ca sa murim ca martiri, in primul rand va trebui sa ne ajutati sa ajungem sa-l cunoastem pe Dumnezeu si sa intelegem legea Lui. Nu ne vom da viata, pentru cineva pe care inca nu am ajuns sa-L cunoastem. Multumim legilor americane care ne ocrotesc. Suntem convinsi: dupa cata dragoste vedem in unii dintre fratii nostri romani, ca maine ne-ar arde pe rug, daca ar putea. Sau, ar face cu noi cum a facut-o terioristul "Osama Bin Laden" cu tinerii care l-au urmat, trimitandu-i sa moara pentru cauza lui personala.
.

3). Mai multi pastori romani, ca sa ne arate cata impotrivire exista in ei, invita fratii care predica perfect in limba engleza si-i pune sa predice in romaneste. Din multele exemple, va dam doar unul. O biserica din Chicago, anul acesta 2008 l-a invitat pe fratele pastor: "Leonard Semenea" la un seviciu de botez in apa. Acest frate este un pastor bine cunoscut si mult iubit de tinerii romani americani, pentru faptul ca predica foarte bine in limba engleza. Spre surpriza tinerilor si a intregii biserici, acestui frate i s-a cerut s-a predice in romaneste, la acest botez in apa. Oare de ce??? Ne spun tinerii ca toate catichezele inainte de botez, au fost facute in limba romana si majoritatea tinerilor nu-au inteles mai nimic din tot ce li s-a predat. Noi credem ca era foarte potrivit cel putin, inainte de a-i boteza sa li se spuna tinerilor pe limba lor, ce inseamna ceea ce fac si ce trebuie sa faca in continuare, ca sa ramana linga Dumnezeu. Oare de ce, ca pastor al acestei biserici si tata a foarte multi copii nascuti in America, copii care sunt si ei in aceiasi situatie ca si noi, acest frate se impotriveste atat de mult, unei lucrari atat de importante??? Oare chiar era necesar sa se predice in romaneste, pentru fratii in varsta??? Oare fratii batrani nu stiu ce insemnatate are botezul in apa??? Aceasta sarbatorare era dealtfel sarbatoarea tinerilor, 25 de tineri romani americani, au incheiat un legamant prin apa botezului si si-au predat viata Lui Dumnezeu. Noi nu-l intelegem pe pastorul acestei biserici, de ce atata ura fata de generatia tanara??? A dovedit tinerilor, ca oricat l-ar ruga sa-i ajute cu predica si in limba engleza, el are puterea si se va impotrivi acestei lucrari; ranind sufleteste o multime de tineri, printre care se afla chiar propii lui copii. Un pastor, care cu ani in urma predica tinerilor in limba engleza, acum se impotriveste, nici dansul nu mai prdica in engleza si nici pe altii nu-i lasa sa faca aceasta lucrare. Oare de ce???
.
4). Foarte simplu, rece si fara inima unii afirma: "Daca nu intelegeti romaneste, mergeti la bisericile americane si rezolvati-va problema." Si chiar asa se si intampla, numai ca intre biserica romaneasca unde am copilarit si biserica americana (sau oricare alta ar fi ea) majoritatea se pierd pe drum. Cine isi asuma riscul pentru acesti tineri? Mai este o problema: toti acesti tineri care, de 20 de ani am crescut in bisericile romane, cerem doar un singur lucru: "30 de minute predica in limba engleza", de la niste oameni pe care i-am considerat oameni ai Lui Dumnezeu. Oameni care 20 de ani ne-au invatat ce este: "dragostea", "adevarata jertfa si daruire", "pilda cu samariteanul milos", "jertfa Domnului Isus"; "Porunca Iubiri" si multe altele. Ne-au spus cum pastorul cel bun isi da chiar si viata pentru oile lui. Acesti oameni au ajuns acum sa ne spuna: "noi nu va dam nimic, n-aveti decat sa plecati". Ce credeti dvs. ca se naste in mintea si inima noastra la auzul acestor cuvinte??? Ce credeti ca vom crede despre acesti oameni, zisi oameni ai lui Dumnezeu??? Sau ce credeti ca vom crede despre religie in sine si biserici??? Noi nu avem experiente prea mari cu Dumnezeu. Vazandu-ne inselati, vom mai crede oare ca exista Dumnezeu, exista rai, exista viata dupa moarte??? Sau totul este o mascarada crestina, facuta din interese personale ca in multe alte religii, doar pentru a tine poporul sub control si de a le lua zeciuelile si banii in numele Lui Hristos.
.
Dvs. chiar credeti ca odata ce ne scoateti afara din bisericile romane, ne vom mai duce la alte biserici oricare ar fi ele??? Ne vom mai increde oare in alti oameni, ca dupa un timp sa patim acelasi lucru??? Nu fratilor! vom fugi, cand vom auzi de pocaiti, de orice natiune si religie ar fi ei. Nu demult l-am intalnit pe un tanar roman: cazut, pierdut, distrus, si-am vrut sa-l aducem cu noi la Biserica. Ne-am mirat cand ne-a spus: "ma duc cu voi oriunde, numai in biserica romana n-am sa mai calc niciodata". Acest tanar a ajuns sa fuga de crestinii romani, si in acelasi timp nu se mai increde nici in crestinii americani. Asa ca este un om pierdut, pe drumul de la biserica romana spre cea americana. Ce ziceti fratilor, chiar credeti ca nu vad tinerii dragostea falsa, care o au bisericile romane fata de ei??? Iar cat despre bisericile americane: Asa cum noi avem problem cu pastori romani si bisericile americane au probleme cu pastorii americani. Datorita unor pastori ca: Jimmy Swaggart, Jim Becker si alti, care au trait in pacat, si-au talharit bisericile americane de bani, doctrina acestor biserici s-a deteriorat foarte mult. In multe biserici americane, ajungi mantuit daca dai cat mai multi bani la biserica. Unii pastori, ca sa-si justifice trairea in pacat, dau poporului o invatatura falsa din cuvantul Lui Dumnezeu. Procentajul divorturilor in bisericile americane este undeva la 63%. Sunt multi pastori americani divortati, iar altii recasatoriti. In concluzie, dolarul, stricaciunea si confortul i-au captat pe multi pastori americani, si le-au distrus si bisericile. Asa ca bisericile americane, nu mai sunt cele care au fost, cu ani in urma.
.

5). In mai multe comentarii cu pastorii nostri, ii provocam sa ne explice Biblic motivul pentru care nu ne predica si in limba engleza, obligandu-ne sa invatam romaneste. Pana in prezent, au venit la noi cu doua versete din Biblie in care se vorbeste despre limba: In Faptele Apostorilor cap. 2 cu 4 spune: "Si toti s-au umplut de Duhul Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi... Explicatia dansilor este: daca in ziua cinzecimi Duhul Sfant a vorbit in alte limbi prin persoanele care au fost sub putere si tinerii din America si Canada trebuie sa invete limba romana. Noi am vrea sa va intrebam iubiti frati: Oare aceasta este explicatia corecta? Aceasta este ceea ce a vrut Duhul Sfint sa ne spuna??? V-ati intrebat vreo data: ce s-ar fi intamplat, daca Duhul Sfant le vorbea acestor popoare in ziua cinzecimi doar in limba Ebraica??? Oare mai recunosteau ei, caci ceea ce s-a petrecut acolo a fost o putere: divina, deosebita, neobisnuita, o putere Dumnezeiasca??? Cititi Fapte cap. 2: 6 - 7 si 8 "Toti se mirau, se minunau, si ziceau unii catre altii: Toti acestia care vorbesc nu sunt Galileeni? Cum dar ii auzim vorbind fiecare pe limba noastra in care ne-am nascut?". Noi credem ca ceea ce s-a petrecut acolo a fost o minune Dumnezeiasca. Acolo s-a implinit profetia data de Dumnezeu prin proorocul Ioel (Fapte 2: 16 si 17). Acestea au fost motivele, pentru care Duhul Sfant a vorbit fiecaruia pe limba lui. Ar fi ridicol sa credem ca ceea ce s-a intamplat la Ierusalim, in ziua Cinzecimii, ne face sa intelegem ca; noi, tinerii din secolul XXI trebuie sa invatam romaneste, sau oricare alta limba. O alta afirmatie adusa de dansii cu privire la limba, este scrisa in Estera, 1:22, unde imparatul Ahasveros: "A trimes scrisori tuturor tinuturilor din imparatia lui, fiecarui tinut dupa scrierea lui, si fiecarui popor dupa limba lui; ele spuneau ca orice barabat trebuie sa fie stapan in casa lui, si ca va vorbi limba poporului sau". Nu va suparati pe noi dragi pastori, dar noi nu credem ca aceasta are vreo legatura cu tinerii romani din America sau Canada care nu stiu romaneste. Imparatul Ahasveros a dat mai multe porunci, printre care a fost amintita si limba care trebuia vorbita pe tot cuprinsul imparatiei lui. Acest imparat a facut aceasta, datorita neascultarii printesei "Vasti" de a se prezenta in fata lui, cand acest om era vesel si plin de vin, ne spune Scriptura. (Estera, 1:10 si 11). Daca veti citi versetul din Estera: 1 cu 19, veti afla ca aceste porunci au fost date in legea Persilor si a Mezilor si nu noua. In acest context, a lua poruncile imparatesti din vechiul testament ca legi valabile pentru noi, noi nu credem ca este corect si nici de dorit. Nu prea ne putem lauda cu nici unul dintre acesti imparati ai vechiului testament si nici cu legile lor. Nu ne putem lauda nici chiar cu David, cu toate ca a fost printre cei mai favorizati de Dumnezeu. Legile acestor imparati, in cele mai multe cazuri, n-au reprezentat nici voia si nici legea Lui Dumnezeu.
.
6). Unii pastori romani considera ca trimiterea dansilor a fost: "sa curete bisericile romane din America si Canada de tineri pacatosi". Noi nu ne-am supara, daca ar face acesta aducandu-i pe acesti pacatosi la mantuire si nu scotindu-i afara din Biserica. De mai mult timp, ne-am hotarat ca-n fiecare Duminica sa aducem cat mai multi tineri romani-americani pierduti in bisericile noastre, incercand prin aceasta sa-i ajutam sa se intoarca la Dumnezeu. Problema noastra este: in mai multe biserici romane gasim o impotrivie cu privire la aceasta lucrare, si am vrea sa va dam un exemplu: Nu de mult l-am cautat pe un tanar roman-american, care s-a departat de Dumnezeu. L-am gasit intr-o stare destul de grava, l-am dus cu noi in casele noastre, si am stat de vorba cu el. Acest tanar ne-a spus motivele pentru care a ajuns in situatia in care se afla. Cu lacrimi in ochi, ne-a marturisit ca-i pare rau de tot ceea ce a facut, si ar vrea sa se intorca. La auzul acestor cuvinte, ne-am bucurat. L-am luat si l-am adus cu noi la biserica. La intrare pe holul bisericii, stand de vorba si cu alti tineri, l-am lasat pe tanarul nostru singur pentru cateva minute. Cand ne-am intors sa-l luam, acest tanar disparuse. Am iesit repede din biserica sa-l cautam, l-am gasit mergand pe jos, departandu-se de cladirea biserici. Am alergat repede dupa el, l-am oprit si l-am intrebat: "ce sa intamplat si de ce ai plecat?". Ne-a spus cum unul dintre frati, neam cu unul dintre pastori l-a recunoscut, a venit la el si i-a spus: "Iesi afara, locul tau nu-i aici". Ne-a spus cum l-a luat de gulerul hainei si l-a scos in strada. La auzul acestor cuvinte ne-am tulburat si noi. Am lasat biserica si am plecat cu el, incercand sa-l linistim.
.

Iubiti frati romani! Noi nu intelegem, si-am dori ca cei care cunoasteti Biblia mai bine decat noi sa ne scrieti, raspunzandu-ne la aceste intrebari:
.
1). Pentru cine construiti bisericile romane???
2). Care este rolul acestor biserici ???
3). Este bibilc comportarea acestor frati fata de noi si fata de acest tanar ???
4). Gresim noi prin faptul ca aducem tineri pierduti in biserica ???
5). Care sunt motivele pentru care ii scot ei afara ???
6). Care este pericolul la care expunem noi biserica, aducandu-i cu noi pe cei pierduti???
7). Ce se poate intampla daca participa si acesti tineri la program???
8). Ce ne spune Dumnezeu sa facem cu cei pierduti???
9). S-ar putea ca pentru acesti tineri, sa nu fii murit Hristos???
10). Este posibil ca noi suntem foarte naivi si nu intelegem Biblia!!! Va rugam sa ne raspundeti.
.
Am vrea sa mentionam ca tanarul amintit mai sus, a crescut in acea biserica, a fost dus la binecuvantare, pastorul acelei biserici si-a pus mainile peste el, i-a facut si botezul in apa. Este adevarat: acest tanar a recunoscut ca este un pacatos, ca este oaia ratacita, mieluselul pierdut, ca este fiul risipitor daca vreti. Chiar sa nu mai existe nici o salvare pentru asemenea tineri??? Ce ziceti fratilor??? Sa stiti, ca noi stim pe cineva in Biblie mult mai pacatos decat acesti tineri. Cunoastem un talhar si un criminal, care a fost rastignit pe cruce langa Domnul Isus si-a fost salvat. In Luca 23 cu 43, Isus i-a spus acestui talhar: ...."Adevarat iti spun, ca astazi vei fi cu mine in rai", deci a fost mantuit. De ce oare crestinii romani nu vor sa dea o sansa acestor tineri, de a se intoarce la Dumnezeu??? Dupa cate intelegem noi Biblia, acestia sunt mieluseii si oitele pierdute pentru care Dumnezeu le spune pastorilor nostri in "pilda cu oaia ratacita" (Luca 15 cu 3): "sa-si lase turma si sa mearga sa-i caute si sa-i aduca din nou in biserica". Este posibil ca noi suntem prea tineri si naivi si nu intelegem aceasta pilda cu oaia ratacita??? In acelasi capitol in Luca 15 cu 7 scrie: "Tot asa, va spun ca va fi mai multa bucurie in cer pentru un singur pacatos care se pocaieste, decat pentru nouazeci si noua de oameni neprihaniti, care n-au nevoie de pocainta". Daca cerul se bucura mai mult de un pacatos care se-ntoarce, decat de 99 de neprihaniti, oare de ce nu se bucura si bisericile si pastorii romani mai mult de acesti tineri pierduti care doresc sa se intoarca, decat de restul membrilor din biserica lor, care nu au nevoie de pocainta??? Nu se bucura de ei pentru faptul ca sunt saraci si nu pot ajuta biserica financiar??? Nu-i primesc pentru faptul ca acesti tineri au nevoie de ajutor si nu au timp de ei? Care credeti dvs. ca este motivul pentru care toti ii alunga, pe nimeni nu-i intereseaza de ei si nimeni nu-i cauta? Sa stiti ca ne-am dus noi si i-am cautat, i-am gasit si i-am adus in casa Lui Dumnezeu, iar fratii nostri romani i-au scos afara. Ce ziceti fratilor, de crestinii secolului nostru?
.

Cele mai cunoscute argumente care le primim, din partea pastorilor romani si a celor ce se impotrivesc cerintei noastre sunt:.
1. Pierderea tinerilor este problema parintilor.
Tinerii: Pastori si Biserica chiar nu au nici o obligatie frati dragi??? Cititi in Biblie: Ezechiel cap. 34. in intregime si veti vedea ce spune Dumnezeu. Or mergeti la: Ioan 10 cu 11 si veti afla: "ca pastorul cel bun isi da chiar si viata pentru oile lui".2. Unii ne spun: Tinerii romani din America sunt niste incapabili, de aceea nu stiu romaneste. Numai Romanii isi pierde limba si cultura.Tinerii: Majoritatea Tinerilor Romani Americani merg la facultati si sunt printre cei mai buni in scolile americane. Iar cat despre limba, aflam de la prieteni si colegii nostri de scoala, ca majoritatea tinerilor emigranti din America si Canada au aceiasi problema ca si noi. Din mai multe motive, le este forte greu sa vorbeasca limba parintilor lor. Daca doriti sa va convingeti ca ceia ce spunem noi este adevarat, puteti afla aceasta si-n librariile americane. Sunt carti scrise cu privire la limba si cultura tinerilor proveniti din parinti emigranti. Sau hai sa zicem ca suntem niste incapabili, am vrea sa va-ntrebam: "va permite oare Dumnezeu sa scoateti tinerii din Biserici, pe motivul ca nu inteleg prea bine o limba straina sau alta???3. Un alt argument este: "Suntem romani si trebiue sa invatam romaneste".
Tinerii: Aceasta este o parerea personala, o respectam si credem ca ar fi bine, dar aceasta nu este neaparat porunca si dorinta Lui Dumnezeu. In acelasi timp, ce ziceti sa facem cu generatia a treia, care deja s-a nascut din acesta generatie tanara? Datorita faptului ca parintii lor nu vorbesc limba romana in familie, acesti copii nu inteleg de loc romaneste. De cand, in calitate de crestin: conservarea limbi, este mai importanta decat salvarea sufletelor pentru cer???
4. Altii ne spun: "Salvarea tinerilor este pierdere de timp."
Tinerii: Cele mai mari treziri spirituale din lume s-au facut prin tineri si cu tinerii. Procentajul crestinilor intorsi la Dumnezeu din tinerete, este de peste 80%. Daca ne vom duce in Biblie (Numeri 14 cu 32 si 33) in vremea lui Moise, vom afla ca generatia favorizata de Dumnezeu de-a intra in tara promisa, a fost generatia tanara, toti ceilalti au murit in pustie, in afara de Iosua si Caleb. In: Matei 19:14 " Domnul Isus spune: ..."Lasati copilasii sa vina la Mine si nu-i opriti, caci Imparatia Lui Dumnezeu este a celor ca ei." Oare salvarea tinerilor este o pierdere de timp, Ce ziceti???
5. Limba engleza este doar o poarta de scapare si motiv de-a intarata fratii.
Tinerii: Predica in limba engleza in cazul nostru, este poarta de a intra in vesnicii, fratilor. Iar cei care se intarata si se impotrivesc cerintei noastra, dupa Biblie "nu sunt frati".6. Asa cum am primit credinta, asa trebuie sa o pastram.Tinerii: Sa stiti ca credinta a fost data prima data poporului Israel si in limba ebraica. Credinta nu a fost data neaparat romanilor si in limba romana, ca s-o pastram (in romaneste) asa cum am primit-o. Iar daca va referiti la doctrina bisericilor noastre, sa stiti ca limba vorbita, nu va schimba niciodata doctrina Bisericilor in nici un fel.7. Credinta a fost data sfintilor odata si pentru totdeauna.Tinerii: Foarte adevarat fratilor. Sa stiti ca noi nu dorim sa schimbam credinta si doctrina bisericilor romane, dorim doar sa o primim in limba noastra, ca s-o putem intelege. In acelasi timp credinta data sfintilor, nu se refera la limba romana, sau la romani. Din invatatura Bibliei aflam: "credinta a fost data pentru toate popoarele lumi, si stim ca a fost tradusa in aproape toate limbile".8. Sunt pastor roman si trimeterea mea este, de-a aduce romani la Hristos.Tinerii: Si noi suntem romani fratilor, doar ca ne-am nascut pe un pamant strain. De ce nu vreti sa ne aduceti la Cristos? Am dori totusi sa va intrebam: Ce-nseamna pentru dvs. versetul din Biblie, din Marcu 16 cu 15 in porunca Domnului Isus data ucenicilor? "Duceti-va in toata lumea si propovadui Evanghelia la orice faptura". Inseamna aceasta oare, sa se predice doar in romaneste si doar pentru romani??? Noi nu credem ca afirmatia dvs. este biblica.9. Unii pastori si frati romani, folosesc ca scuza fratii batrani, motiv pentru care nu accepta predica si-n limba engleza in bisericile romane. Facand aceasta, arata lumii cat respect au dansii de cei cu perii albi.Tinerii: Sarmani frati batrani, cu lacrimi in ochi ne spun: "ca ei nu se inpotrivesc deloc cerintei noastre si nu impun pastorilor nostri sa se predice doar in romaneste. Dimpotriva, sunt de acord si vad necesar ca intr-o tara straina in bisericile romane, sa li se vorbeasca tinerilor pe limba lor, ca acesti tineri sa inteleaga cuvantul evangheliei si legea Lui Dumnezeu, in felul acesta sa fie salvati pentru cer". Fratii mai in varsta, ne asigura de toata dragostea si suportul dansilor in aceasta lucrarea.10. Majoritatea pastorilor romani si unii frati, folosesc ca scuza patriotismul, motiv pentru care nu ne predica si in limba engleza. Ei afirma: "voi sunteti romani si n-aveti decat sa invatati romaneste".Tinerii: Am vrea sa stiti ca noi nu suntem naivi si ne dam seama ca nu acesta este motivul. Suntem convinsi ca daca pe cineva nu-l intereseaza daca vom ajunge sau nu mantuiti, nu-l va interesa nici faptul ca vom vorbi sau nu romaneste. Adevarul este: folosind patriotismul ca motiv si scuza pentru pierderea tinerilor, este mai placut si acceptat la urechea fratiilor romani. Facand aceasta, fratii nostri dau dovada de multa dragoste de tara, de poporul roman si limba materna. Daca vom studia ce inseamna patriotismul, vom afla cat de "sireti" sunt unii. Adevarul este: ca adevaratii patrioti romani in cazul nostru, sunt in Romania, nu si-au parasit tara pentru una mai bogata. Nu au luat-o nici la fuga peste frontierile romane in vremurile cand Romania avea nevoie de patrioti, pentru eliminarea comunismului. Argumentele acestor frati, sunt o adevarata insulta la adresa adevaratilor patrioti romani, care si-au sacrificat viata ricand sa moara pentru cauza Romaniei..
Si pentru faptul, ca majoritatea dintre argumentele sustinute sunt legate de patriotism, am vrea sa va spunem din cele aflate de noi, ce inseamna patriotismul si de unde a provenit: Majoritatea fratilor romani din America si Canada, trateaza limba mostenita ca pe o binecuvantare de la Dumnezeu. Daca ne vom duce in Biblie, in Genesa cap. 11, vom afla motivatia pentru care in lumea noastra se vorbesc mai multe limbi. Citind, vom realiza ca inmultirea limbilor nu a fost altceva decat o pedeapsa lasata de Dumnezeu peste omenire. Nu a fost deloc un dar de la Dumnezeu, sau o binecuvantare cum cred unii. Cand Dumnezeu a creat omul, nu a avut in planul Lui ca noi sa vorbim mai multe limbi. Nu a dorit sa faca din noi patrioti ai nici unei tari de pe pamant. Conform Bibliei, dorinta Lui Dumnezeu a fost: "ca noi sa devenim patrioti ai Cerului si sa vorbim o singura limba". Neascultarea oamenilor si dorinta lor de-a se ridica pana la Cer prin construirea turnului Babel, l-a suparat pe Dumnezeu. Dorinta oamenilor de a ajunge in Rai fara fapte, a fost motivul pentru care Dumnezeu ne-a incurcat limba si ne-a inprastiat peste tot pamantul. Cercetatorii Bibliei spun: "dupa caderea omului in pacat, inmultirea limbilor a fost cel mai mare castig al diavolului in distrugerea omenirii". Este si va ramane ca un blestem in lumea noastra, pana in ziua cand va veni Domnului Isus.
.
De ce spunem aceasta?

.Inmultirea limbilor a determinat formarea tuturor natiunilor pamantului. Prin formarea lor, a luat fiinta ura dintre natiuni, invidia succesului dintre tari, ura de rasa de culare si toate celelalte. In acelasi timp, in inima fiecarui om s-a nascut dragostea de tara, de natiunea din care a provenit, de poprul din care sa nascut, de limba materna s. a. m. d. Asa a luat fiinta patriotismul fratilor!!!
.
Ce a facut patriotismul in lumea noastra?
.
Patriotismul a starnit cele mai mari razboaie din lume. Milioane de oameni au murit si continua sa moara, luptand din patriotism pentru tara lor. In zilele noastre, patriotismul a omorat si omoara mii de crestini. Din patriotism, cei din: India, Afganistan, Iran, Iraq, Coreea de Nord, si alte tari, omoara un numar foarte mare de crestini in fiecare an. Fac aceasta pe motivul ca; acesti frati sunt de o alta religie, nu arata ca ei, nu le vorbesc prea bine limba si sunt nascuti dintr-un popor strain. Datorita patriotismului aceste popoare au ajuns niste popoare distruse: de imperialism si religia in care s-au nascut. Ura dintre natiuni a fost si va ramane una dintre cele mai mari probleme ale omenirii. Noi nu ne miram pentru faptul ca multi dintre dvs. ne urati, datorita faptului ca ne-am nascut pe un pamant strain si nu va vorbim limba. Faptul pentru care ne miram noi mai mult este ca: oameni care cunosc cuvantul si au studiat Biblia din tinerete, alesi lui Dumnezeu, sunt orbiti si nu vad realitatea si se lasa folositi de diavolul. Nu vor sa inteleaga, ca cuvantul "patriot" in cazul nostru, nu este altceva, decat o unealta a diavolului cu care se lupta sa scoata afara din bisericile romane o generatie intreaga de "Tinerii Romani Americani". Din patriotism ne-ati condamnat la o moarte spirituala sigura, pentru singurul motiv ca nu va vorbim limba. Noua ne pare foarte rau ca uni frati nu vad realitatea si nu-si dau seama: "ca diavolul distrugandu-ne pe noi, ii distruge si pe dansii." Fara sa realizeze, intr-o zi va trebui sa dea socoteala in fata Lui Dumnezeu pentru sufletele noastre. In ziua judecatii, patriotismul pastorilor si fratilor nostri romani, folosit ca scuza pentru alungarea tinerilor din bisericile romane, nu ii va salva, dimpotriva ii va condamna.
.

De multe ori ne-am gandit: oare ce-a vrut Domnul Isus sa ne spuna in Evanghelia dupa Luca 18 cu 8: "Dar cand va veni fiul omului, va gasi El credinta pe pamant??? Dupa semnele Bibliei se presupune ca generatia noastra ar fi ultima generatie, inainte de venirea Domnului Isus. Daca ne vom uita in jurul nostru vom vedea ca: America, Canada cat si intreaga lume este plina de biserici crestine. Asa ca acest verset s-ar putea oare sa nu se mai implineasca niciodata? Nu, fratilor! Biblia s-a implintit si se implineste sub ochii nostri, numai ca unii dintre noi nu vrem sa vedem si sa realizam ceea ce se intampla. Bisericile noastre au devenit adevarate cluburi si amfiteatre. Interesul lor este de-a te face sa te simti bine, confortabil si ne-deranjat de nimeni. Doctrina bisericilor romane vazuta de noi, este tot mai mult doar un obicei si o traditie romaneasca, interesata in conservarea limbii romane si nu in salvarea tinerilor pentru Cer. Iar preotii si lucratorii nostri, seamana tot mai mult cu preotii din vremea Domnului Isus. De frica sa nu fie inlatrurati de la putere si sa-si piarda postul, condamna o generatie intreaga de "Tinerii Romani Americani" la o moarte spirituala sigura. Vedem ca sunt apreciati tot mai mult fratii care doneaza cat mai multi bani bisericii. Noi, tinerii, in general suntem mai saraci, asa ca nu are nimeni nevoie de noi, numai in conditia ca vom infrumuseta programul din biserica in limba romana si vom face poporul roman sa se simta bine, asa cum o facea tanarul David din Biblie, cantandu-i imparatului Saul cu harfa, cand acesta era in dureri. (1 Samuel 12 cu 23). Sa stiti iubiti frati, conform Bibliei, Dumnezeu ne va judeca in ziua judecatii, dupa faptele rele pe care le facem, si in acelasi timp ne va judeca pentru faptele bune, care puteam sa le facem si nu le-am facut. In fata lui Dumnezeu, chiar si "ignoranta pastorilor romani fata de aceasta generatie tanara" este pacat.
.
In ultima vreme am studiat tot mai multe carti, care trateaza problemele tinerilor emiganti din America si Canada. De asemenea, am vizitat tot mai multe biserici americane, formate de emigantii veniti in America cu zeci de ani in urma. Vroiam sa aflam care sunt sansele noastre de a introduce si limba engleza in bisericile romane. Care au fost metodele folosite de alte popoare emigrante inaintea noastra, de a salva tinerii pentru cer. Cu regret va spunem ca suntem foarte dezamagiti. Din cele aflate de noi, in general bisericile construite de emigraniti cu peste 50 de ani in urma, la ora actuala au ramas cu un numar foarte mic de membri, aproximativ 10, 15 persoane intr-o biserica. Acesti frati si-au pastrat limba materna, obiceiurile si traditiile tarii de unde au provenit, dar in schimb au golit bisericile de membri si in special de tineri. Majoritatea membrilor ramasi in aceste biserici, sunt niste frati si surori trecuti de varsta de 65 de ani. Uitandu-ne la ei ne-am simtit ca intr-un "nursing home" (azil de batrani). Spre surpriza noastra, nu demult am gasit o biserica foarte mare cu peste o mie de locuri, care la ora actuala a ramas cu doi membri: "pastorul si femeia de serviciu". Am intrebat pastorul acestei biserici unde-i sunt membri? Ne-a spus: ca majoritatea membrilor lui erau in varsta, si au plecat la Domnul. L-am mai intrebat: ce se va face fara membri". Ne-a spus: "in curand vom vinde cladirea biserici cu cateva milioane de dolari, bani care dansul crede ca-i vor fi suficienti pentru tot restul vieti lui. Acest "pastor cu o singura oaie", ne-a tulburat mult. Desi, dupa mai bine de o ora de conversatie, inca ar mai fi vrut sa stea de vorba cu noi, nu am mai rezistat, l-am lasat si-am plecat. Ne-am gandit atunci: ce inseamna sa fi ajuns pastor si sa nu ai o chemare de la Dumnezeu. Ce inseamana sa nu ai dragostea de a aduce suflete la Hristos. Ce inseamna sa nu-ti pese de o multime de tineri care s-au pierdut? "Pastorul nostru cu o singura oaie", avea o scoala teologica, avea o intelepciune lumeasca de-a manipula pe cei din jur, reusind in felul acesta sa-si atinga scopul: "a inlaturat tineri, iar pe cei in varsta i-a dus la cimitir". Prin aceasta a reusit sa-si faca un castig la batranete. Ce-i lipsea acestui om era: intelepciunea Lui Dumnezeu in lucrarea de pastor. Sinceri sa fim, noi am crezut ca toti pastorii au o chemare de la Dumnezeu in lucrare, au o dragoste de oameni de-ai aduce la mantuire, si au o intelepciune Dumnezeiasca. Regretabil, dar am aflat ca aceasta nu este adevarat.
.
Uitandu-ne la pastorii si lucratorii nostri, care gonesc tinerii si favorizeaza atat de mult fratii si surorile mai invarsta, ne-a dat de gandit. Ne intrebam: "oare cati dintre ei intr-adevar au o chemare de la Dumnezeu. Cati au o dragoste de-a aduce suflete la mantuire si cati intr-adevar au o intelepciune Dumnezeiasca. Iubiti frati! noi nu stim de ce a trebuit sa gasim aceasta biserica cu "pastorul cu o singura oaie". Nu stim nici faptul pentru care acest pastor si-a deschis inima si ne-a spus noua, unor necunoscuti, istoria lui si a bisericii pe care o pastoreste. Multe dintre lucrurile pe care dansul ni le-a spus, ne-au tulburat mult si parca nu am fi vrut sa le stim. Ne gandim totusi ca Dumnezeu care stie viitorul a hotarat sa ajungem sa stam de vorba cu "pastorul cu o singura oaie". Sa ne dam seama, unde vor ajunge bisericile romane peste cativa ani daca nu vor veghea. Sa aflam consecintele slujirii unor oameni care nu au facut absolut nimic pentru salvarea tinerilor. Sa invatam motivele decaderii bisericilor formate din emigranti si in acelasi timp, sa vedem un pastor care si-a inmormantat toti membrii. A fost ceva infiorator, nu am fi vrut sa fim membri in aceasta biserica, pentru nimic in lume. Uitandu-ne la acest pastor ne-am gandit: Oare pastorii nostri, nu au ajuns si ei ca si "pastorul cu o singura oaie"? Nu cumva si dansii se lupta dupa o stare materiala buna la batranete, si ii intereseaza mai putin mantuirea si salvarea tinerilor pentru cer? Nu stim ce sa credem. Iubiti frati! am dori sa va intrebam: Ce credeti dvs. ca se va alege de bisericile romane in urmatori 10 ani? Pierdem tinerii, cei mai in varsta se duc la Domnul, din Romania nu se mai vine in ritmul anilor '80-90. Asa ca ne vom trezi cu biserici mari, goale si imbatranite, care vorbesc o limba romaneasca indoielnica si sunt pe cale de disparitie. Dumnezeu sa ne dea tuturora intelepciune. Sa stiti ca daca nu vom intelege mersul vremurilor, va fi vai de noi! Vom regreta odata, dar va fi prea tarziu.
.
Recent, am aflat o posibilitate de a introduce si limba engleza in bisericile romane". Ni se spune: "ca legile Americane cer un procent de 51% dintre membri bisericii din care facem parte, ca sa fie deacord cu cerinta noastra". Obtinand acest procentaj prin sistemul de vot, ni se garanteaza introducerea limbii engleze in bisericile romane fara nici o problema, indiferent de felul cum este scrisa constitutia bisericii respective. Dupa calculele noastre tinerii si parinti nostri, care cerem predica in limba engleza, depasim 80% din efectivul bisericilor. Deci procentajul nu este o problema..
Am vrea totusi sa stiti, ca noi nu am dori sa folosim aceasta metoda, numai in cazul in care nu vom mai avea nici o alternativa. Noi credem totusi, cu ajutorul Lui Dumnezeu si apeland la dragostea si bunatatea fratilor nostri romani, ca vom reusi pana la urma sa rezolvam problema tinerilor, fara confruntari prea mari. Dorinta noastra este ca din dragoste si nu prin forta, sa obtinem dreptul de a se predica si in limba engleza in bisericile romane. Cunoscand poporul roman si sensibilitatea lor, n-am vrea sa ranim sufleteste pe nimeni. Nu dorim ca din cauza noastra sa se produca nici o rupere de biserica. Atat noi, cat si parintii nostri, ne-am saturat de dezbinari. Au fost foarte grele, dureroase si la multi le-au produs niste rani, care nu s-au mai vindecat nici o data. Observam, chiar si in cazul acestor patru biserici romane, care acepta predica in limba engleza. Datorita faptului, ca unii din parintii nostri au fost membri acestor biserici, sau aceste biserici s-au rupt din biserica dansilor si acum dupa zeci de ani, le este foarte greu sa vina cu noi in aceste biserici, ca sa putem asculta mesajele evangheliei in limba engleza. Ruperile de biserici le-au produs niste rani, care inca sangereaza. Observam la ei, ca mai degraba prefera sa ne lase sa plecam singuri, decat sa vina cu noi in fosta lor biserica-romana. Speram ca generatia tanara, n-o sa mostenim si noi aceasta "calitate" de specialisti in "ruperi de biserici" de la fratii nostri romani. Oricum, am dori sa stiti ca noi iubim poporul roman asa cum este (nu sunt perfecti, da sunt alte popoare mult mai rele decat poporul roman) si am vrea ca atat pastorii nostri cat si toti ceilalti frati si surori din biserica, sa ramana impreuna cu noi in bisericile romane. Avem nevoie de ei, pentru a ne ajuta in rugaciune si a ne creste spiritual din cuvantul Lui Dumnezeu. In Biblie, in Luca cap.18, versetul 1 pana la 8. Domnul Isus ne spune despre: "Pilda judecatorului nedrept", care dupa multa insistenta a facut dreptate unei vaduve. Noi nu stim cati ani s-o fi rugat vaduva acestui om sa-i faca dreptate, dar stim ca dupa multa staruinta "acest judecator care de Dumnezeu nu se temea iar de oameni nu se rusina", la staruinta si insistentele acestei femei, i-a facut dreptate. Asa, ca aceasta vaduva, ne-am hotarat si noi sa continuam sa insitam de pastorii romani si de bisericile noastre, pana cand vor obosi ascultandu-ne cum strigam dupa ajutor si ne vor face dreptate. Noi speram si credem, ca pastorii si lucratorii nostri sunt totusi, mai buni decat judecatorul nedrept, din pilda Dmnului Isus.
.

Incheiem raportul nostru pe anul 2008, multumind tuturor fratilor si bisericilor romane care in decursul acestor doi ani, ne-ati sprijinit in rugaciune. Uitandu-ne la noi si vazandu-ne cat de slabi suntem, realizam ca succesul nostru din anul acesta, s-a datorat rugaciunilor dvs. si nu noua. Asa ca meritati toate binecuvantrile Lui Dumnezeu, pentru tinerii salvati pentru cer. "Domnul Isus s-a vi le dea din belsug si s-a va rsplateacsca cu viata vesnica pentru eforturile facute". V-am ruga sa nu va opriti si sa continuati sa puneti "Tinerii Romani Americani" in fata bisericilor dvs. ca Dumnezeu sa ne ajute in lucrarea Sa de salvare a tinerilor. Va multumim din inima. Incurajam si alti frati si alte biserici romane s-a ne vina in ajutor. Iubiti frati! sa stiti ca salvarea tinerilor pentru cer nu este lucrarea noastra, este lucrarea lu Dumnezeu. Istoria bisericilor provenite din emiganti, cat si plecarea tinerilor din bisericile romana ne spun: "daca nu v-om face nimic, peste scurt timp atat tineri cat si bisericile romane de aici v-or disparea pentru totdeauna din poporul roman". Aceasta va fii o pierdere atat pentru Romania cat si pentru America si Canada. Pierderea tinerilor este dealtfel si o pierdere enorma pentru Cer. Multumin redactiilor si site-urilor crestine pentru suport. Rugam si ceilalti frati care inca nu sunt implicati de la redactiile si site-urile crestine, s-a ne vina in ajutor prin publicarea articolelor noastre. V-am ruga sa va inrolati cat mai multi in aceasta lucrare, plata va va fi mare. Ne cerem scuze tuturor pastorilor si fratilor romani, daca prin raportul nostru pe anul 2008 am jignit s-au am suparat pe cineva. Sa stiti ca nu aceasta este intentia noastra. Speram ca-n raportul nostru pe anul 2009 sa nu avem nimic de obiectat cu privire la fratii nostri romani. Continutul acelui raport sa fie plin de multumiri si laude aduse Lui Dumnezeu, bisericilor romane si pastorilor nostri, pentru lucrarea buna adusa in salvarea tinerilor pentru cer. Sa stiti ca noi nu avem nimic personal cu nimeni, lucrarea noastra este la nivel de tara, o luam foarte serios, si-o facem cu multa frica si temere de Dumnezeu. Toate argumentele aduse de noi in acest articol, sunt reale si bine documentate. Nu avem nici un interes personal in lupta noastra. Singurul motiv pentru care ne luptam, este salvarea acestei tineri generatii pentru cer si nimic mai mult. Faca Dumnezeu ca-n anul in care am intrat, sa gasim in pastori si in bisericile romano-americane o mai multa intelegere, dragoste si sprijin pentru generatia tanara. Multumim cititorilor nostri: pentru timpul, dragostea si indemnurile care ni le-au dat in decursul acestor doi ani. Domnul Isus sa va rasplteasca pentru tot ceea ce ati facut si veti continua sa faceti pentru noi. Va dorim la toti un an nou si binecuvantat cu Isus. Multa pace!
.
Din dragoste si cu mult respect:
"Tinerii Romani Americani".
http://tineriiromaniamericani.blogspot.com
tineriiromaniamericani@yahoo.com


46 de comentarii:

Anonim spunea...

Pacea Domnului să vă însoţească în tot timpul. Îmi cer iertare frati dragi pentru intervenţia mea în această discuţie, însă am simţit nevoia să vă transmit o încurajare.
Domnul a promis căci pe ai Săi nu îi va lăsa nicicând. Ba mai mult,
a promis că îi va ajuta, şi va fi cu ei în toate zilele. Chiar dacă realitatea este căci mulţi tineri s-au îndepărtat de Dumnezeu, El a promis că "Trestia frântă n-o va zdrobi, şi mucul care mai arde încă, nu-l va stinge...." (Isaia 42:3). Niciodată nu trebuie să ajungem în stare de disperare, pentru că Dumnezeu poate face totul. El dă poruncă şi din nimic
ia fiinţă. Simt durerea în suflet la fel ca şi dumneavoastră, pentru că şi eu am 6 nepoţi în Statele Unite la Seattle, de la un frate
de-al meu care a decedat în 1994. Dar să ştiţi că speranţa noastră este întotdeauna la Dumnezeu. Noi ne rugăm pentru ei şi suntem încredinţaţi că, potrivit cu Cuvântul lui Dumnezeu, rugăciunile noastre vor fi ascultate. Am avut experienţe minunate cu răspunsuri la rugăciune, în special cu Biserica. Facem la fiecare program o rugăciune cu întreaga Biserică pentru persoane bolnave, pentru cauze speciale, pentru familii cu probleme, pentru copii Bisericii care au părăsit pe Domnul, şi multe alte cereri care se aduc înaintea Domnului prin dorinţe scrise pe bilete care se duc la amvonul Bisericii. Trebuie să aducem laude lui Dumnezeu căci multe din aceste rugăciuni
au fost ascultate. Anul acesta 2009, am decis în Biserica Domnului unde suntem noi (Verona, Italia), ca să fie un an de rugăciuni şi cereri înaintea lui Dumnezeu pentru toate sufletele care au părăsit Biserica din loc şi nu numai, pentru fraţi de-ai noştrii,
surori, părinţi, copii, neamuri şi chiar pentru alte suflete din alte Biserici. Credem că Domnul îşi va ţine promisiunile în ce priveşte
răspunsul. Încurajarea mea se ţine doar de Cuvântul Domnului, pentru că eu sunt slab şi neputincios, însă Dumnezeu este Cel ce dă
putere. De aceea frate dragă încredete în Dumnezeu şi nu în om (cu toate că El lucrează prin oameni), căci de la El vin toate, şi credinţa şi înfăptuirea. Este nevoie de multă rugăciune, credinţă şi devotament absolut pentru Dumnezeu. Domnul nu va
rămânea niciodată dator. Vă invit să vizitaţi Biserica Dommnului din Verona, Italia (Biserica Penticostală Română "Maranata") o Biserică formată din un procent de
95% tineri care slujesc Domnului cu dragoste. Vă las dacă doriţi şi adresa mea, telefonul şi numele :
Stănuş Ghib Mircea

Anonim spunea...

Pacea Domnului să vă însoţească în tot timpul. Îmi cer iertare frati dragi pentru intervenţia mea în această discuţie, însă am simţit nevoia să vă transmit o încurajare. Domnul a promis căci pe ai Săi nu îi va lăsa nicicând. Ba mai mult,
a promis că îi va ajuta, şi va fi cu ei în toate zilele. Chiar dacă realitatea este căci mulţi tineri s-au îndepărtat de Dumnezeu, El a promis că "Trestia frântă n-o va zdrobi, şi mucul care mai arde încă, nu-l va stinge...." (Isaia 42:3). Niciodată nu trebuie să ajungem în stare de disperare, pentru că Dumnezeu poate face totul. El dă poruncă şi din nimic ia fiinţă. Simt durerea în suflet la fel ca şi dumneavoastră, pentru că şi eu am 6 nepoţi în Statele Unite la Seattle, de la un frate de-al meu care a decedat în 1994. Dar să ştiţi că speranţa noastră este întotdeauna la Dumnezeu. Noi ne rugăm pentru ei şi suntem încredinţaţi că, potrivit cu Cuvântul lui Dumnezeu, rugăciunile noastre vor fi ascultate. Am avut experienţe minunate cu răspunsuri la rugăciune, în special cu Biserica. Facem la fiecare program o rugăciune cu întreaga Biserică pentru persoane bolnave, pentru cauze speciale, pentru familii cu probleme, pentru copii Bisericii care au părăsit pe Domnul, şi multe alte cereri care se aduc înaintea Domnului prin dorinţe scrise pe bilete care se duc la amvonul Bisericii. Trebuie să aducem laude lui Dumnezeu căci multe din aceste rugăciuni au fost ascultate. Anul acesta 2009, am decis în Biserica Domnului unde suntem noi (Verona, Italia), ca să fie un an de rugăciuni şi cereri înaintea lui Dumnezeu pentru toate sufletele care au părăsit Biserica din loc şi nu numai, pentru fraţi de-ai noştrii, surori, părinţi, copii, neamuri şi chiar pentru alte suflete din alte Biserici. Credem că Domnul îşi va ţine promisiunile în ce priveşte
răspunsul. Încurajarea mea se ţine doar de Cuvântul Domnului, pentru că eu sunt slab şi neputincios, însă Dumnezeu este Cel ce dă putere. De aceea frati dragi încredete în Dumnezeu şi nu în om (cu toate că El lucrează prin oameni), căci de la El vin toate, şi credinţa şi înfăptuirea. Este nevoie de multă rugăciune, credinţă şi devotament absolut pentru Dumnezeu. Domnul nu va rămânea niciodată dator. Vă invit să vizitaţi Biserica Dommnului din Verona, Italia (Biserica Penticostală Română "Maranata") o Biserică formată din un procent de 95% tineri care slujesc Domnului cu dragoste. Vă las dacă doriţi şi adresa mea, telefonul şi numele :
Stănuş Ghib Mircea

Anonim spunea...

Pacea Domnului să vă însoţească în tot timpul. Îmi cer iertare frati dragi pentru intervenţia mea în această discuţie, însă am simţit nevoia să vă transmit o încurajare. Domnul a promis căci pe ai Săi nu îi va lăsa nicicând. Ba mai mult, a promis că îi va ajuta, şi va fi cu ei în toate zilele. Chiar dacă realitatea este căci mulţi tineri s-au îndepărtat de Dumnezeu, El a promis că "Trestia frântă n-o va zdrobi, şi mucul care mai arde încă, nu-l va stinge...." (Isaia 42:3). Niciodată nu trebuie să ajungem în stare de disperare, pentru că Dumnezeu poate face totul. El dă poruncă şi din nimic ia fiinţă. Simt durerea în suflet la fel ca şi dumneavoastră, pentru că şi eu am 6 nepoţi în Statele Unite la Seattle, de la un frate de-al meu care a decedat în 1994. Dar să ştiţi că speranţa noastră este întotdeauna la Dumnezeu. Noi ne rugăm pentru ei şi suntem încredinţaţi că, potrivit cu Cuvântul lui Dumnezeu, rugăciunile noastre vor fi ascultate. Am avut experienţe minunate cu răspunsuri la rugăciune, în special cu Biserica. Facem la fiecare program o rugăciune cu întreaga Biserică pentru persoane bolnave, pentru cauze speciale, pentru familii cu probleme, pentru copii Bisericii care au părăsit pe Domnul, şi multe alte cereri care se aduc înaintea Domnului prin dorinţe scrise pe bilete care se duc la amvonul Bisericii. Trebuie să aducem laude lui Dumnezeu căci multe din aceste rugăciuni au fost ascultate. Anul acesta 2009, am decis în Biserica Domnului unde suntem noi (Verona, Italia), ca să fie un an de rugăciuni şi cereri înaintea lui Dumnezeu pentru toate sufletele care au părăsit Biserica din loc şi nu numai, pentru fraţi de-ai noştrii, surori, părinţi, copii, neamuri şi chiar pentru alte suflete din alte Biserici. Credem că Domnul îşi va ţine promisiunile în ce priveşte răspunsul. Încurajarea mea se ţine doar de Cuvântul Domnului, pentru că eu sunt slab şi neputincios, însă Dumnezeu este Cel ce dă putere. De aceea frati dragi încredete în Dumnezeu şi nu în om (cu toate că El lucrează prin oameni), căci de la El vin toate, şi credinţa şi înfăptuirea. Este nevoie de multă rugăciune, credinţă şi devotament absolut pentru Dumnezeu. Domnul nu va rămânea niciodată dator. Vă invit să vizitaţi Biserica Dommnului din Verona, Italia (Biserica Penticostală Română "Maranata") o Biserică formată din un procent de 95% tineri care slujesc Domnului cu dragoste. Vă las dacă doriţi şi adresa mea, telefonul şi numele :
Stănuş Ghib Mircea

Anonim spunea...

Aveti dreptate in mare la ceea ce spuneti. Cateva observatii - sunt si biserici baptiste in care sunt servicii in engleza. Daca va numitii tinerii romnani americani, ar fi bine sa-i mentionati si pe baptisti. Totodata - daca nu sunteti asa de patrioti sa tineti limba romana (and I think that is perfectly fine) - then why do you want to go to a Romanian Church? Why not just go to an English speaking church and worship/minister there? The fact is that Romanian churches have no real business existing in the USA (at least at the moment when immigration is close to 0 and most know English)...I do not see the youth who go to English churches as 'lost' - I rather see them as more open to be useful to the people around them (Romanians are, after all, less than 1% of the population - another reason why I would never limit my church to Romanians only)!!!

Blessings,
George R.

Anonim spunea...

Dragi tineri,
ma bucura foarte mult initiativa voastra si o sustin din toata inima mea. Sunt co-pastor al unei Biserici Baptiste Americano-Romane. Ca Biserica Baptista Romana ne-am unit anul trecut cu o Biserica Baptista Americana si avem servicii in engleza si romana. Privim exact ca si voi viitorul tinerilor din America. Ma refer la cei cu "radacini" romanesti. Imi pare rau pentru cei care au venit in America si traiesc in trecut fara perspectiva viitorului. Domnul sa se indure de toti. Daca va pot fi de folos vreau cu toata dragostea sa o fac.
George Motoc,
Foothill Baptist Church, Castro Valley, CA.

Anonim spunea...

Framantarile acestea sunt in cadrul bisericilor pentecostale romane, dar nu se deosebesc prea mult de ceea ce exista in adunarile baptiste sau crestin dupa evanghelie.

Anonim spunea...

From: Gheorghe Bordeianu
Subject: pentru tineri
To: tineriiromaniamericani@yahoo.com
Date: Sunday, January 18, 2009, 12:43 AM
Stimati tineri,
Nu incetati sa cereti, a spus Domnul Isus Hristos, nu incetati sa bateti. Sa nu va temeti chiar de larma pe care o veti creia. Mai degraba accepta Domnul Dumnezeu asta decat lenea si nepasarea.
EL are nevoie de oameni care vor asuda muncind din rasputeri, care nu se vor da batuti nici chiar atunci cand se vor poticni, cand vor simtii ca nu mai pot. Pavel si Barnaba strabatea tinuturile Listrei, Antiohiei, "intarind sufletele ucenicilor si indemnand-i sa staruie in credinta si spunand ca in imparatia lui Dumnezeu trebuie sa intram prin multe necazuri..."
Sa nu uitam ca avem un vrajmas, care se numeste Satana. Una din tacticile sale predilecte in efortul lui neobosit de a-i face pe copii Domnului sa se poticneasca si sa cada este sa aduca peste ei DESCURAJARE si DEPRIMARE. Satana toarna mereu in urechi minciuni de tot felul..."nimic nu o sa se aleaga de fagaduintele acelea care credeai ca sunt de la Dumnezeu, ...nu esti bun de nimic.."
Stimati tineri, Dumnezeu are nevoie de stejari, nu de ciuperci,..fiti tari in credinta, nu descurajati, Mergeti la tinerii si oamenii invinsi de satana, RIDICATII, punetile ulei pe rani, ducetii la "hanuri", Luptati-va cu hoardele Satanei, Atata timp cat mai exista suflare de viata intr-un om, mai exista speranta de; salvare, mantuire, vindecare.
SALVATI pe cei pierduti. Nu va pierdeti timpul. Domnul Dumnezeu are nevoie de dumneavoastra, pentru a lega rani, aii sili pe oamenii sa intre in Imparatia Sa....................
Dragi tinerii, Dumnezeu se foloseste de stejari, nu de ciuperci.
Fiti binecuvantati,
Cu stima si dragoste frateasca in Isus Hristos,
Gheorghe Bordeianu

Anonim spunea...

From: Costea Iulian
Fiti binecuvantati!
Salutam cu bucurie provocarea voastra. Credem ca este timpul sa facem "CEEA CE TREBUIE". Dumnezeu sa foloseasca zelul vostru bun si energia voastra pentru implinirea mandatului misionar incredintat. in ce priveste incurajarea predicatorilor nostri vorbitori de limba engleza ne soctim binecuvantati. Prin Harul Domnului avem un program pe saptamana bilingual si un program pe luna 95% in limba engleza. Speram la un program pe saptamana 100% in limba engleza. pe langa aceasta inchinarea prin lauda imbina cele doua limbi pentru a fi cat se poate de eficienta. sa ne rugam pentru un timp de tranzitie sub privirile si calauzirea Domnului. E mai putin important in ce limba vorbim comaparat cu nevoia unui mesaj autentic care sa transforme vietile oamenilor. DUMNEZEU SA VA BINCUVINTEZE!!!!!!

Iulian Costea
Senior Pastor - Bethel Romanian Church of God
Nashville, TN

Anonim spunea...

From: Anonim
Subject: Apelul "Tinerilor Romani Americani":

Dragi frati care luptati pentru introducerea limbii engleze in bisericile romanesti,sau pentru transformarea bisericilor romanesti in biserici romanesti de limba engleza sub pretextul ca asta este singura solutie pentru salvarea tinerilor. Tocmai ati incununat cu succes doi ani de lupta pentru tinerii pierduti. Cati tineri ati adus inapoi? Se pierd tinerii in biserica romaneasca...? de ce...? oare nu din cauza "influentei bisericilor americane pe care ei le frecventeaza si unde ei inteleg mesajul foarte bine? Ei nu inteleg limba romaneasca in biserica... si totusi multi dintre ei vorbesc spaniola sau o alta limba straina invatata in liceele si universitatile americane in care sunt printre primii. Ma scuzati va rog dar lupta tinerilor pentru transformarea bisericilor romanesti in biserici vorbitoare de limba engleza pentru mine suna a transforma bisericile noastre in salile acelea de concete de muzica Rock sau salile acelea de "SHOW" in care cantartul sau predicatorul are rol de bufon si este la curent cu cele mai noi glume. Personal nu am nimic inpotriva predicilor in limba engleza .......... dar experienta din biserica de unde fac parte mi-a aratat ca nici atunci tinerii nu sunt interesati sau prezenti in unanimitate. Continuu ne intreaba de ce la americani se poate si la noi nu. Cunoasteti tineri din famili crestine evanghelice care sa nu stie ce este pacat si ce alta cere Domnul de la ei? Eu ma indoiesc. Cum sta biserica americana vorbitoare de limba engleza la capitolul "pierderea tinerilor din biserici"?
Ca o solutie ce zice-ti de invatarea tinerilor romani-americani a limbii romane.

Anonim spunea...

From: Pastor: Luca Cretan
Subject: Re: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008

O idee, oricat de nobila ar fi, are nevoie de o exprimare inteligenta, clara, scurta. Daca pledoaria este decenta, logica si patrunsa de bun simt, interlocutorul intelege ca este tratat cu consideratie si e mai inclinat sa-si schimbe opinia, sau cel putin sa faca loc si opiniei celorlalti.

Eu va doresc mult succes!

Anonim spunea...

From: Gabriel Goaga
Subject: Re: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008

Un email mai scurt si cuprinzator ar fi fost mai eficient ::))
Asta va intra in cartea recordurilor ca cel mai lung email pe care am vrut sa-l citesc

Anonim spunea...

From: “Tinerii Romani Americani:
Subject: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008

Iubiti frati romani! Sa stiti ca aveti perfecta dreptate in ce priveste lungimea articolului, ne cerem suze si va rugam sa ne iertati. Noi apreciam mult faptul ca ne ati acordat din timpul dumneavoastra pentru citirea raportului nostru pe anul 2008, si zicem ca Domnul Isus sa va binecuvinteze. Vom incerca pe viitor sa-l scriem cat mai simplu si pe cat se poate de scurt. Nu ne-a fost deloc usor sa scriem zece pagini in limba romana, am facut acest efort in dorinta de-a raspunde fratilor nostri romani pe cat se poate de detailat intrebarilor dansilor. In acelasi timp am dorit ca toti frati si surorile sa inteleaga exact motivele acestei miscari crestine care are un singur obiectiv: “salvarea tinerilor pentru cer”. Deasemenea am dorit ca poporul roman si bisericile noastre sa afle, care sunt nevoile si cerintele “Tinerilor Romani Americani” ca sa putem supravetui spiritual impreuna,

Inca o data va multumim din inima, Domnul Isus sa va rasplateasca eforturilor facute cu viata vesnica.

Multa pace va dorim. Din dragoste si mult respect:
Tinerii Romani Americani

Anonim spunea...

Hi,
I am not sure how I got on your email-ing list-
but I am glad I did.

I forwarded this message to all the contacts in my address book that would be interested in supporting this movement. Please feel free to add them to your mailing list.

THIS IS SUCH GOOD WORK THAT YOU ALL ARE DOING!!
and I just now heard about it for the first time.....
this is a subject near and dear to my hear...
i teach high school sunday school at our church...and we debated the language issues in the Sunday school department...English won.
i have to say that I am glad you all came up with the idea to have a sermon at each service. That is an excellent idea.
Our church also offers Monday night services exclusively for the youth and in English.
It is working out great and the young'uns love it.

May GOD HELP US ALL.
Dana Dupu from Houston TEXAS biserica Fr. Vasile Streango
Dana Dupu,
"God has judged it better to bring good out of evil,
than not to permit any evil to exist."
Augustine

Anonim spunea...

11.
From: George R.
Subject: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008.

Aveti dreptate in mare la ceea ce spuneti. Cateva observatii - sunt si biserici baptiste in care sunt servicii in engleza. Daca va numitii tinerii romnani americani, ar fi bine sa-i mentionati si pe baptisti. Totodata - daca nu sunteti asa de patrioti sa tineti limba romana (and I think that is perfectly fine) - then why do you want to go to a Romanian Church? Why not just go to an English speaking church and worship/minister there? The fact is that Romanian churches have no real business existing in the USA (at least at the moment when immigration is close to 0 and most know English)...I do not see the youth who go to English churches as 'lost' - I rather see them as more open to be useful to the people around them (Romanians are, after all, less than 1% of the population - another reason why I would never limit my church to Romanians only)!!!

Blessings,
George R.

Anonim spunea...

12.
From: “Tinerii Romani Americani":
Subject: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008

Iubite frate George! Va multumim din inima pentru email-ul dumneavoastra, Domnul Isus sa va binecuvinteze. Sa stiti caci chiar daca suntem penticostali, cu noi avem tineri atat din bisericile baptiste cat si din celelalte biserici de alte denominati crestine. Problema tinerilor romani americani este aceiasi in toate bisericile romane crestine, indiferent de confesiune. Noi suntem uniti in aceasta lucrare si cererea noastra de: “30 de minute prediuca si-n limba engleza la serviciile divine, este valabila pentru toate bisericile evanghelice romane din Statele Unite si Canada si de orice fel. Daca stiti vreo biserica romana baptista s-au oricare alta denominatie crestina care accepta cererea noastra: “oferind tinerilor romani americani 30 de minute predica si-n limba engleza la serviciile divine”, va rugam sa ne scrieti si noi o vom publica cu toata dragostea pe internet si o vom publica prin email-uri la mii de frati, ca toti tinerii sa afle aceasta veste buna.

Va multumim, multa pace.
Din dragoste si mult respect: “Tinerii Romani Americani”.

Anonim spunea...

13.
From: Pedros,
Subject: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008.
Ianuarie 18, 2009

Sint total de acord cu (cineva din diaspora) ai perfecta dreptate. Iar tot ce se intimpla e din cauza lipsei de studiu bibliei. Oameni care sau bazat pe legile cultului nu pe cuvintul lui D_zeu. Traesc de foarte multi ani in diaspora si te inteleg foarte bine,stiu f. bine cum functioneaza cultul penticostal aici. E totu un tam tam.Vin penticostalii din ro. pe bani si nu putini ca sa evanghelizeze pe penticostalii din diaspora. Nu stiu daca peste tot e asa dar va pot spune, ca aici se practica sistemul asta. Nu inteleg ce treaba avem noi cu cultul penticostal din romania cind noi traim de ani de zile aici. Si inca mai mult, adera la niste aberatii care nu au nimc in comun cu biblia. In loc sa aiba o relatie mai strinsa cu biserica locala si sa se uneasca mai mult, mai degraba ii desconsidera. Se vad atit de sfinti, atit de curati ,atit de spirituali, atit de plini de duh sfint ect. Va spun sincer sintem tot cei care eram si in ro. doar cu eticheta. Ar fi necesar sa se faca macar odata pe saptamina programu in limba locala. Este atita popor in jurul lor care are nevoe de D_zeu,si noi ne evanghelizam intre noi. Este atit de multa nevoe dar daca tu predici in romaneste nu te intelege nimeni, Stim doar sa tinem la traditie, sa ne intilnim marti joi simbata si duminica citeva ore, ne rupem in figuri, care mai decare cu masini de lux, cu haine firmate, carei om de afaceri si tot asa. Mai asculti pe unu, altu ca ca face cite o uratura si numai critica, predica clasica romaneasca si asa trece timpul penticostalilor. Nu te poti astepta la mai mult cind noi avem ca lider si comitet unii care nu stiu nici sa citeasca si sa vorbeasca bine romaneste. Ooo cite lipsuri avem noi care ne credem cei mai si mai. Copii nu mai vorbim, lasa de dorit cum cresc. Avem atita credinta ca D_nul se ocupa de totul, noi e deajuns cai facem, aduc fratii o surioara din ro. o sechestreaza in casa, adica ii face un favor o aduce la un trai mai bun, ii da 100-200 de euro la luna si sora cu D_nul inainte. Trebue sa mii cresti sai educi tu ca noi, ori muncim cite 10 ore in fabrica si nu avem timp, ori sintem prea ocupati cu slujba bisericii. Si asa, spun ei, ca se ingrijeste D_nul de toate.Important e cind mergi la biserica sati pui baticul, specifica dea casa nu pe drum si fusta ai grija sati acopere genunchii cind te asezi. Doamne cita ipocrizie. Sincer va spun mam scirbit de atita fals. Sa fiti iubiti.

Anonim spunea...

14.
From: Daniel Firiza
Subject: Tinerii din Vest-Europa (Italia)

Fiti binecuvintati de Domnul Isus Christos,Ce ce va incepe judecata cu berbecii!
Acelas lucru incepe sa se-ntiple si-n Europa de vest,cel putin in Italia riscul este mare, istoria se repeta, parca a devenit ceva ciclic! Oricum eu le-am cumparat fiilor mei Biblii in limba italiana si carti cu caracter crestin si-n italiana si-n romaneste! Multi nu-nteleg ca tinerii nu reprezinta doar viitorul ci si prezentul Biericii!
Salutari sfinte din Roma!
Evrei 13:20,21-24,25
Daniel Firiza-responsabil Mision Avanti Italy (www.avantiministries.com)
link-urile unde se poate vedea ,,lucrarea'' din Roma!
http://www.rtbromania.it/ro/2008/05/10/david-wilkerson-la-roma-pe-20-mai-2008/
http://www.rtbromania.it/ro/2008/01/21/dincolo-de-poarta-frumoasa/
http://www.rtbromania.it/ro/2008/07/15/report-tony-anthony-roma-iulie-2008/

Anonim spunea...

15.
From: Daniel Burtic
Subject: Re: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008

Dragii nostri,
Apreciez mult intrersul pentru copii si tineri pe care-l manifestati. Cred cu tarie ca este important sa ne apropiem de fiecare persoana, in functie de particularitatile individuale pe care le are. Am lucrat 7 ani pastor intr-o Biserica romaneasca din alta tara. Cunosc destul de bine din interior problematica. Am vazut experimente si rezultatele celor care au spus ca schimbarea limbii de predicare va rezolva problema tinerilor. Cu respect, nu ced ca schimbarea limbii de predicare va rezolva problema. Mai degraba va genera alte probleme, la care deocamdata nu va ganditi. Probleme atat de mari ca vor inchide bisericile. Sugestia mea este, nu sa inchidem ci sa deschidem Biserici. In sensul acesta, in loc sa va investiti in lupata pe care o duceti, mai bine ati deschide o biserica in care sa se predice in engheza. Sa nu luati membri din bisericile actuale ci sa faceti convertiri din randul tinerilor care nu inteleg romaneste. Cred ca ar fi un demers foarte bun, si bine venit.
Cu deosebita stima,
Daniel Burtic

P.S. Precizez ca am raspuns la acest mesaj cu respect si cu cele mai bune intentii. Precizez de asemenea ca nu doresc sa fac nici o polemica pe aceasta tema.

Anonim spunea...

16.
From: Pavel Burlacu
Subject: Re: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008

Dragilor, Domnul sa va binecuvanteze si sa va intareasca pentru orice lucru bun si folositor...

Probabil ca nu am fost unul dintre principalii destinatarii ai acestui interesant raport, dar va marturisesc ca m-am bucurat sa-l primesc si ca tare mi-a prins bine... asa ca multumesc din suflet cui mi-a agatat si adresa mea pentru a primi acest raport... De ce? Fiindca sunt pastor si ma intereseaza in mod sincer (Domnul ma vede) tot ce tine de prezentul si mai ales viitorul bisericii crestine... Cand spun viitorul bisericii crestine ma gandesc la mai multe aspecte, dar in mare masura si la tinerii bisericii... Slujesc in tara, intr-o biserica cu foarte multi tineri (peste 200 dintre ei sunt studenti... asa ca totdeauna am o ureche atenta la modul de intelegere a credintei de catre tanara generatie)... )... Ingaduiti-ma deci cu cateva ganduri pe care le pun in scris... (Din capul locului trebuie sa va spun ca sustin teza ridicata de voi si o gasesc indreptatita, dar as dori daca se poate sa largim un pic orizontul... problemelor tinerei generatii)

1. Regula nescrisa, este ca toti cei care pleaca in diaspora, dupa a treia generatie sunt absorbiti de noua cultura a tarii in care traiesc... Deci la un moment dat, ar fi ridicol sa nu te inchini in si sa nu te rogi in limba tarii in care traiesti zilnic. La a treia generatie mai ramanem romani numai la origine... O origine de care pomenim tot mai rar... Deci problema ridicata de voi este indreptatita, si in cele din urma in mod natural, va avea succes...
2. Deci, daca tot veti avea succes, cautati sa lucrati cu intelepciune si atentie si sa nu indurerati pe niste oameni care au sacrificat mult pentru voi... si care chiar si atunci cand va spun niste cuvinte mai nepotrivite, ei tot va iubesc foarte mult... Dragostea intotdeauna gaseste calea ingaduintei dupa invatatura Domnului Hristos (Col.3:12-17 si nu uitati versetul 20)
3. Cu tot respectul va rog in smerenie sa ma lasati sa va dau un sfat: Nu laudati pe omul muritor... indiferent cine ar fi... si mai ales pe vreun pastor... il puneti in cursa diavolului pe veci... Pastorii care sustin cauza voastra (indreptatita, parerea mea) nu sunt (la general vorbind) mai credinciosi si mai doritori de bine, ca cei care poate inca nu reusesc sa va inteleaga... Omul muritor nu trebuie ridicat in slavi... fiindca vrajmasul e pe aproape... Cu totii, daca suntem ceva ... suntem si trebuie sa ramanem... numai si numai prin Harul Domnului Hristos... altfel degeaba am crezut.
4. Daca e ceva de spus pentru corijare, chiar si unui pastor, sa folosim regula biblica (Matei 18:15-17 etc). Aprecierile facute public ca la decernarea premiilor lumesti, nu dau roade spirituale si nu va ajuta nici cauza voastra si nici activitatea celor pe care-i laudati... ba, pe acestia ii expuneti atacurilor celor care au o alta parere.
5. Avem foarte multe motive sa consideram ca vrajmasul nostru al tuturor, ne inconjoara tot mai strans din toate partile, ca sa ne distruga, asa ca sa nu ne trezim ca folosim "tunurile, pentru a impusca niste biete muste"... Zelul si potentialul bisericii nu trebuie deturnat de la CAUZA CEA MARE A DOMNULUI ISUS!... (Matei 28:19-20 sau Tit 2:14)... Altfel... adio, mantuire... indiferent ce alte cauze fie ele si bune, sustinem!
6. Va propun spre exemplu sa folosim potentialul de mare calitate pe care l-a dat Dumnezeu tinerilor Sai, spre a cerceta cu dor de mantuire, daca biserica mai merge cu adevarat dupa Scriptura (Fapte 17:11). Tinerii au de indeplinit o lucrare profetica cu adevarat vrednica de lauda din partea Domnului. Spre exemplu: Isaia 58:12-14, legat de schimbarea zilei de odihna poruncita de Dumnezeu. Profetia din Isaia 56 arata ca aceasta profetie trebuie sa se implinasca cu toate neamurile... Nu este corect ca imparatul pagan Constantin sa porunceasca o alta zi de inchinare si noi crestinii sa ascultam mai mult de el, decat de Dumnezeu... Caci apostolul Iacov este foarte categoric in aceasta privinta 2:10-13... iar in toata Biblia nu exista nici cea mai mica dovada despre schimbarea zilei a saptea randuita de Domnul Hristos pentru odihna si inchinare... si care este un semn intre Dumnezeu si noi, conform cu Ezechiel 20:19-21.
7. Dupa ce asezam toata invatatura Domnului Hristos intr-un cadru corect, ... sunt convins ca ne putem inchina si lauda pe Dumnezeu, fiecare in limba in care ne simtim mai confortabil. Daca NU acceptam corect toata invatatura Domnului Hristos, NU suntem lasati in necunostinta cu privire la consecintele asumate... ne-o spune clar, chiar Domnul Hristos in Matei 7:21-27 si foarte important Ioan 13:13-17.
Cu dragoste si aleasa pretuire fata de voi si ravna voastra pentru o cauza buna si indreptatita,
===pastor, Pavel Burlacu===

P.S. Sa nu ma judecati prea aspru fiindca mi-e martor Domnul, ca v-am scris in temere de EL!

Anonim spunea...

17.
From: Cristian Barbosu
Subject: Re: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008
Dragi mei,

Va impartasesc inima si cu tristete recunosc si eu aceasta tragedie, fiind unul care pentru 10 ani am trait in SUA. Ce ar fi interesant este sa provocati niste tineri care au niste "tools" in teologie si exegeza sa faca un studiu intre biserica si sinagoga. Eu cred ca vor vedea cat de diferit este scopul (rolul si chemarea) bisericii de scopul sinagogii. Va deschid un pic apetitul - sinagogile fiind constituite pentru diaspora evreiasca erau in mare parte centre cultural-religioase evreiesti, in care se cauta mentinerea culturii, obiceiurilor, limbii si religiei evreiesti asa cum era ea in Ierusalim. Desi Pavel si-a inceput lucrarea in sinagogi, el n-a ramas in sinagoga ci a constituit biserici care, mai apoi, stim tot din Scripturi, au avut impotriviri din partea sinagogilor, unul din motive fiind chiar primirea unora dintre Neamuri in cadrul lor. Tocmai actul si procesul contextualizarii, care face diferenta dintre biserica si sinagoga, il apara Pavel si in Antiohia (Gal.1) si in Conciliul de la Ierusalim (Fapte 15), contextualizare care a fost mereu atacata de curentul legalisto-nationalist din Ierusalim, prezent din pacate in biserica lui Iacov (nu se stie insa, daca a avut acordul lui sau nu).

Fara a da vina pe nimeni, si generalizand la nivelul oricarei natiuni, eu cred ca tendinta etno-centrica a bisericilor de imigranti din diaspora, a adus mai multe probleme decat roade, pierzand cred eu, chemarea de a se contextualiza (nu de a deveni lumesti) tocmai pentru a castiga cat mai multi pentru Hristos. Un studiu asupra diferentelor intre sinagoga si biserica este binevenit in acest sens, fiindca el va aduce lumina cu privire la scopul pe care-l urmarim - de a ne "preserve" our culture and religion or "transform" the culture and its people for Christ. O alta carte buna in acest sens este "Christ and Culture" de Neibuhr, un "classic" in problema interactiunii dintre biserica si cultura, modelul lui Hristos fiind cel about transforming the culture not anti-culture asa cum din pacate, se intalneste in multe biserici si in Romania si in strainatate.

Nu uitati insa, pasiunea voastra poate incita si firea nu doar Duhul si extrem de important sa luptati in duh si nu in fire, adica sa mentineti un ton de blandete, respect si self-control.

Domnul cu voi!
Cristian Barbosu

Anonim spunea...

18.
From: Viorel Clintoc
Subject: RE: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008

Dragi tineri,
Dumnezeu sa va binecuvanteze !
Am citit cu o deosebita atentie raportul vostru pe anul 2008. Am ramas profund indurerat pe de o parte, de acest raport. Pe de alta parte m-am bucurat nespus de mult, de dragostea si interesul vostru pentru cei nemantuiti, pentru ai aduce la Domnul Isus Hristos.
Consider insa ca pastorii si parintii dumneavoastra va iubesc si se roaga pentru voi si va sunt si prieteni. Cei pe care i-ati amintit, ca nu va inteleg, nu va iubesc si nu va sunt prieteni, sunt exceptii, si nu suntem de acord cu atitudinile ce le-au luat fata de d-stra. In Biserica pe care o pastoresc avem un tineret binecuvantat de Domnul, cu care avem relatii de dragoste frateasca si de prietenie. Nu avem nici un tanar care sa fi parasit Biserica si sa mearga in lume, desi se predica in limba romana. In relatiile noastre de prietenie cu ei, am cautat sa intelegem nevoile lor, dorintele lor si problemele cu care se confrunta. Le-am dat posibilitatea sa ne spuna in ce masura doreste sa li se prezinte Evanghelia in limba engleza. Ei vorbesc in general ambele limbi si se bucura cand merg in misiune in Romania, Moldova si pot sa se inteleaga cu cei de acolo. Ii incurajam insa sa misioneze printre americani, romani si alte natiuni. Tineri romani au adus in biserica tineri americani. Marturia unui tinar american care a venit la noi in biserca a fost deosebita . Ne-a spus ca nu a inteles tot mesajul, desi i s-a tradus, a ramas impresionat de dragostea ce a simtit-o din partea membrilor bisericii, vazand pe fetele credinciosilor dragostea Domnului Isus. Un alt tanar roman din Biserica noastra, care a cunoscut o tanara americanca s-au casatorit, si au decis sa fie membri in Biserica romana. Ea a simtit mult dragostea Domnului Isus, care nu depinde de limba ci de inima. Tinerii din Bisericile noastre din Asociatie au frumoasa partasie. Este loc si de mai bine. Dar cautam sa le dam o deosebita atentie. Ei au conferinta misionara in fiecare an la Cleveland Ohio. De fiecare data avem invitat un vorbitor care sa fie folosit de Dumnezeu pentru nevoile lor. Sunt invitati si vorbitori americani si romani. Este al saptelea an aceasta conferinta. Participa sute de tineri din toata America, romani americani. Numarul lor este in crestere in fiecare an. La congresul ce-l avem in fiecare an, tinerii au un deosebit aport, prezentand misiunile ce le-au facut in timpul anului, proiectele lor, taberele lor, la care sunt invitati si tineri care nu-l cunosc pe Domnul,romani si americani. Am retinut dorinta voastra arzatoare pentru a ne apropia de voi, pentru a va intelege mai mult si a conlucra impreuna pentr mantuirea in primul rand a tinerilor din neamul nostru. Misiunea trebie inceputa din Ierusalim si pana la marginile lumi si nu invers. Daca nu ingrijeste cineva in primul rand de cei din casa lui este mai rau de cat un necredincios spune apostolul Pavel. Cred ca in viitor este bine sa gasim modalitati in care sa se poata discuta orice probleme cu care ne confruntam, in relatia dintre generatii, in relatia tineri-pastori, pentru a nu se mai pierde nici un tanar si ai castiga pe cei pierduti. Internetul este citit de toti. Ce vor zice cei care nu-l cunosc pe Domnul despre toti pastorii, de orice confesiune? Intreb : toti pastorii sunt asa cum i-ati descris? Cu acesti pastori care sunt in prezent, cu neajunsurile fiecaruia, Dumnezeu si-a dus lucrarea pana acum. Am vrea sa ne pocaim de tot ce trebuie sa ne pocaim si noi si d-stra pentru a lasa loc Duhului Sfant sa lucreze. Va iubesc mult, sunt alaturi de voi in rugaciune zilnic, as vrea sa ne intalnim si aici pe pamant, daca Domnul va voi, iar daca nu sa ne intalnim acola sus la Domnul. Vedeti sa nu lipsim nici unul de acola.

Va salut cu Tefania 3:17
Sa-l facem pe Dumnezeu sa nu mai paota de bucurie. E cel mai frumos program nin viata.

Cu multa dragoste in Domnul Isus Hristos, “Viorel Clintoc” Pastorul “Bisericii Baptiste Akron” Ohio;

Anonim spunea...

19.
From: Bethesda Bethesda Romanian Church Of God
Subject: We Accept Your Challenge
To: tineriiromaniamericani@yahoo.com

Bethesda Romanian Church of God in Denver North Carolina offers the younger generation an in-depth bible study/sermon during their Sunday evening services. As pastor Beni Bora leads many young people to follow their God-given dreams and be radical in faith, Bethesda Church of God hosts youth conferences as well. Their church website is www.robethesda.com, Bethesda Church of God in North Carolina is proud of "Tinerii Romani Americani" and is blesses to be a part of the inter-generational challenge.

In His Service,

Aaron Floarea
(Youth Pastor at Bethesda)

Anonim spunea...

20.
20.
From: Tinerii Romani Americani:
Bethesda Bethesda Romanian Church Of God,
Date: Sunday, January 18, 2009, 10:36 PM

We thank you and God Bless You “Aaron Floarea” and pastor: “Beni Bora”. We will publish your church on the web.

Anonim spunea...

21.
From: Stelica Malos
Subject: Re: Raportul Tinerilor Romani Americani pe anul 2008
To: "Tinerii romani-americani"

I understand your frustration. You are right and I am on your side and agree with you 100%. That was exactly my observation and I was talking about your concerns long time ago (Approx 5-6 years ago when you did not exist as an org.). What you need to do is to send a few young boys to the Bible school here in US to become Pastors in the US and then have them come back in Romanian Church to preach in English. It is extremely difficult to have Romanian Pastors (who are preaching in Romanian language for so long time) to satisfy the needs of the younger generation. We must admit that the younger generation has high standards due to their high education and exposure to the English preacher in the US and many other resources (books, internet, TV, conventions, conferences, concerts with the most powerful men of God in US, etc) that you use to feed your soul.
You also can develop Bible Studies in small groups to grow and meetings/retreats and invite powerful English speakers to feed your soul. Develop Bible Marathons monthly or Reading christian books club and share your experience with God so other can learn from you. Do not wait for your old pastors to develop strategies to teach you the Bible. They do not understand your needs. Stay awake, stay strong, be on fire, influence others, listen worship songs, listens sermons in English on CDs in your car, read your Bible daily, spend time in prayers JESUS IS COMING. Do not waste your time waiting for a big change suddenly. That will not happen soon. We must change our priorities and evn pray for tghose who are sleeping and not aware of losing the younger generation.
More later
Blessings more and more.
fam Malos

Shalom

Anonim spunea...

22.
"Peter Bodea"

Intradevar, munca dumneavoastra este enorma, si se vede ca ati facut "a lot of research" si chiar efortul de a cauta pe cei pierduti. Personal va apreciez, si ca si unul care vede lucrurile ca si voi, fiind tanar si eu si incercand sa fac o diferenta pozitiva in biserica Emanuel din Anaheim impartasind viziunea voastra, va spun totusi ca unele lucruri care le-ati scris ar putea sa aiba efecte secundare, mai ales asupra unor tineri care fiind pe "muchie" ajung sa citeasca mesajul dumneavoastra vor intelege doar partea amara a lucrurilor si vor decide sa nici nu incerce sa intre intr-o biserica. Ma refer la unele analogii( "Osama.....crestini arsi pe rug de alti crestini....etc"). Inca o data, va rog sa nu ma intelegeti gresit, si daca considerati ca sfatul sau observatia mea nu sunt valabile, lasati-le si nu le considerati.

P.S. In biserica Emanuel sa predica atat dimineata cat si seara in limba engleza... probabil ati putea mentiona aceasta, fiind unele biserici care ar urma exemplul.

With Love, Petrisor Bodea.

Anonim spunea...

"Tinerii Romani Americani"

Draga Peter: iti multumim mult pentru mesajul tau, Domnul Isus s-a te bine cuvinteze. Cu privire la continutul articolului s-a sti ca ne-am gandit mult la ceia ce spui tu, ne-am consultat si cu frat mai in varsta si nu ne-a fost usor sa-l publicam asa cum este scris. Dar frati nostri care ne-au scris tote acestea, nu ni le-au scris noua prin email ci le-au afisat direct pe internet, asa ca orcine le poate gasi si citi la orce ora. Daca vei pune “Tinerii Romani Americani” in Google le vei afla pe site-urile crestine, daca doresti sa le citesti. Un alt motiv pentru care nu scriem tot ceia ce scriem si-n limba engleza este: nu dorim ca toti tinerii s-a inteleaga exct tot ceia ce se petrece, ca nu cumva frati nostri romani s-a devina o pricina de poticnire pentru tineri si s-ai pierdem. Pentru prima data in viata noastra ne bucuram ca nu toti tinerii inteleg romaneste. De mai multe ori cei care stim romaneste mesajele primite le traducem putin diferit de cum sunt scrise. Avantajul nostru este: majoritatea tinerilor chear daca stiu ceva romaneste, nu inteleg exact sensul cuvintelor in limba romana. Cat despre noi cei care stim romaneste, s-a stii ca nu ne cruta nimeni. Avem asa zis frati romani, care nu ca nu au o intelepciune de la Dumnezeu, nu au nici cel putin cei sapte ani de acacsa. Nu odata am lasat totul si-am abandonat lucrarea, din cauza dansilor, pentru faptul ca nu am mai rezistat insultelor aduse. Multe din argumentele dansilor trimese, noua nu le v-om publica niciodata. “Nu zidesc ci doar darama”.

Faca Dumnezeu ca totul s-a decurga cu bine si s-a rezolvam problema acestei tinere generatiei cat mai repede si iti promitem ca v-om evita pe cat posibil confruntarile. Suntem constienti ca nu sunt de loc bune, ne raneste pe noi sufleteste, raneste parinti nostri si-n acelasi timp stim ca nu la toti cititori nostri le place aceasta.

Iti multumim din inima “Multa pace.”
Tinerii Romani Americani.

Anonim spunea...

24.
From: ALIN PADUREANU,
To: “Tinerii Romani Americani”,
Mercuri 1-21-2009,

Catre grupul de initiativa a miscarii din randurile tinerilor romani din America

Ma rog Domnului sa va dea tot mai multa trecere in initiativa voastra de a sluji semenilor vostri si de a va face acceptati in bisericile locale si de a trage un semnal de alarma pastorilor actuali. Motto-ul Asociatiei Barbatilor Crestini este Schimbarea in bine incepe cu tine! Va felicit ca ati inceput aceasta schimbare si va doresc sa perseverati in aceasta buna initiative.

Prin harul lui Dumnezeu eu sunt in Romania si slujesc aici bisericile locale prin promovarea lucrarii cu barbatii care pana in present a dat rezultate foarte bune in bisericile evanghelice in care exista grupe de barbati.

Daca si dvs. considerati ca va poate fi de folos o astfel de lucrare in randul barbatilor tineri din America va trimit atasat pliantul nostru sa-l analizati si daca gasiti interesanta si de folos lucrarea pe care o facem si daca Domnul vă va calauzi in directia aceasta va stam la dispozitie cu materialele pe care le avem in lb romana sau engleza. Una din maximele pe care le promovam in randul barbatilor spune ca “a fi de parte barbateasca tine de nastere, a fi barbat tine de alegere”.

Alegeti mai departe sa slujiti Domnului si semenilor vostri si cu siguranta osteneala voastra nu va fi in zadar.

Anonim spunea...

There are many young, english-speaking youth workers and volunteers highly involved in Romanian-American churches already.

Many of us who were born and/or raised here and are curious what your movement is would benefit from more English content on your blog. An "about" "vision/mission" section would help too.

Whoever you are, wherever you're from, whatever you're doing- God bless any effort that strives to make His Word communicated more effectively.

Anonim spunea...

Dragi Tineri Romani – Americani!
Am citit cu mare interes articolul vostru despre activitatea din cursul anului 2008. Ca si parinte si pastor, sant preocupat de problemele de care se lovesc tinerii din bisericile noastre. Multumesc sponsorilor acestui site, pentru initiativa de a crea acest forum de comunicare. Personal, eu caut sa invat cat mai mult despre nevoile tinerilor si consider acest site ca fiind o resursa valoroasa. Sper deasemenea ca tinerii care folosesc acest site sa recunoasca dragostea si aprecierea pe care o au din partea pastorilor si a parintilor lor si sa continue acest dialog intr-un mod constructiv.
Voi a-ti declarat urmatoarele: “Singurul lucrul pe care il cerem noi, sunt doar 30 de minute predica in limba engleza la serviciile divine. Cerem aceasta, pentru ca aceasta generatie tanara sa intelega Cuvantul Evangheliei si Legea Lui Dumnezeu in bisericile romane. In felul acesta sa-i salvam pentru cer.”
Credeti ca acest lucru este sufficient pentru a salva tinerii “pentru cer”? Eu cred ca nu! Daca am interba pe cei patru pastori ai bisericilor evidentiate de voi daca tinerii lor mai au problem, cu siguranta ca au raspunde afirmativ.
Vreau sa va indem sa cereti mai mult decat 30 de minute de predica in Engleza. In Evanghelia dupa Matei, capitolul 7 si versetul 7 Domnul Isus a spus urmatoarele cuvinte: “Cereti, si vi se va da; cautati, si veti gasi; bateti, si vi se va deschide.” Domnul Isus nu ne spune aici cat sa cerem. Deci noi putem cere atat cat ne ajuta nivelul de intelegere a problemei (sau viziunea pe care o avem).
Aici sant doar cateva sugestii pentru bisericile romano-americane “concerned with the salvation of their youth”:
1. Sa ofere invatatura Biblica si predici relevante la problemele cu care se confrunta tinerii, in limba pe care Tinerii Romani Americani o inteleg.
2. Sa investeasca in echiparea pastorilor si liderilor de tineret pentru a raspunde la nevoile actuale ale Tinerilor Romani Americani.
3. Sa angajeze suficient personal calificat, care sa se ocupe de tineri nu doar de la amvon
4. Sa ofere claritate cu privire la viziunea de viitor a bisericii
5. Sa involveze tinerii in conducerea bisericilor
6. ……
Domnul sa va Binecuvinteze cu succes in lucrare si cu cele mai bune intentii de viitor. Fratii pastori (chiar si cei ce nu va inteleg) si parintii vostrii se roaga pentru voi.
Pastor Vasile Cinpean
Portland, OR – January 21, 2009

Lucian Nica spunea...

In my opinion, the best thing you can do with older brothers and sisters, you should vote on introducing English in the Church, because you are 80%, and I do not think it will create the split of the church. And if it does, let the unrepentant and those who love Romanian language so much, let them go. Because you do not need idolaters in your church.
Remember your mission is limited in time, the later you introduce English, the more young will be leaving.
Use the law as soon as possible, because it is good and acceptable before God, that the young might understand the Gospel.
This is not your imposing on them the law, but it is God's will for them. Please solve this in this way, because it would be worse if the church remains with 2 members - the pastor and the cleaning lady.

God bless you!

Lucian Nica

Anonim spunea...

26.
From: Pastor Samy Tutac
To: "Tinerii Romani Americani"

Pace si har la toti,
Am citit raportul vostru pe 2008 si sunt impresionat de devotamentul vostru pt. Imparatia lui Dumnezeu si profund afectat de drama prin care treceti.
Din pacate,drama voastra este si drama a mii de tineri romani evanghelici din tara,pt. ca nu doar limba este o piedica in comunicarea cu tinerii ci si limbajul si mai ales spiritul lipsit de dragoste si acceptare de care tinerii au atata nevoie.
Continuati ceea ce ati inceput,dar ramaneti in spiritul dragostei lui Cristos si cred ca Dumnezeu,care iubeste tinerii si se bucura de ei,va va da victorie!
We pray for you! God blees you and your ministry!
Pastor Samy Tutac-Biserica Baptista Betel Timisoara
Coordonatorul deparatamentului de tineret al Uniunii Baptiste din Romania

Anonim spunea...

David:
"How great is our God",
Location: QLD Australia,

This sounds really interesting and I think its something good that should be supported. I was just wondering. Is this just for romanian youth in America????
"We need changes too".

David 001
Australia.

Anonim spunea...

Deuta
Austria,

E bine sa tineti o parte din slujbele voastre si in engleza, astfel e mai usor sa invitati collegi si oameni care nu inteleg romana. Poate ar fi bine sa se amplice metoda asta si aici in Austria, Cu tradusul e mai greu si nu multi sunt dispusi sa traduca in timpul programului fiindca cere foarte mult efort...e mai usor pentru ambele parti sa se faca exercitii de servivi divin si in limba tarii unde se afla adunarea.
"Good job"

Deuta
Austria,

Anonim spunea...

Pace tinerilor !

O incurajare pentru toti romanii americani si canadieni.

Domnul Isus care ne foloseste in lucrarea cu romanii, ne poate folosi si la mintuirea americanilor si canadienilor.

Cu ajutorul Domnului si prin harul Lui, eu un umil pastor roman, am adus la Domnul un numar frumos de canadieni.
I-am botezat in apa si continuu ucenicizarea la diferite nivele.

Mat. 28:19

Pastor: V.B. Muresan

Anonim spunea...

Pace tinerilor ! Sint pastor roman cu multi ani de experienta.Am slujit ca tinar predicator in Romania si Austria.Am slujit ca pastor roman in biserica romana in Canada 15 ani.Acum slujesc ca pastor in biserica penticostala canadiana, in limba engleza de peste 7 ani. Am obtinut doctoratul in 2006. Daca aveti nevoie de slujitor in limba engleza, v-as servi cu placere. Duminica seara nu avem adunare la biserica canadiana. Sint tata a 9 copii intre 15 - 24 de ani. 8 copii sint implicati in slujire in diferite slujirii, iar un fiu este in militarie full time. Ma bucur de voi si va doresc mult succes. Biserica Domnului Isus este chemata sa :- Inalte pe MIntuitorul- Echipeze pe sfintii- Evanghelizeze pe pacatosi. Fie Domnul desfatarea inimii voastre. Cu adinca pretuire,
Pastor V.B. Muresan

Anonim spunea...

Nu as dori sa discut pe aceasta tema, Ma surprins insă nepasarea fratelui Vasile Hozan fata de problema destul de grava a tinerilor romani americani, Cu toate ca nu sunt ei de vina pentru ca nu vorbesc bine limba romana, ci parintii lor.
Se ridica insa o intrebare:
cand, unde si de cine a fost ordinat fratele Vasile Hozan ca pastor?

Anonim spunea...

Va rog respectuoa sa nu-mi mai trimiteti articolele dvs. Eu traiesc in Spania, nu am nici un interes sa citesc articolele dvs. Nu aveti dreptate sa pierdeti timpul argumentand o cerinta. Mai bine ati sluji, decat sa scrieti ceea ce scrieti. Cine vrea sa se pocaiasca primeste Cuvantul si daca este predicat in chineza. Asta este o aiureala. Si noi traim in diaspora.
Domnul sa va deschida mintea si ochii, ca sa vedeti adevaratele nevoi din jurul vostru.
Sper sa nu mai primesc articole si sa-mi respectati cererea.
Cu stima

Anonim spunea...

Ce ziceti fratilor de dragostea care o are sora Alina fata de noi frati eii in Domnul??? Doamne Isuse ai mila de noi de toti si de sora Alina.

Multa pace.

Anonim spunea...

From: Gheorghe Bordeianu.
Studiu biblic:

Mesaj 1:

Stimati tineri crestini, HAIDEM, sa mergem, sa ducem natura Imparatiei Domnului Dumnezeu, in toata lumea. "....Precum in cer asa si pe pamant..." Imparatia Domnului Dumnezeu este privita ca domnia Domnului Dumnezeu care vine in lume sa afirme puterea, gloria, ordinea Sa impotriva dominatiei Satanei. Imparatia Domnului Dumnezeu este mai mult decat mantuire sau Biserica; ea este DUMNEZEU exprimandu-Se cu putere pe Sine Insusi in toate lucrarile Sale. Domnul Dumnezeu incepe guvernarea Sa spirituala asupra pamantului, in inimile si in mijlocul poporului Sau. El vine in lume cu putere. Noi nu trebuie sa sa ne imaginam aceasta putere ca fiind de natura materiala sau politica, ci una spirituala. Imparatia nu trebuie privita ca o teocratie religios-politica; ea nu este o problema de guvernare sociala sau politica asupra natiunilor sau imparatiilor acestei lumi. Domnul Dumnezeu nu intentioneaza, in aceasta vreme, sa rascumpere si sa reformeze lumea prin activitati sociale, politice, prin forta sau actiuni violente. Deoarece Domnul Dumnezeu Se afirma pe Sine Insusi cu putere, lumea intra intr-o criza. Aceasta umple imperiul diavolului de panica, si fiecare este confruntat cu decizia daca se supune sau nu guvernarii Domnului Dumnezeu. Conditia necesara si fundamentala a intrarii in Imparatia Domnului Dumnezeu este concentata in porunca, "POCAITI-VA, si CREDETI IN EVANGHELIE"
Inceputul, patrunderi Domnului Dumnezeu in lumea noastra, cu putere implica:
1. putere spirituala asupra guvernarii si dominatiei Satanei, venirea Imparatiei Domnului Dumnezeu fiind inceputul distrugerii guvernarii Satanei si al eliberarii omenirii de sub puterea demonica si cea a pacatului.
2. puterea de a savarsi minuni si de a vindeca;
3. predicarea evangheliei, dovedind vinovatia in ceea ce priveste pacatul, neprihanirea si judecata;
4. mantuirea si sfintirea acelora care se pocaiesc si cred in Evanghelie;
5. botezul cu Duhul Sfant pentru puterea de a fi vestitor viu al Domnului Isus Hristos;
Imparatia Domnului Dumnezeu nu este pentru aceia care se roaga putin, fac compromis cu lumea, neglijeaza Cuvantul si nu tanjesc dupa cele duhovnicesti, acestia sunt cei care sunt ciuperci. EA , IMPARATIA DOMNULUI DUMNEZEU, este pentru Stejari, pentru oameni ca" IOSIF, NATAN, ILIE, DANIEL si cei TREI PRIETENI AI SAI, MARDOHEU, PETRU SI IOAN, STEFAN, PAVEL, DEBORA, RUT, ESTERA, MARIA, ANA , LIDIA.......... Imparatia Domnului Dumnezeu este a acelora care dau navala, care sunt hotarati sa se desprinda de practicile pacatoase si imorale ale neamului omenesc si care se intorc la Domnul Isus Hristos, la Cuvantul Sau si la caile neprihaniri Sale. Experimentarea Imparatiei Cerurilor si toate binecuvantarile ei solicita staruinta serioasa si efort constant, o lupta a credintei insotita de o puternica vointa de a rezista Satanei, pacatului si oricarei tovarasii pacatoase. O dovada de netagaduit a faptului ca cineva experimenteaza Imparatia Domnului Dumnezeu este trairea unei vieti, a neprihanirii, a pacii si bucuriei in Duhul Sfant. Sfanta Scriptura invata cu claritate ca dorinta Domnului Isus Hristos pentru ucenicii Sai este sa faca lucrari miraculoase in timp ce propovaduiesc Evanghelia Imparatiei Domnului Dumnezeu.
Domnul Isus Hristos a promis ca autoritatea, puterea si prezenta Sa ne vor insotii astfel incat sa luptam impotriva imparatiei Satanei.
NOI, trebuie sa eliberam oamenii din robia in care se afla,
- prin predicarea Evangheliei,
- prin trairea unei vieti neprihanite, si
- prin savarsirea semnelor si minunilor prin puterea DUHULUI SFANT.

Duhul Sfant se manifesta printr-o varietate de daruri spirituale date credinciosilor, pe care DOMNUL DUMNEZEU lea randuit in Biserica;
- Manifestari ale Duhului Sfant prin credinciosi individuali.
- Darurile pentru slujire in Biserica.
Cu dragoste in Isus Hristos

Mesaj 2:

Dragii mei tineri,
In cartea Galateni 5; 16 -26, sunt scrise un contrast intre felul de viata al crestinului calauzit de Duhul Sfant si acela al naturii umane pacatoase. Sfantul Pavel care a scris aceasta carte nu numai ca dezvolta subiectul general al diferentei dintre cele doua feluri de viata, prin sublinierea ca Duhul Sfant si firea pamanteasca sant in razboi unul cu alta, dar el include o lista specifica atat a faptelor firii pamantesti cat si roade ale Duhului Sfant. Aceste lucruri care sunt legate de faptele firi pamantesti, trebuiesc abandonate, alungate, din viata fiecarui om, iar in locul lor trebuiesc puse roadele Duhului Sfant.

A. FAPTELE FIRII PAMANTESTI. Firea pamanteasca, este elementul pacatos al naturii umane cu dorintele ei corupte. Ea ramane in crestin dupa convertirea sa si reprezinta un inamic de moarte pentru el, Romani 8;6-8,13, Galateni 5;17-21. Aceia care savarsesc faptele firii pamantesti nu pot fi in Imparatia Domnului Dumnezeu. De aceia crestinul trebuie sa reziste faptelor firii pamantesti si sa le nimiceasca printr-o continua lupta dusa prin puterea Duhului Sfant.

FAPTELE FIRII PAMANTESTI includ:
1. PREACURVIA, adica relatii sexuale ale unei persoane casatorite cu altcineva decat sotul sau sotia sa Exod 20;14, Matei 5; 31-32
2. CURVIA, adica comportament si relatii sexuale imorale, aceasta mai presupune a gasi placere in ilustratii, filme sau scrieri pornografice Fapte 15; 20,29, 1 Corinteni 5;1
3. NECURATIA, adica pacate sexuale, fapte rele si vicii incluzand ganduri si pofteale inimii Efeseni 5;3, Coloseni 3;5,
4. DESFRANAREA, adica senzualitate, urmarirea unor pasiuni si dorinte pana la limita la care nu mai exista rusine sau decenta publica 2 Corinteni 12;21,
5. INCHINAREA LA IDOLI, asdica venerarea duhurilor, persoanelor sau chipurilor cioplite,de asemenea incredere in vreo persoana, vreo institutie sau vreun lucru ca avand autoritate egala sau mai mare decat cea a lui Dumnezeu si a cuvantului Sau Coloseni 3;5.
6. VRAJITORIA, adica farmece, spiritism, magie neagra, venerarea demonilor si folosirea drogurilor, Exod 7;11-22, Apocalipsa 9;21; 1Apoc.8;23
7. VRAJBA, adica intentii si fapte ostile, antipatie sau dusmanie duse la limita.
8. CEARTA, adica neintelegere, adversitate, o lupta pentru intaitate, Romani 1;9,
9. ZAVISTIA, adica resentiment, invidie pentru succesul altuia Romani 13;13.
10, MANIA, adica furie sau manie exploziva care se manifesta, se transforma in cuvinte si fapte violente, Coloseni 3;8,
11. NEINTELEGEREA, adica ambitie egoista si urmarirea puteri, Filipeni 1;16-17,
12. DEZBINARILE, adica introducerea de invataturi amagitoare, Romani 16;17,
13. CERTURILE DE PARTIDE, adica divizare in interiorul adunarii in grupuri egoiste sau partide care distrug unitatea Biserici, a familiei, 1 Corinteni 11;9
14. PIZMELE, adica aversiune,ranchiuna,fata de o persoana care are ceva, la care ravneste cel care pizmuieste,
15. UCIDERILE. adica omorarea unei persoane,
16. BETIILE, adica slabirea controlului mental sau fizic prin consumarea alcolului,
17. IMBUIBARILE, adica ospete excesive, chefurile, petrecerile la care se consuma alcol, droguri si altele asemanatoare.

Comentariul lui Pavel asupra faptelor firi pamantesti este aspru si viguros, oricare din asa numitii crestini care se angajeaza in asemenea activitati si practici, isi impiedica intrarea la Domnul Dumnezeu, adica el nu poate sa aiba parte de mantuirea vesnica.

Dragi mei, in mailul urmator voi trimite opusul firii pamantesti adica ROADA DUHULUI, Roade, care trebuie sa aiva orice crestin, sau om care zice ca iubeste pe DOMNUL DUMNEZEU.
Fiti binecuvantati,

Mesaj 3:

Dragii mei,
In al doilea mesaj, va trimisesem fata hidoasa a pacatului, a oamenilor care traiesc fara Dumnezeu, departe de Dumnezeu..
Astfel de oamenii au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lacomie, de rautate, plini de pizma, de ucjdere, de inselaciune, de porniri rautacioase, sant soptitori, birfitori,, uratori de Dumnezeu, obraznici, trufasi, laudarosi, nascocitori de rele, neascultatori de parinti, fara pricepere, calcatori de cuvant, fara dragoste fireasca, NEINDUPLECATI, fara mila.
Si, macar ca stiu hotararea lui Dumnezeu, ca cei ce fac astfel de lucrurii, sant vrednici de moarte, totusi, ei nu numai ca le fac, dar si gasesc de buni pe cei care le fac.

Opusul acestei hidosenii a pacatului, a faptelor firii pamantesti, este; ROADA DUHULUI,
Roada frumusetii oamenilor care traiesc cu Dumnezeu si pentru Dumnezeu. Aceasta roada apare in crestini, cand ingaduie Duhului Sfant sa calauzeasca si sa influenteze vietile lor intr-o asemenea masura incat distrug puterea pacatului, in special faptele firii pamantesti si umbla in PARTASIE CU DUMNEZEU, Romani 8;5-14, 2 Petru 1;4-11

B. ROADA DUHULUI CUPRINDE;
1. DRAGOSTEA, adica urmarirea celui mai mare bine pentru o persoana, fara motivatia unui castig personal. 1 Corinteni 13,
2. PACEA, adica linistea inimii si a mintii bazata pe cunostinta ca totul este bine intre credincios si Tatal sau ceresc, Romani 15;33, Evrei 13;20
3. INDELUNGA RABDARE, adica suportare, ingaduinta, fiind incet la manie sau disperare, Efeseni 4;2, Evrei 12;1,
4. BUNATATEA, adica lipsa dorintei de a face rau cuiva sau de ai priduce suferinta, suparare, Efeseni 4;32 , Coloseni 3;12,
5. BUCURIA, adica sentimentul de multumire deplina bazat pe dragostea, indurarea, binecuvantarea, promisiunile si prietenia lui Dumnezeu care apartin acelora care cred in Hristos, Psalmul 119;16
6. FACEREA DE BINE, adica o actiune plina de rivna pentru adevar si dreptate, precum si o ura pentru rau Matei 21;12-13,
7. CREDINCIOSIA, adica fidelitate, loialitate, adeziune statornica fata de o persoana, de care cineva este unit prin fagaduinta, incredintare, corectitudine si sinceritate, Matei 23;23, Tit 2;10
8. BLANDETEA, adica abtinerea insotita de putere si curaj 1Petru 3;15, Matei 23,
9. INFRANAREA POFTELOR, adica a avea control sau autoritate asupra propriilor dorinte si pasiuni, inclusiv fidelitate fata de legamantul casatoriei, de asemenea aceasta virtute presupune curatie, castitate, 1Corinteni 7;9, Tit 1;8, CRESTINII pot, de fapt trebuie, sa practice aceste virtuti neincetat; ei nu vor descoperii niciodata o lege care sa le interzica trairea in conformitate cu aceste principii. Nu exista nici o participare la salvarea sufletelor si Gloria Domnului Dumnezeu, fara parasirea placerilor pamantesti care atrag inimile departe de Domnul Isus Hristos si de intimitatea SA. Domnul Dumnezeu are o dragoste adinca, plina de afectiune pentru voi, are o profunda compasiune pentru voi, Domnul Dumnezeu doreste, sa fiti ai Lui, dar trebuie sa intrati si sa ajungeti la El, la Domnul Dumnezeu, prin usa care se cheama; ISUS HRISTOS.

Fiti Binecuvantati,
Pe curand
Cu dragoste,
Gheorghe Bordeianu

Anonim spunea...

.......... nu stiu ce sa zic... dar totusi zic .... Domnul sa dea lumina... sa ne deschidem ochi sa vedem lucrurile asa cum sunt....... Domnul va cere socoteala fiecaruia pentru ceea ce facem,.... deci noi fiecare in parte trebuie sa veghiem asupra cai noastre....... si mai ceva... hrana spirituala trebuie sa fie zilnic nu numai duminica... Dumnezeu nu are nevoie de credinciosi "de duminica" deci cu o jumatate de ora duminica nu poti iesi biruitor in lupta de zi cu zi pe care o avem de dus, nu cu frati pentru ca noi nu avem de luptat imporiva carnii si sangelui ci impotriva capeteniilor, impotriva domniilor, impotriva stapanirilor intunericului acestui veac, impotriva duhurilor rautatii care sunt in locurile ceresti.(efeseni 6:16)deci trebuie sa traim zi de zi in partasie cu Dumnezeu (in camaruta). E adevarat ca e importanta partasia cu frati dar daca noi ne facem partea noastra Dumnezeu cu siguranta va lucra. Cercetati Scriptura (biblia) caci ea are si astazi putere ca e cuvantul lui Duneeu si de aici poti lua hrana pentru suflet tu oricare ai fi, tanar sau batran. Inaintea lui Dumnezeu nu te vei putea dzvinovati ca fratele cutare sau cutare nu tia spus in nu stiu ce limba Cuvantul. Cine il cauta pe Isus cu adevarat Il gaseste.... Cautati si veti gasi bateti si vi se va deschide................ Domnul sa dea lumina amin. Eu sunt o tanara si nu prea am avut posibilitatea sa merg la adunre dar acasa in camaruta am crescut in credinta Domnul a vazut totul si acum a prilejul sa merg la adunare s sa I-L pot cunoaste mai de aproape EL a lucrat eu doar am persistat in rugaciune si credinta.......
DOMNUL SA LUCREZE MULTA PACE

Anonim spunea...

Stimata sora Adina!
Iti multumum pentru mesjul tau, Domnul Isus sa te binecuvinteze. Am dori sa clarificam cateva nelamuri care le-am observat in mesajul tau: In ce priveste cerea noastra de-a se predica si-n limba engleza, sa stii ca noi nu cerem aceasta pentru noi cei care stim romaneste si scriem aceste articole. Predica si-n limba engleza cerem pentru generatia noastra. Pentru miile de tinerii romani-americani si canadieni care se pierd din lipasa de cunostinta, datorita faptului ca frecventeaza bisericile noastre si nu inteleg mesajul Evangheliei in limba romana. Majoritatea au auzit de Dumnezeu, dar nu au ajuns la nivelul ca intradevar sa-L cunoasca pe Dumnezeu. Multi frati cred: ca daca te-ai nascut in familie de pocaiti esti pocait. Sa stii ca cine a crescut in familii de pocaiti, nu este neaparat pocait!!! Cine a mers de mic la adunare nu face parte neaparat din Biserica!!! Pocainta nu se mosteneste si nici nu e transmisibila ca o boala!!! Credinta vine in urma auzirii cuvantului! (Romani: 10 cu 17). Deci daca auzirea cuvantului se face intr-o limba neinteleasa de tineri, cu siguranta nici unul nu se va intorce la Dumnezeu. Este ceva logic, nu??? Deci acesti tineri nu vor ajunge niciodata la nivelul tau, "spuneai mai sus ca nu ai avut posibilitaea sa mergi la biserica si totusi ai ramas linga Dumnezeu studiind Biblia in camaruta ta". Traind in America sau Canada noi credem ca ar fi normal sa se vestesca Evanghelia si in limba Engleza, ca toti tinerii sa inteleaga cuvantul si sa-l primeasca in inima! Noi stim ca 30 de minute pe saptamana nu este suficient, dar ne-am bucura daca ne-ar da cel putin atat, nu-i prea mult, dar este totusi mai mult decat nimic. Daca ve-i ctii cele peste 180 de mesaje primite la articolele noastre, http://www.tineriiromaniamericani.blogspot.com/ vei afla cat taraboi s-a format pentru aceste 30 de minute cerute de noi. Ne intrebam ce se va intampla daca vom cere pastorilor nostri 35 de minute sau chear mai mult. Cu siguranata ca ne vor scote afara din bisericile romane pe toti tinerii, inclusiv cei care stim romaneste. Sa stii ca versetul din Luca 3 cu 11 "Cine are doua haine, sa imparta cu cine n'are nici una".... nu este valabil pentru generatia de crestini a secolului XXI. In secolul nostru crestini care au doua haine vor trei si cei ce au 11 ore la saptamana mesaj in limba romana, vor 12 ore tot in limba romana. Cat despre tinerii, pentru noi frati nostri au un alt veset: Luca 19 cu 26:... "Va spun ca celui ce are, i se va da, iar celui care nu are i se va lua chiar și ce are"! Ce interesanti suntem noi oameni, interpretam Biblia in favoarea noastra, ne pretindem crediciosi si credem ca toti v-om mosteni raiul. Ce mare inselaciune........

Iti multumim din inima Adina, multa pace.

Anonim spunea...

Mesaj 4. Continuare:

Stimati tineri,

DUHUL SFANT, Se manifesta printr-o varietate de daruri spirituale date credinciosilor,
Randuiala si slujbele din Biserica, nu este formata doar din; preoti, pastori, aplaudaci, raspandaci, enoriasi...
DOMNUL DUMNEZEU a randuit in Biserica, madulare, slujbe pentru desavarsirea sfintilor, putere de a sfarama, de a infrange puterea domeniului lui Satana si restabilirea puterii Imparatiei Domnului Dumnezeu,
Stimati tinerii,
TREBUIE, CERETI, INSISTATI, CAUTATI, sa fiti echipati, de DOMNUL DUMNEZEU cu ceia ce EL, DOMNUL DUMNEZEU a randuit in BISERICA; 1 CORINTENI 12
- APOSTOLI, PROOROCI, INVATATORI, cei care au DARUL MINUNILOR, VINDECARILOR, AJUTORARILOR, CARMUIRILOR, VORBIRII IN FELURITE LIMBI.
- MANIFESTARI ALE DUHULUI SFANT

Alergati, si doriti sa fie in Bisericile dumneavoastra, sa fiti imputerniciti de Duhul Sfant si sa slujiti Biserica, IMPARATIA DOMNULUI DUMNEZEU intr-un mod deosebit. Prin a fi:
- APOSTOL, astazi mesager insarcinat sa fie misionar sau pentru alte responsabilitati speciale, ca; Barnaba, Tit, Epafrodit, Iacov fratele Domnului Isus Hristos...........
- PROROC, adica cel care vorbeste sub inspiratia Duhului Sfant, aducand Bisericii un mesaj de la Dumnezeu, si a caror motivatie si preocupare este viata spirituala si puritatea Bisericii; exemplu lui: Ilie, Elisei, Petru, Agab, Luciu, Iuda si Sila.................
- EVANGHELIST, cei inzestrati de Dumnezeu sa vesteasca celor nemantuiti Evanghelia,
uitativa la; Filip, Pavel..........
- INVATATOR, cei inzestrati sa explice si sa lamureasca Cuvantul lui Dumnezeu pentru zidirea Bisericii, exemplu; Pavel, Apolo, Timotei................
- PASTOR (batran sau supravegheator) cei alesi si inzestrati sa supravegheze Biserica si sa ingrijeasca de nevoile ei spirituale; exemplu, Tit, Gaiu, Ioan, Timotei................
- MANGAITOR, cei inzestrati sa dea mangaiere prin fapte milostive, oamenilor suferinzi,
exemplu lui Pavel, Dorca................
- DARUITOR, cei inzestrati ca sa dea gratuit resursele lor pentru nevoile oamenilor lui Dumnezeu, exemplu lui Barnaba, Crestinii din Macedonia sau Ahaia.........
- SFATUITOR, cei inzestrati ca sa indemne pe alti crestini la o credinta si la o dedicare mai profunda pentru Hristos, la o mai deplina manifestare a Duhului Sfant si a raoadei Lui, si la o mai completa separare de lume, ca; Timotei, Tit, Petru, Pavel,................
- AJUTATOR, cei inzestrati pentru diverse fapte de ajutorare, exemplu, Lidia, Gaiu
PRIN:
Manifestari ale Duhului Sfant prin credinciosi individuali,
Trebuie sa aveti in Biserica, trebuie sa fie in dumneavoastra, astfel de manifestari ale Duhului Sfant;
- VORBIREA DESPRE INTELEPCIUNE, o rostire de la Duhul Sfant care aplica Cuvantul sau intelepciunea lui Dumnezeu la o situatie specifica, Ea nu este, insa, ceva asemanator cu insusirea de a avea, in trairea zilnica, intelepciunea Domnului Dumnezeu. Aceasta este obtinuta prin studiu staruitor si meditatie asupra cailor lui Dumnezeu si a Cuvantului, si prin rugaciune, Iacov 1;5-6, exemplu lui Stefan, Iacov........
- VORBIREA DESPRE CUNOSTINTA, o rostire de la Duhul Sfant care descopera cunostinta despre oameni, imprejurari sau adevarul biblic, exemplu lui Petru cu Anania..
- CREDINTA, credinta supranaturala impartasita de Duhul Sfant, facand pe un crestin in stare sa creada ca Dumnezeu savarseste minuni, ex. femeia cananeanca.........
- VINDECAREA, restaurarea sanatatii fizice a cuiva, prin mijloace divine, supranaturale,
exemplu, minunile Domnului Isus Hristos, sau ale apostolilor..........
- MINUNILE, putere supranaturala divina de a schimba cursul naturii, inclusiv scoaterea demonilor, Ele includ acte divine in care Imparatia Domnului Dumnezeu este manifestata impotriva Satanei si a duhurilor rele,Exemplu minunile Domnului Isus Hristos.................
- PROFETIA, o aptitudine temporara speciala de a prezenta un cuvant, o avertizare, un indemn sau o descoperire din partea Domnului Dumnezeu, sub calauzirea Duhului Sfant, Prorocia este un dar special care imputerniceste un credincios sa aduca un cuvant sau o descoperire in mod direct de la Domnul Dumnezeu sub indemnul Duhului Sfant exemplu lui; Elizabeta, Zaharia, Petru, cele 4 fice ale lui Filip, Agab.............
- DEOSEBIREA DUHURILOR, abilitatea speciala data de Duhul Sfant,de a judeca si discerne daca profetiile si indemnurile sant sau nu de la Duhul Sfant, Spre sfarsitul vremurilor cand invatatorii mincinosi se vor inmulti si denaturarea Crestinismului Biblic se va accentua, acest dar va fi extrem de important pentru Biserica.
exemplu lui Petru, Pavel...............
- VORBIREA IN LIMBI, exprimarea cuiva, la nivelul duhului ca o manifestare supranaturala sub calauzirea Duhului Sfant, intr-o limba care n-a fost invatata sau cunoscuta, exprimarea se poate face, fie intr-o limba vorbita existenta, fie intr-o limba necunoscuta pe pamant, exemplu limbi ingeresti, exemplu lui Corneliu si familia sa.......
- TALMACIREA LIMBILOR,, aptitudinea si interpretarea vorbirii in limbi, 1 Cor.14.5...........
Dorinta Domnului Isus Hristos pentru crestini autentici, pentru ucenicii Sai este sa faca lucrari miraculoase in timp ce propovaduiesc Evanghelia Imparatiei Domnului Dumnezeu
"ADEVARAT, ADEVARAT, va spun ca, cine crede in Mine, va face si el lucrarile pe cari le fac EU; ba inca va face altele si mai mari decat acestea; pentruca Eu ma duc la Tatal, si orice veti cere in Numele Meu voi face, pentruca Tatal sa fie Proslavit in Fiul. Daca veti cere ceva in Numele Meu, VOI FACE"
Deci:
Dorinta si scopul Domnului Isus Hristos sant ca aceia care IL urmeaza sa faca si ei lucrarile pe care le-a savarsit EL, Domnul Isus Hristos,
Duhul Sfant este Duhul Adevarului, findca El este Duhul lui Isus care este adevarul.
Duhul Sfant nu va fi Mangaitorul celor care sunt indiferenti sau sovaelnici in consacrarea adevarului.

Fiti binecuvantati, stimati tineri;" oi, mei, melusei", ai Domnului Isus Hristos,
Cu stima, in Dragostea Domnului Dumnezeu,
Gheorghe Bordeianu
Bacau-Romania

Anonim spunea...

Multa pace,
Cred si eu ca acest articol este prea lung, repetitiv, dar idea ar putea fi concisa intr-un articol mai scurt.
Vreau sa afirm ca sunt de acord ca este necesar vestirea Cuvantului si in limba engleza in bisericile romane din SUA, dar nu in masura pe care o cereti voi.
Trebuie sa intelegem ca nu toate familiile care au venit din Romania in SUA au acest model pe care voi il propagati. Trebuie sa intelegeti ca nu toti tinerii romani, nascuti in SUA, sunt analfabeti in limba romana. Stiu personal multi tineri nascuti in SUA, si totusi stiu sa vorbeasca limba romana. Din tinerii (romani) nascuti in SUA pe care ii cunosc eu, cred ca 90% chiar daca nu vorbesc limba romana foarte bine, totusi inteleg cel putin 80% din limba romana. Ei inteleg limba, dar nu pot sa vorbeasca asa corect in romaneste. Majoritatea stiu chiar sa vorbeasca, dar nu vor, fiindca sunt comozi, ori considera ca limba romana este inferioara.
Parerea mea este urmatoare:
1. Parintii sunt responsabili de viata spirituala a copiilor lor! Nu pot sa cred argumentul vostru fatal impotriva acestei idei? Oare nu este clar ca parintii au responsabilitatea inaintea lui Dumnezeu fata de cresterea spirituala a copiilor lor? NU BISERICA, nici PASTORUL, nici LIDERUL DE TINERI NU SUNT responsabili de viata spirituala a tinerilor, ci tata si mama. Sa va intre asta bine in cap.

2. Deci daca parintii sunt responsabili de viata spirituala a copiilor lor, au doua optiuni:
a) Sa invete copiii limba romana de mici, astfel incat sa fie capabili sa vorbeasca cel putin doua limbi. Este posibil, sunt mii de exemple. Cum pot oare unii canadieni sa vorbeasca si Franceza si Engleza? Cum pot olandezii sa vorbeasca cate trei limbi? Daca parintele doreste sa fie parte din comunitatea romaneasca din SUA, atunci sa isi invete copiii limba Romana, si sa frecventeze biserica "ROMANA" (penticostala, baptista, etc). Nu trebuie decat sa citesti numele bisericii si iti dai seama ca aceea biserica are programul in limba ROMANA. In acest caz, situatia rezolvata.
b) A doua optiune este, ca parintele sa nu se sinchiseasca sa invete pe copil limba romana, ci sa ii puna televizorul in fata, sa ii puna internetul in fata, si sa lase pe altii sa ii educe copiii. Parintii au optiunea sa isi invete copiii doar limba engleza. Dar in cazul acesta, ei fiind responsabili de viata spirituala a copiilor lor, sa aleaga o biserica care are program in limba engleza! Logic? Nu sa mergi intr-o biserica romana, si sa ai nesimntita pretentie ca ei sa isi schimbe identitatea de dragul tau. Fiindca parintii stiu si eu deja engleza, nu ii opreste absolut NIMIC sa aleaga dintre miile de biserici cu program in limba engleza, o biserica pe care sa o frecventeze. IN plus oricum n-i se scot ochii ca bisericile americane sunt mult mai bune, au programe mult mai folositoare. Nu va opreste nimeni sa va luati familia si sa frecventati biserica cu program in limba engleza. Parintii isi i-au copii de mana si ii duc la biserica cu program in limba engleza, astfel nu se "PIERD PE DRUM". Situatia incheiata.

3. Ultimul punct este referitor la pretentia voastra. "30 de minute predica in limba engleza"! Ceea ce cereti voi este o aberatie. Deja aproape 60% din cantarile care se canta in bisericile "romanesti" sunt in limba engleza. De obicei la un program doar "40 de minute" sunt rezervate Cuvantului. Voi defapt cereti ca 80% in predica sa fie in limba engleza! Stiti defapt ca unul din scopul unei biserici cu program intr-o limba paterna (alta decat engleza) este defapt sa promoveze acea limba, sa extinda vocabularul ascultatorilor, si asa mai departe. Scopul bisericilor cu program in limba romana este ca apartinatorii acelei biserici "SA NU UITE" limba romana, ci sa PRACTICE aceea limba, sa ii dezvolte vocabularul. Deci atunci cand iti aduci copiii la biserica cu program in limba romana, ii ajuti sa invete mai bine romaneste!. Acesta desigur este scopul secundar, fiindca scopul principal este Partasia Frateasca si vestirea Cuvantului. Cei care vor sa vesteasca Cuvantul in limba engleza, nu au decat sa frecventeze biserica cu program in limba engleza. Cei care vor sa vesteasca Cuvantul in limba romana (si sunt multi romani care nu il cunosc pe D-zeu aici in SUA, care inca inteleg limba romana), sa frecventeze biserica cu program in limba romana.

Ar mai fi multe de spus, dar cred ca deja am deraiat si eu cu scrisul prea lung :(

Anonim spunea...

Waste of time!!!

Imi pare rau sa va spun lucrul acesta dar cam asta faceti in cel mai bun sens al cuvantului.De ce nu puteti invata ROMANESTE? De ce nu va puteti tine limba voastra si incercati sa aduceti alte influente care nu isi au rolul in biserica?In primul rand ca si roman sunt mandru de limba mea romana pe care o stiu.Si in US military, am fost mandru ca am putut sti ceva mai mult decat toti:limba romana.Este o rusine pt cel care se numeste roman si nu poate cel putin intelege si vorbi limba aceasta.Chiar daca vreti sa "nu pierdeti tineretul romano american" ati fi putut sa o faceti in alt fel,decat sa atacati intrun fel mizerabil oameni slujitori din Biserica Domnului.RUSINOS si cereti Domnului intelepciune de la EL.Ca faceti parte dintro natiune aparte ar trebui sa pretuiti acest lucru si nu vice versa.

Anonim spunea...

Personal cred că nu limba neapărat a adus tineretul în starea aceasta.
Interesul părinţilor a scăzul în ce priveşte educarea spirituală, crescînd în ce priveşte """""punerea pe picioarele proprii""""" dacă eu nu am avut să aibă ei!!!!!!
NOI NU AM AVUT:PORTOCALE,BANANE,MAŞINI,DOLARI,BLUGI,..ETC
DAR AM AVUT UN DUMNEZEU DE CARE NE-AM TEMUT ŞI I-AM FĂCUT VOIA FĂRĂ ŞOVĂIRE CREZÎND SCRIPTURA MOTA-MO.
TINERI NOŞTRI AU CRESCUT CU PORTOCALE,BANANE,MAŞINI,DOLARI,BLUGI,..ETC DAR LE LIPSEŞTE UN DUMNEZEU DE CARE SĂ SE TEAMĂ ŞI SĂ-L SLUJEASCĂ DUPĂ SCRIPTURĂ, NU DUPĂ SISTEMUL OCCIDENTAL CARE NU A DAT NICI UN RANDAMENT ÎN CALITATEA SFINŢENIEI.

Mirci Pricop spunea...

Dear Brothers, I keep receiving these newsletters from you and I asked myself if I can do anything about that. I think I will pray, but I would like to do more. My name is Mirci Pricop and I graduated from The Independent Baptist College of Romania, or the new name, The Independent Baptist College of Europe. I graduated 2 in 2008 and I got married last year. God called me to be an evangelist. Right now I came in Spain to work for 6 weeks and I was invited to a few Romanian baptist churches and in Romania I serve in a small independent baptist church in Stei, Bihor and I work also with an American missionary helping him in his ministry among the gypsies.

Whenever I am invited to preach somewhere I do my best to help. I am young and inexperienced but I have the desire to preach to Romanians in Romania or other countries. Besides my prayer for you, if there is anything for any Romanian church that you know of as far as Evangelistic efforts is concerned, please let me know. THIS IS NOT A WAY TO GET TO NORTH AMERICA. PLEASE DON'T GET ME WRONG. MY MINISTRY IS MAINLY IN ROMANIA. But, if I can help please let me know. May the Lord bless you!
Mirci Pricop.