Destinul tragic, al Tinerilor Crestini din Diaspora Romana:

Iubiti frati romani, spre deosebire de toate stirile crestine din lumea virtuala, publicatiile noastre reprezinta o drama tragica, care caracterizeaza si ilustreaza vieti reale, ale crestinilor romani din Diaspora. Articolele noastre reprezinta un conflict foarte complex si puternic, cu intamplari si situatii tragice, care se da intre doua generatii crestine. Cea mai afectata si lovita-n soarta generatie suntem noi, tinerii romani nascuti sau crescuti in America si Canada, care de ani de zile ne luptam pentru: supravietuire, recunoastere si acceptare in bisericile romane. A doua generatie sunt frati mai in varsta si pastorii nostri, care de-o viata se lupta din rasputeri, pentru a-si pastra si mentine: pozitiile dominante, puterea totala, si controlul absolut in bisericile dansilor. Pastorii si lucratorii nostri in general, datorita impotentei dansilor de-a predica si-n limba engleza, eii sunt ingroziti ca vor fi inlaturati de la putere de catre generatia tanara, si ca rezultat isi vor pierde functiile si salarul. Frati mai invarsta si batrani din poporul roman sunt inspaimantati, ca acceptandune si pe noi isi vor pierde: limba, cultura, oboceiurile si traditiile romanesti din biserici. Noi tinerii traim groaza de-a fi respinsi si alungati, groaza unui necunoscut care ne pandeste la usa, groaza izolari si a singuratati din bisericile romane, cat si pericolul de-a ne pierde pentru todeauna de la credinta... Cititi in continuare...

vineri, 15 august 2008

Apelul Tinerilor Romani Americani catre familiile crestine din America si Canada:

.
Apelul "Tinerilor Romani Americani",
catre familiile crestine, din Statele Unite si Canada.
"Tinerii Romani Americani"
tineriiromaniamericani@yahoo.com
Stimati frati, surori si iubiti parinti!
Am dori sa va aducem la cunostinta, ca in luna Ianuarie anul 2007, la cererea "Tinerilor Romani Americani" si a mai multor parinti crestini, din Statele Unite si Canada, sa pornit lucrarea de ajutor pentru generatia tanara. Motivatia pentru care facem aceasta, sunt pierderile care au loc in bisericile romane americane si dorinta noasra ca toti tinerii romani din Statele Unite si Canada, sa poata sa ramana inpreuna cu familiile lor, in bisericile noastre. In ultimi ani, am perdut un numar considerabil de tineri, datorita faptului, ca dintr-un motiv sau altul, majoritatea dintre eii nu inteleg suficient limba romana. Iar pastori si lucratori romani din bisericile noastre din: comoditate, patriotism sau lipsa de cunoastere a limbi engleze, renunta sa ajute aceasta generatie tanara, care, este de doua ori mai mare la numar, decat generatia fratilor mai in varsta. Noi credem ca este corect si crestineste, sa ajutam acesti tinerii. In primul rand sunt copii si nepoti dvs. crescuti in bisericile romane. In al doilea rand, sunt viitorul de maine al bisericilor noastre.

Ca de inceput, lucrarea noastra a constat, in publicarea prin internet si trimeterea prin email-uri, a unui apel cu titlul: "
Drama Tinerilor Romani din America" , aderesat bisericilor romane si pastorilor nostri. Prin acest articol ne-am exprimat dorinta, ca in Bisericile Romane-Americane sa se predice si in limba engleza, si aceasta datorita faptului, ca majoritatea tinerilor, nu inteleg mesajul evangheliei in limba romana. Ne-am straduit pe cat posibil, ca din dragoste si mult respect, sa apelam la mila fratilor romani si a pastorilor de aici; adresand in detalii nevoile si cerinta "Tinerilor Romani Americani", cat si dorinta lor de a intelege mesajul Evangheliei in bisericile romane.

Datorita faptului, ca cerinta noastra a fost legata de mantuirea sufletelor si salvarea tinerilor pentru Cer; ne-am asteptat, ca dorinta noastra, sa fie intampinata cu multa dragoste si suport, atat din partea fratilor mai in varsta, cat si a pastorilor nostri. Credeam pentru inceput, ca tot ceia ce este, e doar o mica neantelegere si ca motivatia lipsei de predici si in limba engleza in bisericile noastre, se datoreaza faptului, ca nu toti frati stiu, ca noi dealfel nu intelegem mesajul evangheliei in limba romana. Articolul nostru, nu a fost trimes la familiile crestine cu copii din Statele Unite sau Canada, ci doar la niste oameni importanti ai lui Dumnezeu. Cu toate acestea, am primit un numar foarte mare de raspunsuri la articolul nostru, si majoritatea dintre ele, au fost raspunsuri pozitive in favoarea tinerilor. Frati minunati din mai multe biserici ne-au scris, ca si eii vad si inteleg nevoile si cerintele tinerilor crestini, si ne asigura de suportul si dragostea lor. Scurta ne-a fost bucuria, cand am inceput sa primim raspunsuri la articolul nostru, de la pastori romani din Statele Unite si Canada. Nu ne-am asteptat, ca omeni ai lui Dumnezeu, care au o trimetere speciala de a aduce suflete la mantuire, sa se impotriveasca atat de mult, pentru o cauza atat de dreapta. Ni s-au spus multe despre tinerii, si s-au adus multe insulte la adresa lor, cat si la adresa dvs. ca parinti, incercand prin acestea sa motiveze perderile care au loc, in bisericile romane-americane.

In articolul noastu, ne-am exprimat dorinta si am cerut pastorilor romani- americani, doar un singur lucru: "30 de minute predica si in limba engleza la serviciile divine". Si aceasta din dorinta tinerilor, de a ajunge sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa intelega legea Lui. Da intradevar uni frati ne-au atentionat de faptul, ca ridicand acest subiect, ne vom inrola intr-o lupta. Sa stiti, ca n-am purut sa credem aceasta. Nu ne-am gandit vre-o data, ca cererea noastra de "30 de minute predica si in limba engleza", sa se va transforma intr-o lupta a doua generatii si a pastorilor nostri, si ca aceasta lupta va dura ani de zile. Realizam tot mai mult si ne-am convins, ca da intradevar, salvarea acestei tinerii generatii pentru Dumnezeu, este o lupta continua. Inpotrivirile sunt multe si lupta e destul de mare, multi tineri sunt raniti sufleteste si foarte descurajati. Sa stiti iubiti frati, ca nici Diavolul nu doarme, si lui ii este frica ca tineri o sa ajunga sa-L cunoasca pe Dumnezeu si o sa inteleaga legea Lui. Poate uni, nu intelegeti motivatiea acestei miscari. Am dori sa va spunem, ca noi am studiat mult pierderea tinerilor din bisericile romane-americane. Am ajuns la concluzia, ca nu neaparat tineri sunt vinovati de aceasta cauza; dimpotriva, eii au devenit victime Comunitati Romane si a bisericilor noastre.

Am vrea sa stiti iubiti parinti, ca noi am discutat problema tinerilor cu mai multi frati si surori, cat si cu un numar destul de mare, dintre pastori romani de aici. In general, toti frati si surorile, realizeaza de necersitatea si a limbi engleze in bisericile noastre si vad pierderile care au loc, cat si motivatia pentru care, "Tinerii Romani Americani" pleaca din bisericile romane. Din discutiile si corespondenta noastra aflam: ca aceasta o realizeaza chiar si pastori romani din Statele Unite si Canada. Problema lor este: ca majoritatea dintre eii, nu pot sa ofere prea multe acestei tineri generatii. Si aceasta datorita faptului, ca dansi nu se simt comfotabili, sa predice si in limba engleza. Realizam tot mai mult, ca din motive personale, acesti frati se opun si se inpotrivesc ideii, ca alti frati capabili, sa faca aceasta lucrare. Majoritatea prefera mai de graba, ca tinerii sa plece si sa nu-i ispiteasca cu problema lor de limba. Ca sa motiveze pierderile care au loc, majoritatea pastorilor nostri, vin cu tot felul de scuze si acuzari, aruncand vina pe tineri, (pentru faptul ca nu au invatat romaneste), cat si pe dvs. ca partinti (de ce nu ia-ti invatat limba romana).

Fiti intelepti iubiti parinti, nu va trimeteti copii in Iad, acceptand ideia ca tineri sunt vinovati, pentru ca nu au invatat suficient romaneste. Si aceasta, pentru ca v-o spune un pastor roman, care a venit in America de mai bine de 20 de ani, (inainte ca acesti tineri sa fie nascuti) si inca nu poate sa predice si in limba engleza. Am vrea sa stiti iubiti parinti, ca pastorii romani din America si Canada au problema de limba si nu tinerii. In acelas timp, mantuirea cat si Dumnezeu, nu are nimic de a face cu limba pe care o vorbim. Poate va intrebati, de ce ne legam atat de mult in articolele noastre de pastorii romani-americani? Si-am dori sa va raspundem la aceasta intrebare. Sa stiti, ca nu avem nimic personal cu nici unul dintre eii. Motivatia pentru care facem aceasta este: In lupta noastra de a ajuta tinerii, foarte rar avem cate o persoana din membri bisericilor de aici, care sa comenteze s-au sa se opuna aceastei lucrari. Chear si majoritatea fratilor mai in-varsta ne spun, ca inteleg nevoia si sunt de acord cu introducerea si a limbi engleze in bisericile romane, cu toate ca nu inteleg aceasta limba.

Din discutibile si corespondenta noastra, realizam tot mai mult, ca rezistenta si impotrivirile cele mai mari, le avem din partea pastorilor romani-americani. Desi avem mai multe exemple, am dori sa va spunem, doar una din intamplarile recente, din care credem ca veti realiza si dvs., lupta care o duce tinerii, cu pastori romani-americani. Am avut cazuri, in unele orase americane in bisericile romane, cand tinerii, realizand de neputinta pastorilor romani de a predica si in liba engleza, s-au hotarat sa faca eii program in limba engleza pentru tineri. Dorinta lor a fost: ca intre programele biserici, sub supravegherea pastorilor din loc, sa se adune intr-o incapere, pentru mesaje, sau studiu biblic in limba engleza. Ne-avand loc unde sa se adune pentru aceasta lucrare, tinerii au apelat la mai multi pastori romani din acel oras, pentru a li se permite sa ocupe una dintre salile din cladirea bisericilor. Desi aceste sali, au fost si sunt de obicei goale si nefolosite de nimeni, nu li sa permis tinerilor sub nici o forma, sa se adune in nici o incapere din incinta bisericilor romane.

Toti pastori solicitati din acest oras, s-au unit in ce priveste blocarea acestei lucrari. Cu durere va spunem, am aflat ca motivatia pentru care au facut aceasta, a fost frica ca tinerii se vor ridica si le vor lua-o inainte, iar eii isi vor pierde postul. Pastori nostri asigura tinerii cu sali de sport, sali cu tot feluri de jocuri, in care suntem serviti cu pizza, langosi si racoritoare. Eii ne permite sa folosim chiar si sanctuarul biserici, pentru tot felul de intruniri daca dorim. Cand este vorba de un studiu biblic sau predica in limba engleza pentru tinerii, nu ne accepta nici cel putin demisolul bisericilor. Noi nu-i intelegem. Ce ziceti fratilor, puteti gasi o explicatie la aceasta? Iubiti Parinti! Am vrea sa va ganditi bine la copii si nepoti dvs. si la viitorul lor in bisericile romane-americane. Este momentul, cand multi dintre noi mai putem face ceva si mai avem o sansa, sansa care deja multi parinti au pierdut-o si poate pentru todeauna. Poate uni va ganditi, ca aveti copii mai mici si inca nu vedeti pierderea de la credinta a copiilor dvs., un pericol eminent. Am dori sa va spunem, ca mai tarziu sau mai devreme ve-ti ajunge in situatia noastra.

Sa stiti iubiti parinti, ca daca noi intr-un numar asa mare de tineri, vom pierde aceasta lupta; sansa dvs. de a rezolva problema copiilor dvs. in viitor, va fii imposibila. Am vrea sa cititi cu mare atentie articolele noastre si sa va ganditi bine, caci cei pentru care ne luptam noi acum, sunt si chiar propii dvs. copii sau nepoti. Datorita faptului, ca majoritatea tinerilor au ajuns deja la varsta maturitati, timpul nostru de a salva aceasta generatie pentru Dumnezeu, este foarte scurt si limitat. Datorita acestui fapt, solicitam ajutorul fiecaruia dintre dvs. si va rugam sa nu neglijati cererea noastra. Realizam tot mai mult, ca singuri nu vom putea duce lupta aceasta pana la capat. Fiecare dintre dvs. in bisericile din care faceti parte, v-am ruga sa ridicati problema tinerilor si sa inpuneti pastorilor dvs., "30 de minute predica si in limba engleza la serviciile divine". Sa stiti ca nu-i prea mult, si fiecare biserica poate sa faca aceasta fara nici o problema, numai sa vrea.

Realizam tot mai mult, ca si in bisericile noastre sunt frati capabili cu o chemare deosebita, care pot sa predice si in limba engleza pentru tineri, numai sa li se dea loc. In acelasi timp, bisericile americane ne ofera suportul si dragostea lor, numai sa-i acceptam. Ar fi pacat, ca in aceasta tara unde se vorbeste in majoritate limba engleza, noi sa nu putem oferi acestei generatii tinere, hrana sufleteasca in limba lor. Si aceasta datorita neputintei pastorilor romani de aici, de a predica si in limba engleza.Da intradevar, acum realizam si noi, ca abordand acest subiect, este posibil ca veti avea probleme. Impotrivirile sunt multe si interesele personale pentru multi, sunt mai presus decat salvarea copiilor dvs. pentru Cer. Sa stiti iubiti frati ca Dumnezeu ne-a chemat la o lupta, si nu ne vrea indiferenti. Daca ve-ti avea de suferit, am vrea sa va ganditi, la rasplatirea vesnica si satisfactia care o veti avea in calitate de parinti credinciosi, realizand ca v-ati salvat copii dvs. pentru Cer. Salvarea lor va fi mai presus, decat tot ce-ati putut sa le oferiti vreodata copiilor dvs. pe acest pamant.

Nu va asteptati ca pastori nostri sa faca aceasta lucrare de la sine. Sa stiti, ca si eii sunt doar oameni de pe pamant, supusi slabiciunilor ca si noi toti. Noi am discutat cu multi dintre eii problema tinerilor. Dupa felul cum ne-au raspuns, suntem convinsi ca majoritatea, nu vor face aceasta lucrare benevol. Va dam un exemplu: De mai bine de un an de zile, articolul nostru a fost trimes prin email, la toti pastori romani stiuti de noi, din toate denominatiile crestine romane. Desi nevoile sunt foarte mari si toti pastorii romani sunt constienti de aceasta, cat si de dorinta "Tinerilor Romani Americani" de a se predica si in limba engleza. Pana in prezent nu am gasit un singur pastor roman din Statele Unite sau Canada, care sa accepte cerinta tinerilor. Dimpotriva, uni ne sugereaza sa ne oprim din lupta aceasta, spunand: "ca lupta de a salva tinerii este deja pierduta". Sa stiti, ca si aceasta este adevarat fratilor. Unele biserici romane-americane, au pierdut deja lupta de salvare a tinerilor. Ceia ce am dori noi sa va spunem iubiti parinti, este: ca nu toti am pierdut aceasta lupta.

Datorita faptului, ca timpul nostru este foarte limitat, nu vom putea da pastorilor nostri ani de zile de gandire, dar le vom da totusi un timp, pentru a accepta tineri, cat si cerinta lor de a se predica si in limba engleza in bisericile romane de aici. Daca impotrivirile vor continua ca si pana acum, va trebui sa ne unim in aceasta lucrare. Cat despre noi, ne vom stradui ca prin toate mijloacele posibile, sa facem, ca fiecare mama si tata sa auda, strigatul de "ajutor" lansat de tineri din Statele Unite si Canada. Atat prin internet cat si prin scrisori, vom apela la fiecare suflet din fiecare biserica romana si de orce fel, sa ne vina in ajutor, atat in rugaciune cat si cu suportul lor moral. Ne simtim obligati, sa publicam articolele noastre pe internet si in limba engleza, ca toti tineri sa inteleaga si sa fie inplicati in aceasta lucrare.

La alegerile de candidati care au loc de obicei in bisericile noastre, vom aplela la toti membri majori pentru suport. Va trebui sa favorizam candidati care accepta tinerii, si isi iau angajamentul ca vor permite si limba engleza in bisericile romane. Iar minoritatea, nu are decat sa se supuna majoritati. Desi, nu am vrea sa facem aceasta, prin sistemul de vot, vom fii obligati sa raspundem unor omeni, cu aceiasi dragoste care si-o arata si eii fata de noi. Pana la urma, noi credem ca salvarea tinerilor, pentru Dumnezeu inseamna mai mult, decat un post sau un salar de pastor. Am dori atat de mult, ca pastori nostri sa ne inteleaga, inainte de a fi prea tarziu. Nu am vrea sa ne intelegeti gresit spunand acestea, noi dorim din tot sufletul, ca pastorii romani sa ramana in bisericile noastre si ii vom suporta cu toata dragostea, in conditia, ca ne vor accepta si intelege si eii pe noi.Iubiti parinti! Va trebui sa luam o pozitie, nu putem sta indiferenti, lasand aceasta generatie tanara in voia sorti, s-au apeland la mila oamenilor. Pe uni dintre eii, nu-i intereseaza nici chiar propii lor copii. Credeti ca o sa-i intereseze de copii dvs.? Toti suntem responsbili si toti vom da socotela, pentru sufletele care puteam sa le aducem la mantuire, s-au salva pentru Cer si n-am facut-o, dintr-un motiv sau altul. Ar fi pacat sa acceptam ideia, ca acesti tinerii sunt deja pierduti. Noi credem conform Bibliei, ca Dumnezeu ne iubeste si ne vrea pentru Cer. Datorita acestui fapt, cat despre noi, ne vom lupta fara opririre pentru acesti tinerii. In general, ori de cate ori au fost probleme in bisericile romane-americane, cei nemultumiti au lasat totul si au plecat.

In majoritatea cazurilor, pastori nostri au ramas cu biserica si membri devatati lor, si le-au convenit aceasta. Dupa fiecare dezbinare ne-au linistit spunandune, ca aceasta a fost voia Domnului, desi Dumnezeu ne spune ca ureste dezbinarile. Haideti sa schimbam acest sistem dificitar, care nu a fost alceva dcat o insulta la adresa lui Dumnezeu. Haideti de data aceasta sa ne unim. Piederile de acum sunt mult mai mari si nu sunt calculate in dolari, ci in sufletele copiilor dvs. perduti. Haideti sa ne folosim de dreptul, pentru care multi dintre dvs. va-ti riscat viata, trecand frontierile romane. "Dreptul la vot". Prin alelgerile care au loc, sa ne spunem cuvantul si sa aratam tuturor pozitia noastra.Unul dintre parinti a scris:Iubiti frati! Uni frati ne spun, ca motivul pentru care nu accepta predica si in limba engleza in bisericile noastre, este faptul ca eii sunt romani, si fac aceasta din patriotism. Noi romani din Diaspora suntem foarte interesanti. Cand Romania era in greutati si-avea nevoe de patrioti, noi am luat-o la fuga peste granita spunand, ca facem aceasta, ca sa ne ajutam copii, sa le creem un viitor.

Cand copii nostri au nevoe de noi sa-i ajutam, toti am devenit cei mai mari patrioti romani. Ce ziceti? Haideti sa fim sinceri, noi nu am fost si nu suntem patrioti. Adevarati patrioti romani, sunt in Romania, si uni dintre eii si-au sacrificat viata pentru viitorul Romaniei. Ar fi bine sa nu folosim acest cuvant, pentru ca este o insulta la adresa adevaratilor patrioti romani. Eu m-as bucura daca am fi cel putin buni crestini, patrioti ai Cerului, ca sa putem ajunge odata in tara promisa de Dumnezeu. Dar nu cred ca ne calificam nici cel putin pentru aceasta, atata timp cat noi nu vom accepta nici chear propii nostri copii sau nepoti, sa ajunga acolo. Patriotismul nostru suna cam asa: "noi, noua si pentru noi, generatia aceasta, de romani- americani". Adevarul este, ca ne este rusine, ca in mai bine de 20 de ani de cand suntem in America sau Canada, nu am reusit sa invatam limba acestor tari. Si ca sa nu vada cei din jurul nostru lipsa noastra de cunoastinta (a limbi engleze), am devenit peste noapte, cei mai mare patrioti romani. Ce rusine. Au dreptae tineri, tinem noi cheile inparatiei lui Dumnezeu in mainile noastre, nici noi nu intram in ea, dar nici pe acesti tineri nu-i vom lasa sa intre. Sa ne dea Dumnezeu multa intelepciune. Multa pace.

Tinerii:
Ceia ce ne doare si ne raneste foarte mult iubiti parinti, este faptul ca cei cu care ne luptam pentru salvarea tinerilor, nu este Deavolul si slujitori lui, ci oameni ai lui Dumnezeu. Eii se inpotrivesc, cu toate ca motivatia luptei noastre, nu sunt niste lucruri peritoare de pe pamant, ci salvarea tinerilor si mantuirea sufletelor lor. De multe ori ni se umple ochi de lacrimi, ne ridicam privirea spre Cer, si-L intrebam pe Dumnezeu: "De ce Doamne si pana cand?" si nu gasim raspunsul. Am ajuns ca David din Biblie, sa ne ascundem (sub anonimat) si sa ne ferim de unsi Domnului.Poate uni va intrebati de motivatia luptei noastre. Va spunem in numele Domnului Isus, ca nu avem nici un interes personal si nici o agenda secreta, suntem sinceri pentru Dumnezeu si lucrarea Lui. Un singur lucru dorim, salvarea acestei tineri generatii pentru Cer si mantuirea sufletelor lor, si nimic mai mult. Incheem acest mesaj, asteptand raspunsul si actiunea dvs. V-am ruga sa ne scrieti, la adresa pe internet:
tineriiromaniamericani@yahoo.com .Va multumim pentru atentie si sport. Dorim mult har si pace familiilor dvs. cat si bisericilor din care faceti parte.


Din dragoste si mult respect, niste tineri si parinti responsabili.
"Tinerii Romani Americani"
"Romanian American Youth"

Un comentariu:

Anonim spunea...

Dragi frati care luptati pentru introducerea limbii engleze in bisericile romanesti,sau pentru transformarea bisericilor romanesti in biserici romanesti de limba engleza sub pretextul ca asta este singura solutie pentru salvarea tinerilor. Tocmai ati incununat cu succes doi ani de lupta pentru tinerii pierduti. Cati tineri ati adus inapoi? Se pierd tinerii in biserica romaneasca...? de ce...? oare nu din cauza "influentei bisericilor americane pe care ei le frecventeaza si unde ei inteleg mesajul foarte bine? Ei nu inteleg limba romaneasca in biserica... si totusi multi dintre ei vorbesc spaniola sau o alta limba straina invatata in liceele si universitatile americane in care sunt printre primii. Ma scuzati va rog dar lupta tinerilor pentru transformarea bisericilor romanesti in biserici vorbitoare de limba engleza pentru mine suna a transforma bisericile noastre in salile acelea de concete de muzica Rock sau salile acelea de "SHOW" in care cantartul sau predicatorul are rol de bufon si este la curent cu cele mai noi glume. Personal nu am nimic inpotriva predicilor in limba engleza .......... dar experienta din biserica de unde fac parte mi-a aratat ca nici atunci tinerii nu sunt interesati sau prezenti in unanimitate. Continuu ne intreaba de ce la americani se poate si la noi nu. Cunoasteti tineri din famili crestine evanghelice care sa nu stie ce este pacat si ce alta cere Domnul de la ei? Eu ma indoiesc. Cum sta biserica americana vorbitoare de limba engleza la capitolul "pierderea tinerilor din biserici"?
Ca o solutie ce zice-ti de invatarea tinerilor romani-americani a limbii romane.